JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Roadtrip blant streikende EL og ITere

– Vi streiker akkurat så lenge som nødvendig og ikke en dag lenger

Moralen er på topp hos streikende medlemmer ute i energibedriftene. Men det store spørsmålet alle stiller seg nå er når og hvordan denne streiken landes til slutt.
KAFFEMØTE: Forbundsleder i EL og IT, Jan Olav Andersen, møtte streikende medlemmer  i Hurum Energi AS og Hurum Kraft AS på det første av i alt fire streikemøter mandag. I Hurum streiker 14 ansatte og én lærling.

KAFFEMØTE: Forbundsleder i EL og IT, Jan Olav Andersen, møtte streikende medlemmer i Hurum Energi AS og Hurum Kraft AS på det første av i alt fire streikemøter mandag. I Hurum streiker 14 ansatte og én lærling.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Vi streiker akkurat så lenge som nødvendig og ikke en dag lenger, er budskapet Jan Olav Andersen hadde med seg på ut til de streikende medlemmene mandag.

Han hadde nettopp besøkt medlemmer fra ti energibedrifter i Buskerud og Telemark i løpet av en litt lang dag på jobben. Mange av dem har streiket helt siden 23. september.

Nettverk ble med på turen, som gikk via Hurum, videre til Hokksund, Rjukan og til slutt til Notodden. På alle disse stedene fikk forbundslederen stort sett bare positive tilbakemeldinger.

Kamp for fridager

660 medlemmer i 38 energiselskap fordelt på hele landet streiker for å beholde sin gamle avspaseringsordning som sa at fem beredskapstimer på vakt skulle gi én time fri. Arbeidsmiljøloven ble endret i fjor til én time fri for hver syvende beredskapsvakttime. Med en syvdagersvakt hver femte uke betyr endringene i sum ti tapte fridager i løpet av et helt år.

Motparten, KS Bedrift, holder fast på at de vil følge den nye loven. dermed ble det brudd i forhandlingene og førte til en resultatløs mekling i september med streik som utgang.

Så langt har streiken forløpt som planlagt. Streiken har ikke rammet liv eller helse. Der det har vært strømbrudd er feilene stort sett rettet.

Nå kan det hende det blir en slutt på å være snille. I morges ble streiken utvidet for tredje gang. Forbundslederen mener forbundet så langt har vært snille, kanskje litt for snille til og med.

– Vi skal holde oss langt unna situasjoner der det kan tenkes at vi kommer i konflikt med hensyn til liv og helse, eller jordbruk, sier Jan Olav.

Når lander vi?

Nå når streiken er godt inne i sin tredje uke er motivasjonen for å streike fortsatt til stede. Men mange av spørsmålene folk stiller til ledelsen i forbundet dreier seg om en ting: Når og på hvilken måte kan vi finne en løsning på denne streiken?

– Vi er klar til å finne en løsning på denne situasjonen, men da må KS Bedrift legge prestisjen til side, svarer Jan Olav Andersen. Han mener KS Bedrift har gjort dette til en prinsippsak for bedriftens styringsrett.

– Det første de må gjøre er å legge til side det styringsrett-vaset sitt. det er de som er den offensive parten her. Det er 10 dager avspasering vi snakker om, uten kompensasjon. Ingen finner seg i det. De får gi seg nå og ta til vettet og forhandle med de ansatte på en verdig måte, sier forbundslederen.

To møter

Men streiken har pågått har det vært to møter med KS Bedrift, uten at det ga noe resultat.

– Men mitt intrykk da var at alvoret ennå ikke hadde gått opp for dem, sier Jan Olav

– Jeg forventer at de kommer med et initiativ. Vi er beredt til å komme med løsninger, fremhever han.

Notodden Energi er ett av tre selskap der vaktordningene er blitt vurdert av Arbeidstilsynet og tilsynet har landet på at det er 1:5 som gjelder.

– Arbeidstilsynet har sagt at det er vaktbelastningen som er avgjørende, ikke lovendringen, påpeker Jan Olav.

Arbeidstilsynets avgjørelse er for øvrig anket inn til direktoratet.

Mobiltelefonen

Jan Olav bruker mye tid på mobiltelefonen når han er på reisefot. Og mobilen er også et viktig element i argumentasjonen han bruker overfor medlemmene.

– De påstår at på grunn av at mobiltelefonen er oppfunnet er vaktbelastningen blitt så mye lettere. Men mobilen ble jo ikke oppfunnet i går, den har vi hatt i årevis! Vaktbelastningen er ikke blitt mindre, sier Andersen og viser til at det er blitt mer ekstremvær, samfunnet er mer avhengig av strømforbindelse enn før og reaksjonstiden er som oftest null.

Feilene må rettes så fort som overhodet mulig. Det er en særdeles skarp vaktordning.

– Det irriterer meg at arbeidsgiverne kan argumentere på en så lite respektfull måte som dette. Vi vet at ansatte i energisektoren står på som faen, sier han.

– KS Bedrift må rygge

– Det er en unødvendig streik, men det er en nødvendig kamp, fastholder forbundslederen.

– Det er KS Bedrift sin opptreden som har brakt oss i denne situasjonen. Det er KS Bedrift som må rygge, sier Jan Olav Andersen, som frykter at man kan ende opp med en situasjon der alle vaktordingene blir vurdert av Arbeidstilsynet.

Tvungen lønnsmend?

Tvungen lønnsmend er han mindre bekymret for.

– I så fall vil det være en politisk handling, sier Jan Olav og føler seg trygg på at streikeledelsen i forbundet har kontroll på dispensasjoner og følger situasjonen tett dag for dag.

– Det er aldri så god beredskap som når vi i EL og IT er i streik, avslutter forbundsleder Jan Olav Andersen.

PS! Du kan følge forbundslederen i debatt med KS-leder Bjørg Rydsaa på Dagsnytt 18 på NRK fra klokken 18.00 i ettermiddag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse