JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet etterlyser politikere som vil skape IT-jobber

Offentlig sektor investerer årlig over 16 milliarder i IT-løsninger, uten at norske bedrifter tar del i de fleste oppdragene.
IT-JOBBER: EL og IT-leder Jan Olav Andersen etterlyser politikere som vil skape flere IT-jobber i Norge, blant annet ved å dele opp store offentlige anbud i mindre deler.

IT-JOBBER: EL og IT-leder Jan Olav Andersen etterlyser politikere som vil skape flere IT-jobber i Norge, blant annet ved å dele opp store offentlige anbud i mindre deler.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

EL og IT Forbundet mener at politikerne misbruker en gyllen mulighet til å skape flere arbeidsplasser i Norge.

– Det er bred enighet om at det må skapes flere jobber i Norge. Vi trenger en strategi for å sikre at flere av oppdragene som utlyses tildeles IT-bedrifter i Norge, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Må stille krav

Andersen etterlyser politikere med klare ambisjoner, og som lover at staten skal bli flinkere til å bruke sine innkjøp til å skape vekst blant bedrifter i Norge.

– Vi ser altfor ofte at offentlig sektor ønsker seg én stor leverandør, noe som resulterer i at oppdragene havner hos de utenlandske gigantene. Derfor etterlyser vi politikere som krever at lederne i offentlig sektor i det minste gjør en reell vurdering av oppsplitting av anbudene i mindre deler, slik at mindre bedrifter stiller sterkere i konkurransen, sier Andersen.

Offentlig sektor investerer hvert år flere milliarder kroner i IKT. Et forsiktig anslag over innkjøp av IKT i offentlig sektor i 2014, er 16,6 milliarder kroner, ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet (Meld. St. 27 2015–2016 Digital agenda for Norge. Side 82).

Høyre og SV raskest

Høyre og SV var først ute til å svare på kritikken fra Andersen, etter at Nettverk tok kontakt med partiene tirsdag, og forela dem utspillet.

Både stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) og SVs næringspolitiske talsperson, Torgeir Knag Fylkesnes, sier de er opptatt av at det offentlige skal bli en bedre bidragsyter til IT-jobber i Norge. Men der stopper også mye av enigheten. De er langt mer uenige i beskrivelsene av det regjeringen har gjort til nå, og hvilke virkemidler de ønsker å benytte seg av.

Har endret loven

Høyres Kent Gudmundsen sier at regjeringen i tillegg til å satse på utdanning og forskning, også har styrket innsatsen for at offentlige tjenester skal bli mer digitalt tilgjengelige.

– Stadig flere tjenester blir automatiserte og vi tar i bruk AI-teknologi der regelstyrt saksbehandling eller tilsvarende tjenester tillater dette, sier Gudmundsen.

Kent Gudmundsen (H)

Kent Gudmundsen (H)

Stortinget

– Vi stimulerer til innovasjon ved offentlige anskaffelser innenfor teknologi og teknologiutvikling og har blant annet endret anskaffelsesloven slik at dette nå blir lettere ved offentlig innkjøp å legge vekt på innovasjon i anskaffelsen. Vi gjennomførte også noen forenklinger i regelverket som bidrar til at det er enklere for små og mellomstore bedrifter å delta i konkurransen om offentlige oppdrag. Endringene oppfordrer også oppdragsgivere til å dele opp kontrakter der det er mulig og hensiktsmessig. Dette skal bidra til at IT-bedrifter i Norge får flere og bedre muligheter i det norske markedet, sier han.

– Forenkling og rammevilkår

– Høyre vil legge til rette for at næringslivet har gode konkurransevilkår ved forenkling og bedre rammevilkår gjennom blant annet skattepolitikken. Teknologiutviklingen går raskt og bruk av teknologi er en stadig større del av stadig flere bedrifter. Både i industrielle produksjonsprosesser og i forbrukermarkedet har vi en utvikling og bruk av ny teknologi hele tiden. IT-arbeidsplasser er derfor egentlig ikke begrenset til en spesifikk næring, men hører hjemme i økende grad som et viktig verktøy i alle bransjer og hele samfunnet. Etterspørselen etter IT-arbeidskraft er derfor også i stor grad avhengig av at alt næringsliv får gode vekstmuligheter, og at vi fortsetter moderniseringen av offentlig sektor og økende bruk av teknologibaserte arbeidsverktøy også der. En god næringspolitikk er derfor også nøkkelen for vekst og utvikling for IT-bedrifter i Norge, sier Gudmundsen.

– Mangel på handling

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er derimot ikke fullt så imponert over det regjeringen har gjort de fire siste årene og mener regjeringen har sovet på post.

– De snakker om grønt skifte og omstilling men når det kommer til kanskje den ene tingen som det er mest åpenbart at en slik omstilling vil innebære, så klarer de ikke å mobilisere. I offentlige innkjøp har vi sendt IT-jobber til alle andre steder enn Norge og regjeringen har ikke gjort noe med den skrikende mangelen på studieplasser på IKT. Mangelen på handling fra regjeringen er stadig mer påtrengende. Bransjen roper, men høres ikke, sier han.

Jobber i Norge

Han kaller det for en varslet krise.

– Bransjen har sagt fra om problemene i årevis. IKT-Norge krever 1.000 flere IT-studenter i året, og næringen trenger at jobbene holder seg i Norge. Vi leverer studieplassene i vårt alternative reviderte nasjonalbudsjett (RNB) og vil bruke offentlige innkjøp strategisk for å styrke norske arbeidsplasser, sier Fylkesnes.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Knut Viggen

Han kritiserer regjeringens satsing på skattekutt og mener pengene istedet burde ha vært gjort på "kloke investeringer".

– Vi har en kjempesjanse til å støtte opp om norske arbeidsplasser og innovasjon gjennom smarte offentlige innkjøp, men nå blir ofte anbud avgjort av pris alene, uten en strategi for hvordan man kan bruke innkjøp til å få til flere mål samtidig, som for eksempel å skape flere IT-arbeidsplasser.

– Med en bedre innkjøpspolitikk kan vi få til mye bra, som å skape flere IT-arbeidsplasser her i landet, men også få til ting som å redusere klimagassutslippene. Vi i SV vil ha en mer gjennomtenkt og strategisk politikk for å sikre at vi bruker offentlige innkjøp best mulig, sier Fylkesnes.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse