JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Arbeidstøy og kronetillegg ga enighet i bryggerier og mineralvann

Forhandlingsdelegasjonen for bryggeri og mineralvannfabrikker fikk ikke innskjerpet innleiebestemmelsene, men lyktes med flere andre krav.
Kim Arne Olsen ved Mack bryggeri i Nordkjosbotn var en del av NNNs forhandlingsdelegasjon som ble enige med NHO Mat og Drikke natt til onsdag.

Kim Arne Olsen ved Mack bryggeri i Nordkjosbotn var en del av NNNs forhandlingsdelegasjon som ble enige med NHO Mat og Drikke natt til onsdag.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Dermed er første bransje unnagjort i lønnsoppgjøret for mat- og drikkevareindustrien.

Ambisjonene ble ikke helt innfridd for delegasjonen som forhandlet for bryggerier og mineralvannfabrikker i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund).

Målet var å styrke innleiebestemmelsene som ligger i overenskomsten, da loven i dag er strengere enn tariffavtalens bestemmelser. Men lover endres som kjent med hvem som regjerer i landet, mens en styrking av tariffavtalene er noe partene i arbeidslivet rår mer over selv.

Les også: Nå får tillitsvalgte vetorett mot innleie

Det var særlig dette punktet bryggeriarbeidene ville endre: «Innleie kan finne sted ved ferie, sesong- og fraværstopper og ved uforutsette hendelser.» Etter en styrking fra 2023 sier arbeidsmiljøloven nå at det i utgangspunktet ikke er lov med sesongbasert innleie.

– Men arbeidsgiverne var veldig prinsipielle. Dette var det vanskeligste temaet, sier Ann Elise Hildebrandt, forhandlingsleder og forbundssekretær i NNN.

Øker minstesatser

Men forhandlingslederen var derimot langt mer fornøyd med det de fikk ut av kroner og øre. Dette er de kalde fakta:

• Generelt tillegg til alle på 7 kroner i timen

• Økning av ansiennitetstillegget etter et år med 110 kroner. Ny sats blir 252 kroner i uken (tilsvarende 2,93 kroner omregnet til timelønn)

• Justering av fagarbeidertillegg med kr 1,50 per time. Den nye satsen blir dermed 15,50 kroner timen.

Alle tilleggene gjelder fra 1. mai. Begge de to siste tilleggene har såkalt «utgående effekt», det vil si at man skal få kronetillegget uansett om man har en lokal avtale som er høyere enn satsene i overenskomsten.

Tilpasset arbeidstøy

Under punktet om vernetøy fikk man inn ett viktig ord: «Tilpasset». Dermed blir den nye setningen i overenskomsten denne: «Bedriften holder sine ansatte med arbeidstøy og nødvendig tilpasset verneutstyr.»

Jørgen Wille, NHO Mat og Drikke og Ann Elise Hildebrandt, NNN.

Jørgen Wille, NHO Mat og Drikke og Ann Elise Hildebrandt, NNN.

Erlend Angelo

– Det er et økende antall damer i bransjen, og de opplever at det er vanskelig å få tilpasset klær etter sine behov. Samtidig ser vi litt større på det; vi kommer alle i forskjellige fasonger og størrelser. Det er viktig for alle at vi har verneutstyr som ikke er for stort eller for lite, sier Hildebrandt til NNN-arbeideren.

Utvalgsarbeid x 2

NNN og NHO Mat og Drikke er også enige om å fortsette utvalgsarbeid for forenkling av overenskomsten.

Utvalgsarbeid ble det også for etter- og videreutdanningsreform. Dette har blitt en rød tråd i årets lønnsoppgjør etter at Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige om dette i frontfaget.

Les mer her: Lønnsoppgjøret 2024: Slik har det gått så langt

I protokollen fra forhandlingene for bryggerier- og mineralvann står det dette:

«NHO Mat og Drikke og NNN er enige om at det har betydning for bedriftene og den enkelte arbeidstaker at det finnes reelle muligheter for faglig utvikling gjennom etter- og videreutdanning, og at det i denne forbindelse finnes gode og bransjenære faglige tilbud. NHO Mat og Drikke og NNN vil gjennom utvalgsarbeidet vurdere hvilke faktiske behov og utfordringer både bedriftene og arbeidstakerne innenfor mat- og drikkeindustrien står overfor.»

Les mer i protokollen fra forhandlingene.

– Dette var et viktig krav for framtida. Forhandlingsutvalget har stått veldig på og gjort en god innsats. Vi fikk en tålelig bra uttelling totalt, konkluderer forhandlingsleder Hildebrandt.

Utvalgsarbeidet skal være ferdig til desember 2025.

Uravstemning og lokale forhandlinger

Forhandlingsresultatet skal nå ut på sedvanlig uravstemning til medlemmene som går på overenskomsten. Siste frist er klokka 12.00 den 27. mai.

Når forhandler NNN årets lønnsoppgjør?

22.–23. april: Bryggerier og
mineralvannfabrikker

24.–25. april: Kjøttindustrien

29.–30. april: Meieriindustrien

29.–30. april: Mat- og drikkevare-industrien

2.–3. mai: Bakeri- og konditorfagene

6. mai: Mat- og drikkevareindustrien (Virke)*

7. mai: Møller og fôrblanderier (Virke)

7. mai: Bakeri og konditorfagene (Virke)

7.–8. mai: Fiskeindustrien
(Sjømat Norge)

13.–14. mai: Sjokolade, sukkervare
og snacksindustrien

21.–22. mai: Melkebearbeidende industri

21.–22. mai: Møller- og fôrblanderier

22. mai: Margarinfabrikkene

22. mai: Idun

29.–30. mai: Egg- og fjærfekjøttindustrien

10.–11. juni: Vin- og brennevinsbransjen

* Noen bransjer ser ut til å forhandle dobbelt. Det stemmer bare delvis. Arbeidsgiverne er derimot organisert i ulike arbeidsgiverforeninger. Da har man gjerne separate forhandlinger, der den avtalen med fleste medlemmer forhandles først. I oversikten er motparten NHO Mat og Drikke, om ikke annet er spesifisert.

Et neiflertall betyr at partene må tilbake til forhandlingsbordet. Blir det ja-flertall, så er den nye overenskomsten vedtatt.

Og etterpå følger selvfølgelig de lokale forhandlingene, som skal utføres etter de fire kriterier om bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne.

– Vi har ikke spist opp ramma med dette, så det er mer å gå på lokalt, understreker Hildebrandt.

Les også: Får jeg 5,2 prosent høyere lønn nå?

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse