JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Martin Kolberg: Vi må slutte å avhende kritiske IT-systemer til det private

Martin Kolberg tok et oppgjør med kulturen som har gjort at sensitive data om norske borgere har havnet på avveie.
BEREDSKAPSDEBATT: Debattleder Kaia Storvik fikk Thor Kleppen Sættem, Martin Kolberg og Are Tomasgard til å diskutere beredskap.

BEREDSKAPSDEBATT: Debattleder Kaia Storvik fikk Thor Kleppen Sættem, Martin Kolberg og Are Tomasgard til å diskutere beredskap.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Onsdag morgen arrangerte Agenda frokostmøte i samarbeid med LO, Norsk Offisersforbund, NTL og Fagforbundet. Temaet var totalberedskap, og stilte spørsmål om hvor god denne er, og om det satses nok på beredskap og samfunnssikkerhet.

Etter en innledning ved avdelingssjef Janet M. Blatny ved Forsvarets forskningsinstitutt, ble det debatt mellom statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i justis- og beredskapsdepartementet, Martin Kolberg (Ap) og LO-sekretær Are Tomasgard.

Disse yrkene får trene i arbeidstiden

Outsourcing

Én del av debatten kom inn på IT-sårbarhet, eksemplifisert gjennom avsløringen om pasientjournaler i Helse Sør-Øst som var tilgjengelig for IT-arbeidere i India og Øst-Europa, at IT-arbeidere i India har hatt ulovlige tilganger til det norske nødnettet og IT-skandalen i Sverige.

Martin Kolberg poengterte innledningsvis at de avsløringene som har kommet har skjedd i mediene, ikke fra etatene selv.

– Systemene oppdager det ikke selv. Og når vi stiller spørsmål, får vi ikke svar på hvorfor det skjedde. Mitt svar er at det er for lite bevissthet rundt det, sier han.

Kolberg ser tydelige problemer med outsourcinga av slike systemer.

– Når vi outsourcer til private, legger de ofte noe videre til sine underleverandører. Dette må vi slutte med! Uansett regjering. Vi må ikke avhende dette til private, for da mister vi kontrollen, sier han.

Heller ikke han tror det er realistisk at offentlig sektor skal utvikle all framtidsretta teknologi selv.

– Men vi kan gjøre det bedre: Vi kan slutte å sette ut drifta, lover må følges og vi må ha kontroll med denne delen av samfunnet, sa han.

Han brukte også konkurranseutsettinga av renhold i Forsvaret som et eksempel ikke til etterfølgelse.

– De setter ut vaskinga, og så får de store problemer på grunn av sikkerhetsklarering med firmaet. Hvorfor driver man med sånt da? Da blir det et sikkerhetsproblem, sier han.

Sikkerhetsproblem

Statssekretær Sættem fikk spørsmål om vi slipper for mange inn på kritiske systemer med konkurranseutsetting.

– Ja, i den forstand ved at vi har for lite bevissthet rundt risiko og å følge opp. Vi har sett eksempler på at de ansvarlige ikke har vært bevisst ansvaret. Vi aksepterer ikke å gi opp kontrollen over viktige områder, sa han.

Men han mener heller ikke at staten kan drive alt IT-arbeid selv.

– Problemet er: Skal staten utvikle alt på egen kjøl? Det blir statisk i en verden som endrer seg. Hvordan skal vi sikre statens kontroll, og samtidig få med seg de nye løsningene som det private kommer opp med? Det er et vanvittig dilemma å klare å utnytte det som kommer fra markedet, og samtidig ha kontroll. For vi skal ha kontrollen, sier han.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Samordning

Are Tomasgard minnet om at beredskapstenking må være med hele tida, og pekte på jernbanereformen.

– Jeg har ikke sett et eneste dokument der det beskrives hvor ansvaret ligger når noe skjer, etter at man har splittet opp. Al-Qaida utpekte nettopp bane og tog som terrormål framover, sa han.

Han trakk også opp noen områder som utfordrer totalberedskapen framover: Militære trusler, terrorhandlinger, klimaendringer, befolkningsvekst og cyber-trusler.

– Vi trenger en grunnleggende samfunnsdebatt som bygger på kunnskap. Forsvaret skal være til for å forsvare samfunnet vårt, og må ikke være redde for kritikk. Kritikk vil bare gjøre Forsvaret bedre, sa han.

Sættem mener de har kommet langt i beredskapsarbeidet etter Gjørv-rapporten som analyserte beredskapen i Norge 22. juli.

– Vi har puttet veldig mye ressurser inn på ulike beredskapsdeler. Men vi vil aldri komme i mål, sier statssekretæren, og la til at verden forandrer seg så raskt at ikke alt fra Gjørv-rapporten er like aktuelt i dag.

Kolberg tror nok at beredskapen er bedre i dag, men mener løftene Høyre ga i forrige valgkamp ikke er oppfylt. Han pekte på beredskapsseter til politiet, helikoptre og ressurser til politiet.

– Samordning er et stort problem. Det har sikkert blitt bedre, men det er en stor politisk oppgave å finne løsninger slik at de forskjellige kreftene finner hverandre. Det finnes en stor kompetansestrid, og det må vi ta knekken på, fastslo han.

• Følg oss på Facebook

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse