JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i Norge gikk opp

300 flere arbeidsløse i oktober

Arbeidsledigheten i Norge gikk opp med 300 personer til 77.800 i oktober, ifølge sesongjusterte tall fra Nav.
Innen ingeniør- og ikt-fag har arbeidsledigheten økt med 21 prosent det siste året.

Innen ingeniør- og ikt-fag har arbeidsledigheten økt med 21 prosent det siste året.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Etter flere måneder med nedgang var det en liten økning i ledigheten i oktober, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

I tillegg til 77.822 helt ledige, deltok 19.327 arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak. Summen av helt ledige og arbeidssøkere som deltar på tiltak økte også med 300 personer i oktober.

25.000 flere midlertidig ansatte

Arbeidsledigheten var på 2,8 prosent ved utgangen av oktober, ned fra 2,9 prosent i oktober i fjor.

Økningen er størst i Møre og Romsdal og Hordaland, fulgt av Rogaland, Vestfold og Finnmark. Telemark og Nord-Trøndelag har hatt størst nedgang i ledigheten det siste året.

Arbeidsledigheten er høyest i Rogaland med 4,4 prosent og i Aust-Agder med 3,4 prosent. Sogn og Fjordane og Oppland har den laveste arbeidsledigheten med 1,5 prosent og 1,8 prosent.

– Hovedbildet er at arbeidsmarkedet har stabilisert seg i 2016, blant annet fordi den økte ledigheten i oljebransjen har blitt motvirket av lavere ledighet innen bygg og anlegg. Vi venter at vi vil gå inn i en moderat oppgangskonjunktur neste år, og at ledigheten vil falle de neste to årene, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Arbeidsledigheten har falt mest innen bygge- og anleggsarbeid det siste året, med en nedgang på 15 prosent. Innen ingeniør- og ikt-fag har arbeidsledigheten økt med 21 prosent i samme periode.

– Flere prognoser tyder nå på at vi er i ferd med å legge de tøffeste tidene med ledighetsøkning bak oss, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

– Arbeidsledigheten stabiliserer seg. Det er positivt, men vi holder tempoet oppe for å få flere i jobb.

Et av grepene regjeringen har gjort for å hjelpe bedrifter som må omstille seg, er å øke Navs pengepott til bedriftsintern opplæring, sier statsråden.

Jon forsikrer seg mot arbeidsløshet

– Vår satsing har bidratt til å trygge arbeidsplasser som sto i fare. Og det er fortsatt penger i kassa slik at flere bedrifter kan få hjelp til å gripe nye muligheter i nye markeder, sier Hauglie.

Annonse
Annonse