JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsminister Hauglie: – Skattelettene virker

Arbeidsledigheten er på vei ned i Norge. Det betyr at skattelettene virker, mener arbeidsminister Anniken Hauglie (H).
Anniken Hauglie (Høyre).

Anniken Hauglie (Høyre).

Bjørn A. Grimstad

stian.fyen@anb.no

– Det er ingen tvil om at regjeringens politikk har bidratt til å lette situasjonen. Den økonomiske politikken, skattelettelser, store satsinger på samferdsel og satsing på kunnskap og utdanning har vært viktig. Alt dette har bidratt til å gjøre omstillingen for bedriftene enklere, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Torsdag kom det tall fra Statistisk sentralbyrå som viste en liten nedgang i arbeidsledigheten i Norge. Fredag kom det tall fra Nav som bekrefter trenden – sesongjustert ble det 400 færre arbeidsledige i Norge i juli.

Dette er de siste arbeidsmarkedsstatistikkene før valgkampen. Tallene gleder Hauglie.

– Begge statistikkene bidrar til å underbygge at det nå går i riktig retning. Ledigheten faller over hele landet og i alle yrkesgrupper. Vi ser at ungdomsledigheten faller og at sysselsettingen blant ungdom øker. Det er veldig positivt. Til sammen viser dette at vi med all sannsynlighet er over den verste kneika, sier hun.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Sysselsetting

I hele 2017 har arbeidsmarkedstallene med få unntak pekt oppover. I dag er det 11.000 færre arbeidsledige enn på samme tid i fjor, viser tallene fra SSB.

Arbeiderpartiet er likevel ikke helt fornøyd med de nye tallene.

– Alle tegn til lysning på arbeidsmarkedet er kjærkomment i en periode hvor vi har hatt rekordhøy ledighet. Samtidig skapes det nesten ikke flere jobber i Norge, og andelen som er i arbeid fortsetter å falle. Hovedårsaken til nedgangen i ledighet er ifølge SSB at arbeidsstyrken blir mindre, altså at folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet, sier Fredric Holen Bjørdal, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i arbeids- og sosialkomiteen.

Ap har lenge kritisert regjeringen for den fallende sysselsettingen i Norge. I mange år har andelen nordmenn i jobb falt. Men denne ukas tall fra SSB viser faktisk en ørliten oppgang i sysselsettingsandelen for første gang på mange år.

• Følg oss på Facebook

Ungdom i utdanning

– Når det gjelder andelen i jobb, så gjenstår det å se om det er begynnelsen på en trend eller bare et blaff. Det er viktig å huske på at det er flere årsaker til at sysselsettingsandelen er redusert siden 2008. Antallet eldre øker, innvandringen har økt og flere unge velger utdanning, sier Anniken Hauglie.

Hun mener vi bør være glade for at flere ungdommer nå tar utdanning.

– Vi så at mange unge mistet jobben under oljeprisfallet, og flere av dem hadde ganske lav kompetanse. Tall fra Nav i Rogaland viste i fjor at 40 prosent av de unge arbeidsledige i Rogaland var unge som ikke hadde fullført videregående. At denne gruppen tar utdanning nå er veldig bra., sier arbeidsministeren.

Hovedårsaken til den høye arbeidsledigheten i Norge er oljeprisfallet fra 2014. Oljeprisen stupte, og tusenvis mistet jobben. Nå har prisene steget noe, og stabilisert seg.

Arbeidsdagen utvides med to timer fra 1. juli

Oljeprisen

Er det da bare regjeringen som skal ha æren for at ledigheten synker, eller er det også den noe høyere oljeprisen som spiller inn?

– Jonas Gahr Støre har vært tydelig på at han ikke kritiserer regjeringen for oljeprisfallet, men på måten vi har håndtert det. Når pilene går i riktig retning og sysselsettingen for første gang på mange år går litt opp må det også skyldes at vi gjør noe riktig, uttaler arbeidsminister Anniken Hauglie.

(ANB)

Annonse
Annonse