JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningsfolk på Stortinget

Tre LO-forbund er representert på Arbeiderpartiets Oslo-benk akkurat nå.
INNE PÅ TINGET: Vegard Wennesland, Truls Wickholm, Inger Helene Vaaten fra Oslo Ap fylte opp Oslo-benken denne uka.

INNE PÅ TINGET: Vegard Wennesland, Truls Wickholm, Inger Helene Vaaten fra Oslo Ap fylte opp Oslo-benken denne uka.

Martin Guttormsen Slørdal

martin.slordal@lomedia.no

Det er ikke hver dag at Arbeiderpartiets Oslo-benk på Stortinget fylles opp av fagforeningsfolk. Men forrige uke førte forfall og innkalling av vararepresentanter til at statsrådene kunne pepres med spørsmål som er viktige for fagbevegelsen.

Ta opp kjernesaker

Inger Helene Vaaten (Handel og Kontor), Truls Wickholm (El og IT) og Vegard Wennesland (Fellesforbundet) fikk sammen muligheten til å sette spørsmål fagbevegelsen er opptatt av, på dagsordenen.

Truls Wickholm mener det er viktig at folkevalgte med bakgrunn fra fagbevegelsen er representert på Stortinget.

– Vi har god oversikt over hva som er viktig for fagbevegelsen og kan stille spørsmål til statsrådene knyttet til det, sier han.

Les også: Rødgrønt flertall i ny måling

Første gang på Stortinget

Inger Helene Vaaten er informasjonsrådgiver i Handel og Kontor og vararepresentant for Arbeiderpartiet fra Oslo. Hun har så langt vært på Stortinget i to dager.

– Dette er første gangen jeg er innkalt. Det er mye som er nytt og en del formaliteter å forholde seg til, men jeg har blitt loset trygt rundt, sier hun.

Kan stille to spørsmål

Alle stortingsrepresentanter har mulighet til å stille to skriftlige spørsmål til statsrådene hver uke.

Inger Helene Vaaten stilte et av spørsmålene sine til arbeidsminister Anniken Hauglie. Det såkalte arbeidstidsutvalget har kommet med et lovforslag; «Der det arbeides skift eller turnus skal arbeidsgiver kunne forkorte den daglige arbeidsfri perioden og gjennomsnittsberegne den alminnelige arbeidstiden, uten å måtte inngå avtale med arbeidstaker eller de tillitsvalgte».

– Jeg lurer på hva statsråden tenker om dette forslaget og om hun er interessert i å gå videre med det. Synes hun det er greit at arbeidsgiver gis så mye makt på bekostning av de ansattes medbestemmelsesrett, spør Vaaten.

Midlertidige ansettelser

Heller ikke Vegard Wennesland fra Fellesforbundet har så lang fartstid på Stortinget. Han benyttet anledningen til å spørre arbeidsminister Anniken Hauglie blant annet om hvor mange flere sysselsatte det har blitt etter at regjeringen fikk Stortinget med på å øke bedriftenes adgang til å ansette folk på midlertidig basis. Det var en lovendring fagbevegelsen kjempet imot.

– Statsråden er pliktig til å gi et skikkelig svar, ikke noe synsing, sier Wennesland.

Anniken Hauglie har seks dager på seg til å svare representantene.

Annonse
Annonse