JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet og Industri Energi med sympativedtak:

Fem LO-forbund villig til sympatistreik

Hotellstreiken har så stor støtte i LO at det er kø blant LO-forbundene å gå til sympatistreik. Nå venter de på signal fra Fellesforbundet.
Flere LO-forbund er klare til å gå til sympatistreik hvis Fellesforbundet ber om det.

Flere LO-forbund er klare til å gå til sympatistreik hvis Fellesforbundet ber om det.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

På et ekstraordinært forbundsstyremøte fredag kveld vedtok Fagforbundet med sine 370 000 medlemmer å gå til sympatistreik til støtte for de streikende hotell- og restaurantarbeiderne.

Uten renovasjon

Et enstemmig forbundsstyre i Fagforbundet åpnet i ettermiddag for å iverksette sympatistreik med hotell- og restaurantarbeiderne hvis Fellesforbundet ber om det.

Fagforbundets leder, Mette Nord, oppfordrer NHO til å sette seg ved forhandlingsbordet snarest mulig.

– Den uforsonlige holdningen til NHO er vanskelig å forstå. Dette handler om lavlønte arbeidstakere som krever en anstendig lønn og forhandlinger om rettferdig fordeling av bedriftens overskudd, sier Fagforbundets leder Mette Nord i en pressemelding.

Skittent sengetøy

Også Industri Energi fattet i dag vedtak om at de er klare for sympatistreik.

– Vi er klar for å ta ut medlemmer som jobber på vaskerier, for å stoppe leveransen av rent sengetøy og håndduker til hotellene, sier forbundsleder Leif Sande til forbundets nettsider.

Industri Energi har vedtatt å være klar til sympatistreik

– Vi har selv medlemmer i lavtlønnede bransjer. For oss er det naturlig å vise solidaritet. Derfor er vi nå klare til å iverksette sympatitiltak når Fellesforbundet ber om det, sier IE-lederen.

Uten mat og reint sengetøy vil det bli vanskelig å drive hotellene.

Etter hovedavtalen

Den samme holdningen har transportarbeiderne.

– Sympatistreik er en rett vi har i henhold til hovedavtalen. Dersom Fellesforbundet ønsker sympatistreiker fra oss, er vi positive til det. Men det er Fellesforbundet selv som må be oss om det, sa Lars M. Johnsen i Transportarbeiderforbundet til BA.

Varslingsfristen for sympatistreiker er to uker når det gjelder NHO-bedrifter. For bedrifter utenfor NHO er den tre uker. Norges største matvaregrossist, ASKO, er medlem av arbeidsgiverorganisasjonen Virke. En streik der vil derfor tidligst tre i kraft 10. juni.

Uten øl og renhold

LO-Aktuelt har også erfart at NNN og Arbeidsmandsforbundet har henvendt seg til Fellesforbundet for å tilby sin hjelp for at det skal bli lokal forhandlingsrett i hotell- og restaurantbransjen.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, sier at de ikke har behandlet det i forbundsstyret ennå, men at hvis de får en forespørsel, selvfølgelig vil stille opp. Arbeidsmandsforbundet organiserer rengjørerne på hotellene.

– Vi har ikke gjort noen ordentlig vurdering av det ennå, men det kommer vi til å gjøre, men vi venter på signaler fra Fellesforbundet, sier leder i NNN, Jan Egil Pedersen, til LO-Aktuelt.

Stoppet av streikevakter

Det har vært flere tilfeller der leveransene fra matvaregrossistene har blitt stanset av streikevakter. Disse leveransene kan bli stoppet av en sympatistreik blant transportarbeiderforbundet.

Vareleveringer fra bryggeriene vil stoppe hvis NNN tar ut disse i sympatistreik.

Trapper opp streiken

Fredag ettermiddag varslet Fellesforbundet at ytterligere 222 nye medlemmer er tatt ut i streik fra torsdag 26. mai. De har også varslet at de vil ta hotellet The Edge i Tromsø.

1000 nye LO-medlemmer på hoteler og restauranter

Annonse
Annonse