JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn

Kvinnelige ledere sakker akterut

Kvinnelige ledere tjener fortsatt bare to tredjedeler av det mannlige ledere gjør, og i flere sektorer har lønnsforskjellene økt, viser en ny undersøkelse.
Direktør Berit Svendsen i Telenor Norge

Direktør Berit Svendsen i Telenor Norge

Telenor/ANB

– En urovekkende utvikling. Sånn skal det ikke være, sier direktør Berit Svendsen i Telenor Norge til Aftenposten.

Kvinner på Island hjem fra jobb klokken 14.38

I snitt tjente kvinnelige ledere 177.500 kroner mindre i året enn mannlige, viser Norsk Ledelsesbarometer 2016. Det er basert på en undersøkelse blant medlemmene i fagforeningen Lederne, og målingen er gjort årlig siden 2010. Over 3.000 har svart på undersøkelsen.

Heltidsansatte kvinner i Norge har i snitt en lønn som er 87,7 prosent av mennenes årslønn, men for kvinnelige ledere er forskjellen større. I 2015 tjente de 76,3 prosent av det mennene tjente, og bare 16 prosent av dem som er med i undersøkelsene, fikk utbetalt bonus, mot 27 prosent av mennene.

Dette er snittlønna i over 100 yrker

Fra 2014 til 2015 har lønnsforskjellene totalt sett økt med 5,5 prosentpoeng.

Forsker Eivind Falkum ved Arbeidsforskningsinstituttet, som har gjennomført undersøkelsen, sier kjønnsfordelingen i ulike bransjer er en forklaring på den økende forskjellen. En annen forklaring kan være at flere toppledere enn tidligere har svart på undersøkelsen i år.

Han understreker også at man ut fra tallene i undersøkelsen ikke kan si noe om eventuelle lønnsforskjeller mellom kvinner og menn som utfører samme jobb, bare når det gjelder type lederstilling og bransje.

Svenn-Erik ble syk og måtte slutte i jobben. Nå får han tidenes skattesmell

Hjelp, jeg har fått advarsel fra sjefen

Aisha får kjeft fra både somaliere og nordmenn

Annonse

Flere saker

Annonse