JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langtidsledige får bedre hjelp

Regjeringen bruker 57 millioner kroner til tettere oppfølging av langtidsledige.
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) blir intervjuet av Torgny Hasås.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) blir intervjuet av Torgny Hasås.

Håvard Sæbø

aslak.bodahl@anb.no

I revidert nasjonalbudsjett som regjeringen legger fram torsdag, gis det en forsterket oppfølging til de som har vært uten arbeid i mer enn seks måneder.

– Jo lenger ledigheten varer, desto mer øker faren for permanent utenforskap. Derfor er det viktig med en ekstrainnsats for å hjelpe denne gruppen videre. Tiltakene skal få enda flere i jobb, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regjeringens formål er å unngå at langtidsledige ender på utsiden av arbeidslivet etter at arbeidsmarkedet er blitt bedre.

Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon

Tiltaksplasser

Foruten en tettere oppfølging av langtidsledige, foreslår regjeringen 500 ekstra tiltaksplasser i måneden for å motvirke langtidsledighet. Samtidig vil Nav få 18,6 millioner kroner til oppfølgingsarbeidet.

– Satsingen vil motvirke ledighet over lengre tid og kvalifisere ledige, samt de som har en nedsatt arbeidsevne, til å komme seg i jobb, forteller Hauglie.

Langtidsledige er en veldig sammensatt gruppe. Det kan være alt fra oljeingeniøren som håper det vil snu til noen som har betydelige helseutfordringer, ifølge Hauglie.

I 2012 hadde 23 prosent av de arbeidsledige vært ledige i mer enn seks måneder. I 2016 hadde tallet steget til 26 prosent. I mars hadde 22.700 av de helt ledige vært arbeidssøkere i over ett år. Dette er 1.400 flere enn i samme måned i fjor.

– Økningen er ikke dramatisk, men nå setter vi i hvert fall inn et krafttak for dem som har vært ledige lengst, sier hun.

– De aller fleste arbeidssøkerne kommer seg raskt tilbake i jobb, konstaterer Høyre-statsråden, og legger til at det er særlig blitt flere langtidsledige i fylkene som har vært rammet av nedgangstidene i oljebransjen.

Så mye kan du få i uføretrygd

Ikke friskmeldt

For langtidsledige kan det være en krevende affære både mentalt og økonomisk ikke å være en del av arbeidsmarkedet.

– Man skal ikke undervurdere det å ha en jobb. Arbeid er dessuten med på å gi oss felles skatteinntekter og finansiere velferden vår, minner Hauglie om.

For femte måned på rad går ledigheten nå ned i Norge.

Antallet helt arbeidsledige gikk ned med 400 i april, viser sesongjusterte tall fra Nav. Også antall arbeidssøkere som går på tiltak i regi av Nav, falt med 700 personer i samme måned.

– Arbeidsmarkedet er ikke friskmeldt, men det er bedringer og en positiv utvikling, sier Høyre-statsråden. (ANB)

• Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse