JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nina Hanssen ny leder i APF

Ledervalg og krevende utfordringer for medienorge, preget landsmøtet i Arbeiderbevegelsens Presseforbund.
Motivert: Nina Hanssen ble valgt til ny forbundsleder i Arbeiderbevegelsens Presseforbund etter Linn Finnøy Bakken.

Motivert: Nina Hanssen ble valgt til ny forbundsleder i Arbeiderbevegelsens Presseforbund etter Linn Finnøy Bakken.

Svein-Yngve Madssen

Line Finnøy Bakken ble valgt som nestleder på landsmøtet i mars 2012. Allerede i oktober 2012 måtte hun overta ledervervet da Helge Rønning Birkelund skiftet arbeidsplass og fikk arbeidsoppgaver som ikke var forenlig med vervet som forbundsleder. Men da Stjørdalens blad ble solgt ut av Amedia valgte Line Finnøy Bakken å ikke stille til gjenvalg.

– Det er en bedre løsning for APF å velge en leder som kan opprettholde den gode kontakten med Amedia og LO, sa hun under åpningen av landsmøtet mandag 27. april.

Nina Hanssen som ble valgt til ny forbundsleder, er journalist i LO Media. En av de oppgavene hun nå går løs på er å få realisert forskningsprosjektet «Lokaldemokratiet uten lokale medier» om lokalmedienes betydning for lokaldemokratiet. Som den første lederen utenfor apressen/Amedia blir det også en viktig oppgave å holde tett dialog med Amedias konserntillitsvalgte.

Medlemstap

Arbeiderbevegelsens presseforbund merker i likhet med andre presseorganisasjoner at det er tøffe tider i mediemarkedet. Medlemstallet har i løpet av 15 år blitt redusert fra drøye 900 medlemmer til dagens knappe 760. Andelen pensjonister er derimot økende, noe som ble illustrert da nesten halve landsmøtet mottok forbundets nye nål for 25 års medlemskap.

Viktig for LO

Til tross for synkende medlemstall er APF et viktig forbund i LO-familien. Dette ble understreket av både LOs 2. nestleder Hans-Christian Gabrielsen og LO-sekretær Terje O. Olsson som var gjester under landsmøtet.

– I LO er vi stolte av APF, Norges eldste fagforbund for journalister og redaktører. Vi lytter til forbundet i mediespørsmål. Og dere har innflytelse over LOs mediepolitikk og også Arbeiderpartiets fremtidige mediepolitikk, sa Gabrielsen.

Og LOs nestleder understrekte at det var viktig å sikre mediemangfoldet og den brede demokratiske debatten.

Tøffe tak

De store utfordringene som preger medienorge gikk som en rød tråd gjennom hele landsmøtet. Og en rekke medietopper innledet til debatt, blant dem Norsk Presseforbunds generalsekretær Kjersti Stavrum Løken og Amedia-direktør Stig Finslo. Professor Frank Aarebrot innledet om lokale mediers betydning for demokratiet og etterlyste en langt mer offensiv strategi fra Amedia.

Moms og mangfold

APF-landsmøtet vedtok to uttalelser. Forbundet har lenge jobbet for at det innføres en nullmoms også for digitale medieprodukter, slik det er for aviser på papir. APF ber om at regjeringen får fortgang i prosessen for å hjelpe mediene i en vanskelig omstillingstid. Innføring av en digital nullmoms vil også være viktig for fagbladenes muligheter til å satse digitalt.

APF er også bekymret forat regjeringen har varslet slutt for omdeling av post på lørdager. Forbundet understreker at det må være Postens ansvar og at det er en del av deres samfunnsoppdrag, å sørge for at visene kommer ut til abonnenene også på lørdager.

Varsel og innsyn

Forbundet er også bekymret for ytringsfriheten i Norge og viser til trusler og angrep mot journalister. APF mener det norske kildevernet bør styrkes og advarer mot en svekkelse av medienes muligheter til innsyn og anledning til å informere om offentlige prosesser.

– Dessuten må det treffes tiltak for å styrke ytringsfriheten i arbeidslivet slik at ansatte, både i offentlige og private virksomheter, ikke ulovlig pålegges munnkurv og begrensninger i ytringsfriheten gjennom arbeidsinstrukser og arbeidsavtaler. Retten til å varsle er også en del av ytringsfriheten, uttalte landsmøtet til Arbeiderbevegelsens Presseforbund.

APFs ledelse

• Leder Nina Hanssen, LO Media

• Nestleder Marit Almendingen, Helgelendingen

• Kasserer: Tore Sjølie

• Sekretær Terje Andresen, Sarpsborg Arbeiderblad

• Styremedlem Eva Stenbro, Romerikes Blad/konserntillitsvalgt i Amedia

Annonse
Annonse

APFs ledelse

• Leder Nina Hanssen, LO Media

• Nestleder Marit Almendingen, Helgelendingen

• Kasserer: Tore Sjølie

• Sekretær Terje Andresen, Sarpsborg Arbeiderblad

• Styremedlem Eva Stenbro, Romerikes Blad/konserntillitsvalgt i Amedia