JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre av fire studenter har akademikerforeldre

Hver fjerde student i Norge har foreldre uten høyere utdannelse. Resten kommer fra familier med bakgrunn fra universitet eller høyskole.
Arkivbilde: Universitetet i Oslo, UiO.

Arkivbilde: Universitetet i Oslo, UiO.

Ole Palmstrøm

OECD-tall viser at 21 prosent av norske studenter har foreldre som ikke har videre utdannelse etter videregående skole, mens 6 prosent bare har grunnskole, skriver Aftenposten. De resterende 73 prosentene har altså foreldre med høyere utdannelse, viser Oppvekstrapporten fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Professor Kjell G. Salvanes ved Norges handelshøyskole sier det er en utbredt oppfatning at det er lett for barn i Norge å gjøre det bedre enn foreldrene når det kommer til jobb, inntekt og utdanning.

– Fremdeles har barns sosiale bakgrunn relativt lite å si for deres inntektsutsikter som voksne i Norge, her er den sosiale mobiliteten høy. Det paradoksale er at det ikke stemmer for utdannelse. For utdannelse er mobiliteten forbausende lik den vi ser i andre land, blant annet i USA, et land med stor inntektsulikhet og lav sosial mobilitet, sier Salvanes, som har skrevet en artikkel i Bufdirs rapport.

OECD-tallene viser også at sammenlignet med andre land, er det flere i Norge som tar mindre utdannelse enn foreldrene.

• Høyre beskylder Sp for mindre læring og større forskjeller i skolen. – Elevene blir taperne

• Nye lærere kan få slettet halvparten av studielånet

Annonse
Annonse