JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En krevende dag for de postansatte

Posten får lov til å avvikle A-posten, til fordel for to dagers leveringstid. Om de får nok tid til å gjennomføre en god omstillingsprosess er imidlertid usikkert.
STORE KUTT: 550 postansatte mister jobben i Trondheim, Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke

STORE KUTT: 550 postansatte mister jobben i Trondheim, Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke

Pål Andreassen

morten.hansen@lomedia.no

Som forventet vil Stortinget tillate Posten Norge å droppe A-posten som sikrer levering over natta. Det vil ramme ansatte på de seks terminalene i Trondheim, Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke. 400 årsverk – om lag 550 ansatte – er forventet å bli borte

– Selv om vi har vært i en konstant omstilling de siste 15-20 årene, er disse dagene krevende. Det er ikke en gruppe med 550 personer som mister jobben, det er 550 enkeltskjebner som skal få beskjed om at arbeidsplassen blir borte, sier Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.

Ny jobb er målsetningen

Han konstaterer at innstillingen fra komiteen hverken er overraskende eller noen nyhet.

– Det nye er at innstillingen er klar. Men jeg forstår veldig godt de av våre medlemmer som blir frustrerte og sinte. At dette sinnet nå rettes mot politikere, Posten, og i og for seg Postkom, skjønner jeg. For i dag gikk dette fra å være noe vi har informert om, til å bli noe veldig konkret, sier Øverland.

Han regner med at de ute på terminalene er kommet langt i arbeidet med å finne ut hvilke årsverk som forsvinner.

– Når de der ute vet hvilke arbeidsplasser som blir borte, blir dagen i dag ekstra vanskelig. Samtidig må vi huske på at vi har nedbemannet bortimot 1 000 personer hvert år, de siste 15 årene. Dette har vi for det meste klart på en bra måte. Folk har i stor grad gått fra en jobb i Posten til en annen jobb – enten i eller utenfor Posten. Dette er fortsatt målsetningen i denne omstillingsprosessen, fastslår Øverland.

Kjell-Idar Juvik (t.v), Arbeiderpartiet, og Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.

Kjell-Idar Juvik (t.v), Arbeiderpartiet, og Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.

stortinget.no / Håvard Sæbø

Stoler på stortingsflertallet

I innstillingen fra transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget understrekes det at departementet må sørge for at omstillingsprosessen i 2017 skjer på en forsvarlig måte, med tilstrekkelig tid for å finne gode løsninger for de ansatte som blir berørt.

Postkom-lederen velger å tro at Stortinget holder det de lover.

– Jeg konstaterer at flertallet sier vi skal ha tilstrekkelig tid. Det velger jeg å forstå bokstavelig. Før vi er ferdige med denne prosessen, skal Posten ha gjennomført alle praktiske endringer. Vi skal også gjennomføre omstillingen på en forutsigbar måte. Det vil ta litt tid. Samtidig er det ikke snakk om å bruke mer tid enn nødvendig. Det bidrar ikke på noen god måte – hverken for de ansatte eller bedriften, sier Øverland.

Bekymret for at det blir for liten tid

Saksordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) i transport- og kommunikasjonskomiteen konstaterer at det ikke var mulig å få med seg hele komiteen på å tidsfastsette omstillingsprosessen. Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde håpet å få komiteen med seg på at Posten skulle få bruke hele 2017 til denne prosessen.

– Det var det ikke mulig å få til. Vi er bekymret for at det ikke blir nok tid. I statsbudsjettet får Posten 300 millioner for lite. Vi er bekymret for at Posten blir tvunget til å framskynde omstillingen. Det er 550 personer som blir rammet, da skulle det bare mangle at det ikke blir nok tid, sier Juvik.

Fortsatt fem dager med post

I stortingsmeldingen la regjeringen opp til at Posten skulle få muligheten til å redusere antallet omdelingsdager for inntil ti prosent av husholdningene – uten å være nødt til å gjøre en lovendring i postloven. Det vil ramme om lag en halv million mennesker. I dag kan Posten unnta inntil 1250 husstander fra regelen om fem leveringsdager i uka. Denne endringen ble avvist av flertallet i transport- og kommunikasjonskomiteen.

– Jeg er fornøyd med at vi fikk med oss KrF og Venstre, for å sikre at posten fortsatt skal deles ut fem dager i uka til alle, sier Juvik.

Reidun (55) omstilles for tredje gang på 15 år

Posten og Postkom ber om mer tid for å hjelpe de ansatte

Posten får bruke to dager på å sende et brev

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse