JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SAKSØKER: Miljøarbeider Mats Rolfsen og advokat Kjetil Edvardsen på første dag med saksøkernes forklaringer. Siden den gangen har mange sterke historier blitt fortalt retten,

SAKSØKER: Miljøarbeider Mats Rolfsen og advokat Kjetil Edvardsen på første dag med saksøkernes forklaringer. Siden den gangen har mange sterke historier blitt fortalt retten,

Werner juvik

Aleris-saken:

Sjefene avviser fryktkultur i Aleris – legger skylda på miljøarbeiderne

Mellomlederne i Stendi, tidligere Aleris, mener saksøkerne selv ba om maratonvakter og at nattevaktene var rolige. – Vrøvl, svarer saksøker.06.03.2019
14:58
10.04.2019 20:37

ola.tommeras@fagbladet.no

Rettssaken der 24 tidligere konsulenter har saksøkt Aleris Ungplan & BOI, nå Stendi, er i gang igjen for fullt etter to uker rettsfri. Nå vitner boledere, det vil si de som administrerer boligene der konsulentene jobbet.

I boligene tas det hånd om mennesker med alvorlige rus- eller psykiske problemer.

I flere uker har saksøkerne fortalt sterke historier. Denne uka er det igjen deres nærmeste ledere på arbeidsplassen sin tur. Bolederne som vitnet mandag og tirsdag, forteller om en virkelighet helt annerledes enn hva saksøkerne gjennom flere uker i rettssalen har vitnet om.

Les også: Varslet om ukultur - ingenting skjedde

Ingen kjent fryktkultur

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelser av fryktkultur i media, sier boleder Siri Kitt Strekerud.

Hun har vært administrativ leder på flere boliger i Aleris Ungplan & BOI og har vært sjefen til om lag en tredel av saksøkerne. I dag er hun kvalitetsleder i omsorgskonsernet Stendi.

Konsulenter fikk tildelt vakter måned for måned. Både saksøkere og andre tidligere konsulenter som har jobbet for Aleris Ungplan & BOI, har fortalt om et system der de måtte være tilgjengelig for vakter for ikke å bli skviset ut. Et system der det ble forventet at de jobbet døgn etter døgn og holdt seg våkne. De har fortalt om en fryktkultur der kritikk betød enveisbillett ut av arbeidsplassen.

Les også: Mange flere søksmål kan stå i kø

– Sa aldri et ord

Boleder Siri Kitt Strekerud avviser dette kategorisk. Det samme har hennes kolleger i ledelsen gjort før henne.

– Kanskje var de generelt redde for oppdragene, svarte hun på spørsmål fra saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen om hvorfor hun trodde miljøarbeiderne fortalte dette.

– Jeg har lest om dette i mediene, men aldri hørt om det ellers. Det har aldri blitt sagt et ord om fryktkultur i uformelle samtaler, ikke i kontraktsoppfølgingssamtaler, ikke via undersøkelser blant personale og ikke gjennom vårt varslingssystem, svarte Strekerud.

Hadde selv skylda

Strekerud avviste blankt at uenighet eller uvilje til å ta maratonvakter kunne få konsekvenser når neste måneds vakter skulle deles ut.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Jeg har hatt mange diskusjoner med konsulenter uten at det har gitt utslag på oppdragene og hvordan de blir fordelt, sa hun.

På samme vis blir de maratonlange vaktene der konsulenter har jobbet mer enn tre døgn sammenhengende, forklart som et resultat av vaktbytter mellom dem selv.

– Samtlige konsulenter ønsket å ha komprimert arbeidstid med flere døgn på rad, sa Strekerud. Det samme hevdet hennes kollega Anniken Boye som er boleder ved en annen bolig, dagen før. Bolederne opplyste at ingen blir satt opp på mer enn tre døgn sammenhengende og maksimalt 220 timer i måneden.

– Tvert imot var ledelsen i Aleris veldig bevisste på at konsulenter ikke skulle jobbe for mye og for lenge, og at de fikk nok hvile. Det handler også om hva som er faglig forsvarlig overfor brukerne, fastslo Strekerud.

Les også: Støre slakter forretningsmodellen til Aleris

Gransket vaktbøkene

Før hun vitnet, hadde Strekerud gransket vaktbøkene for flere år tilbake og konkluderte:

– Jeg har sett disse påstandene om maratonvakter i media, og det føler jeg virkelig for å kommentere. Det lengste strekket presentert i mediene, var en konsulent som jobbet sammenhengende fra 19. august til 27. august. Han byttet til seg disse vaktene fra kolleger. Vi hadde ikke noe med det å gjøre, sa hun.

Videre gikk hun gjennom andre tilfeller av mer enn tre døgn sammenhengende arbeid. Hun viste til at konsulentene hadde byttet vakter hver eneste gang.

Tok det opp med dem

– Vi tok stadig opp at vi ikke ønsket slike lange økter, sier hun, men innrømmet at de kanskje kunne ha fulgt dette enda bedre opp.

Senere innrømmet Strekerud at Aleris’ egne maksgrenser ble brutt ved spesielle tilfeller, men hadde ingen formening om hvor mange. På spørsmål fra advokat Kjetil Edvardsen om hva slags hvile konsulentene fikk på nattvakt når de jobbet tre døgn i strekk, svarte hun:

– Det kommer an på. Man kan ikke sove tungt, selvsagt, men slappe greit av.

– Rolige netter

Praktisk talt hver eneste påstand fra saksøkerne blir avvist av mellomlederne. Det var ingen fryktkultur, full frihet til å jobbe lenge eller kort, mulighet til å hvile og for det meste rolige netter. Dessuten kunne alle konsulenter få tilbud om fast ansettelse om de hadde bedt om det, ifølge både Strekerud og Boye.

Strekerud hadde gjort et nitidig forarbeid og gjennomgått journalføringer gjennom tre år. Hennes gjennomgang viser at saksøkerne kun har ført utagerende atferd tre til fem ganger i løpet av årene 2015, 2016 og 2017.

Hun konkluderer slik:

– Det hører med til sjeldenhetene at konsulentene må være beredt og våken hele døgnet. Rapporteringen er i tråd med det jeg oppfatter av virkeligheten på boligene. Det er i hovedsak rolige netter. Dessuten, en utagering kan være bagateller. Det er ikke nødvendigvis mer alvorlig enn at en bruker kaster kaffekoppen i gulvet og sier noe lite flatterende, uttalte hun.

– Rent vrøvl

Påstandene fra bolederne provoserer miljøarbeider Mats Rolfsen.

– Det er bare vrøvl at vi har det så rolig på boligene, sier han, og anslår at konsulentene på den aktuelle boligen brukte natta til å ta seg av vanskelig adferd minst en gang i uka.

– Det kunne være ganske heftige ting i løpet av en vakt. Det er ingen hvilesituasjon dersom en bruker forsøker å ta livet sitt eller stikker av. Andre netter kunne gå med til fortløpende miljøarbeid, å snakke med en urolig bruker for å unngå at ting utviklet seg. Da er det hektisk, men uten at utagerende atferd er registrert – rett og slett fordi godt miljøarbeid gjennom natta avverget det, forteller Rolfsen til Fagbladet. Av hensyn til taushetsplikt kan han ikke beskrive noen konkrete hendelser.

At han ikke har journalført mer enn tre tilfeller på tre år, forklarer han slik:

– Det var 11 brukere på boligen. Den som journalfører er den som er satt opp på den aktuelle brukeren, og ikke nødvendigvis den som tar seg av situasjonen. I tillegg har vi brukere med vedtak om at utagerende atferd skal føres i brukerens egen protokoll og ikke i journalen Strekerud viser til, forklarer han.

Hvilte ikke – kjørte bil

Rolfsen reagerer også på lederens påstander om at de fikk forsvarlig hvile etter nettene på jobb. Konsulentene hadde krav om å være våkne opptil tre døgn på rad.

– Det vanlige når nattevakta er over, er å sette seg i bilen og kjøre bruker til skole, jobb eller andre dagaktiviteter. Hvilerom har jeg aldri brukt etter våken nattvakt, kommenterer han til Fagbladet.

Historier kolliderer

En ting er saksøkere og lederne enige om; Deres beskrivelser av virkeligheten er på kollisjon.

Gjennom januar og halve februar har saksøkeren fortalt om frykt for å miste jobben dersom de ikke stilte seg ledig et stort antall døgn. Strekerud mener den er helt ubegrunnet.

– Konsulentene ønsket selv komprimert arbeidstid av flere grunner, sa hun. På spørsmål fra Stendis advokat Eirik Edvardsen gikk hun gjennom grunnene hver og en av saksøkerne hadde gitt henne.

Heller ikke det kjenner Rolfsen seg igjen i.

– Jeg har opplevd å få jobben halvert over natta, etter å ha begrenset antall tilgjengelig dager foregående måned. Begrunnelsen fikk jeg på e-post, og den var at jeg ikke lenger var prioritert siden jeg ikke hadde vært tilgjengelig på minst en helg. Alle som var avhengig av inntekta si var redd for å bli straffet på denne måten, sier Rolfsen. Fagbladet har sett denne e-posten.

Var selv konsulent

Boleder Anniken Boye, som administrerte en annen bolig i Aleris der saksøkerne jobbet, vitnet mandag. Hun hevdet også at konsulentene hadde stor frihet og selv valgte lange økter.

– Jeg har også vært konsulent. Jeg trivdes veldig godt med stor fleksibilitet. Det ga meg muligheten til masterstudie på si og hyppige hjemreiser, fortalte hun.

Også Boye hevdet at konsulentene hadde mulighet til å hvile når beboere trakk seg tilbake på rommet sitt, noe de gjerne gjør flere ganger i løpet av en dag.

– Hadde de mulighet til å sove? spurte saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen.

– Nei, ikke hvis de hadde ansvaret for en beboer, svarte hun.

Kjetil Edvardsen ville vite hva Strekerud mener om plager og sykdom konsulentene har fortalt om, om søvnproblemer, hjerteproblemer og lignende.

– Jeg tenker at det er synd de aldri tok det opp med meg.

Aleris-saken:

24 miljøarbeidere som har vært konsulenter, har gått til sak med støtte fra Fagforbundet. De mener de egentlig gjorde regulært arbeid. De krever å bli omklassifisert til ansatte og få etterbetalt feriepenger og tariffbestemte tillegger.

Flere boliger:

Saksøkerne har jobbet ved flere boliger for Aleris Ungplan & BOI som tok vare på mennesker med rus eller psykiske problemer på oppdrag fra kommuner. Fagbladet har valgt å ikke skrive navnet på boligene av hensyn til tidligere og nåværende beboere/brukere.

06.03.2019
14:58
10.04.2019 20:37

Aleris-saken:

24 miljøarbeidere som har vært konsulenter, har gått til sak med støtte fra Fagforbundet. De mener de egentlig gjorde regulært arbeid. De krever å bli omklassifisert til ansatte og få etterbetalt feriepenger og tariffbestemte tillegger.

Flere boliger:

Saksøkerne har jobbet ved flere boliger for Aleris Ungplan & BOI som tok vare på mennesker med rus eller psykiske problemer på oppdrag fra kommuner. Fagbladet har valgt å ikke skrive navnet på boligene av hensyn til tidligere og nåværende beboere/brukere.
Mest lest

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Jan-Erik Østlie

Halvert elavgift i januar, februar og mars, opplyser Vedum

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

Privat

Alle i Norge får disse godene, unntatt en gruppe: – Vi ble statsløse, fortviler Helga

Ida Bing

Ann-Karina synes uføre burde betale halv skatt

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Leif Arne Holme

Yrkesfaglærer Geir Christian: – Har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Lene Svenning

Strid om søndagsåpen butikk: – Nå må de skjerpe seg og stenge

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Emmie Olivia Kristiansen

Ny lov om lønnstyveri utfordrer politiet, mener advokat

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Advokat: Vanlige folk kan få skattesmell for pendlerboliger

Leif Martin Kirknes

Lærerstreiken fortsetter etter hastemøte hos Brenna

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Sidsel Valum

Lærerne må tilbake på jobb. SL frykter streikeretten er truet

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

Erlend Tro Klette

Budbilsjåførene tar ikke sjansen på å stå alene lenger

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fafo-forsker: – Tvungen lønnsnemnd sparte lærerne for 100 millioner


Flere saker