JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vant fram i lagmannsretten:

Alf Åge får endelig full yrkesskadeerstatning – 19 år etter arbeidsulykken

I 2002 skadet steinknuser Alf Åge Samuelsen leddbåndet i høyre skulder på jobb. Nå har Hålogaland lagmannsrett avgjort at han får full yrkesskadeerstatning.
LETTET OG GLAD: Hålogaland lagmannsrett har dømt i saken til bergverksarbeideren Alf Åge Samuelsen. Han får tilkjent nærmere 1,8 millioner kroner i yrkesskadeerstatning.

LETTET OG GLAD: Hålogaland lagmannsrett har dømt i saken til bergverksarbeideren Alf Åge Samuelsen. Han får tilkjent nærmere 1,8 millioner kroner i yrkesskadeerstatning.

Ann Kvanmo

merete.holtan@lomedia.no

Tidligere i år skrev vi om bergverksarbeideren Alf Åge Samuelsen fra Narvik som i 2002 ble utsatt for en ulykke på jobb. Han skulle løfte en fjærbolt på 50 kilo og skadet leddbåndet i skulderen. 19 år senere kjemper han fortsatt for full yrkesskadeerstatning, skrev Arbeidsmanden i januar.

I retten for første gang i 2006

Saken har vært oppe i rettssystemet i flere runder. I 2006 gikk Samuelsen til sak mot forsikringsselskapet If med Norsk Arbeidsmandsforbund i ryggen, og vant fram gjennom tingrett, lagmannsrett og Høyesterett.

Høyesterett slo fast at If var erstatningsansvarlig for bergverksarbeiderens skade, men Samuelsen fikk etter en avtale med selskapet bare deler av full grunnerstatning, 950.000 kroner, basert på at han skulle tilbake i arbeid.

Det var han ikke i stand til, og ble ufør i 2015.

I 2020 gikk han rettens vei for å få gjenopptatt erstatningssaken og få resten av erstatningen basert på 100 prosent uførhet, en sum på nærmere 1,8 millioner kroner.

I tillegg krevde han menerstatning.

Mye lest: Tove og Trine får etterbetalt fem år med feriepenger

Vant i tingretten

I Ofoten tingrett vant Samuelsen fram på alle punkter, og ble tilkjent både resten av yrkesskadeerstatningen og en menerstatning på 97.000 kroner. Men If anket saken, som gikk for Hålogaland lagmannsrett i begynnelsen av juni. Nå er dommen fra lagmannsretten klar, og den støtter tingrettens syn når det gjelder grunnerstatningen:

Alf Åge Samuelsen ble tilkjent nærmere 1,8 millioner kroner.

Lagmannsretten var derimot uenige i tingrettens syn på menerstatning, og avviste kravet om denne. Alf Åge Samuelsen synes at dette er en liten sum i det store bildet.

Mye delt: Hydro selger jobben Svein Reidar har hatt i 35 år: – Det føles som om familien min har kastet meg ut

– Håper det er satt endelig punktum

– Nå er jeg lettet og glad. Jeg har ikke sovet stort om nettene i ventetida. Nå kan jeg endelig sove, sier han.

Det er LO-advokat Elisabeth Grannes som har ført saken for Samuelsen.

Grannes vet ikke om If vil anke dommen til Høyesterett.

– Jeg er glad for dommen, og håper at det er satt endelig punktum for denne saken som har tatt så mange år, sier LO-advokaten.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse