JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stevnet den spanske ambassade:

Tove og Trine vant mot ambassaden i retten. Får etterbetalt fem år med feriepenger

15 ansatte ved den spanske ambassaden saksøkte arbeidsgiveren for manglende utbetalinger. Her er dommen.
AVVENTENDE: – Vi får se om ambassaden anker før vi slår oss til ro. Det avgjøres om et par uker, sier Tove Helvik (t.v.). Trine Pedersen skal få utbetalt 20.838 kroner.

AVVENTENDE: – Vi får se om ambassaden anker før vi slår oss til ro. Det avgjøres om et par uker, sier Tove Helvik (t.v.). Trine Pedersen skal få utbetalt 20.838 kroner.

Katharina Dale Håkonsen

katharina@lomedia.no

Oslo tingrett har slått fast at 15 ansatte ved den spanske ambassaden skal få utbetalt feriepenger for de siste fem årene.

– Dette er veldig gode nyheter. Ifølge dommen gjelder norsk lov for lokalt ansatte ved ambassaden, sier forbundssekretær Tove Helvik i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Este articulo en español: Tove y Trine ganaron contra la embajada en la corte. Recibieron cinco años de pospago con pago de vacaciones

Får feriepenger for fem år

Beløpene varierer avhengig av lønn og ansiennitet. En skal få tilbakebetalt 48.513 kroner. Andre får langt mindre.

Årsaken til at det ikke er større summer, skyldes at ambassaden har utbetalt lønn til de ansatte i juni, men ikke feriepenger. Det har de rett på, ifølge norsk ferielov. Lønnsutbetalingen de har fått i juni, er mindre enn feriepengene, som utgjør 10,2 prosent av bruttolønna.

Ifølge dommen skal de få tilbakebetalt mellomlegget mellom juni-lønna som de har fått, og det de skulle hatt i feriepenger i perioden fra 2016 til 2020.

– Retten slår fast at den spanske måten med å betale lønn i juni og ikke feriepenger er til ugunst for de ansatte, sier Helvik.

Forbundssekretæren har snakket med flere ansatte som er glade over dommen.

– De er tilknyttet folketrygden i Norge, har yrkesskadeforsikring og betaler inn til pensjon i Norge. Klart de skal ha feriepenger.

I tillegg må den spanske ambassaden betale over halvparten av advokatutgiftene som tilsvarer 250.000 kroner.

Bakgrunn: Ansatte saksøker den spanske ambassaden for å få utbetalt feriepenger

Trine skulle helst hatt mer

– Jeg er veldig glad for at vi vant fram med vårt krav. Nå håper jeg ambassaden aksepterer dommen og foretar utbetalingene innenfor tidsfristen, sier Trine Pedersen, markedsansvarlig ved den spanske ambassadens turistkontor.

I hele 22 år har hun jobbet ved ambassaden. Like lenge har arbeidsgiveren latt være å utbetale henne feriepenger. Nå skal hun få 20.838 kroner inn på konto.

I kontraktene til de fleste ansatte ved ambassaden står det at de skal ha lønn i tolv måneder. Ifølge norsk lov har de rett på feriepenger i juni. Derfor prøvde LO-advokatene som representerer Pedersen og kollegene hennes, å vinne fram med et krav om lønn i tolv måneder i tillegg til feriepenger i juni. Det klarte de ikke, noe Pedersen er litt skuffet over.

– Selv om kravet vårt var litt uvanlig, var det ikke urimelig. Differansen mellom de to kravene er ganske betydningsfull, sier Pedersen.

Mye lest: Husholderske Lidia (35) har 239.000 kroner i årslønn: – Jeg ble behandlet som en slave

Flere ambassader som ikke betaler feriepenger

– En hvilken som helst annen arbeidsgiver i Norge, også spanske virksomheter i Norge, betaler feriepenger. Nå må også ambassaden gjøre det, sier Tove Helvik.

Hun har lest gjennom dommen som nevner flere steder at norsk ferielov skal gjelde også i framtida.

– Jeg håper ambassaden tar til fornuft og ikke kaster bort tid på at vi må kreve feriepenger rettslig flere ganger. I Sverige har det vært ni rettssaker om uteblivelse av feriepenger til de ansatte ved den spanske ambassaden.

Ved enkelte utenlandske ambassader i Norge jobber det lokalt ansatte som ikke får feriepenger, forteller Helvik. Mange er medlemmer av NTL.

– Denne dommen kan få rettslig betydning for ansatte ved andre ambassader i Norge.

Mye delt: Ambassaderenholder David fikk beskjed om å slutte på dagen: – De ville ikke gi meg en forklaring

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse