JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stevner arbeidsgiver for retten

Ansatte saksøker den spanske ambassaden for å få utbetalt feriepenger

– Vi skatter til Norge, er lokalt ansatte og en del av den norske folketrygden. Vi har også rett på feriepenger, sier Trine Pedersen.
Saksøkere: – Vi har retten på vår side, sier Trine Pedersen (t.h.). Tove Helvik har jobbet for å bedre de ansattes arbeidsforhold i mange år.

Saksøkere: – Vi har retten på vår side, sier Trine Pedersen (t.h.). Tove Helvik har jobbet for å bedre de ansattes arbeidsforhold i mange år.

Katharina Dale Håkonsen

katharina@lomedia.no

Hun er markedsansvarlig ved den spanske ambassadens turistkontor, og en av 16 ansatte som nå går rettens vei for å få utbetalt feriepenger i tråd med ferieloven i Norge.

I hele 22 år har Pedersen jobbet ved ambassaden. Like lenge har arbeidsgiveren latt være å betale henne feriepenger.

Rettssaken finner sted i Oslo tingrett mellom 25. og 28. mai. Pedersen er optimist.

– Det er klart at vi har en god sak. Det er egentlig ganske enkelt, ifølge norsk lov.

Mye lest: Husholderske Lidia (35) har 239.000 kroner i årslønn: – Jeg ble behandlet som en slave

Flere millioner

LO-jurist Katrine Rygh Monsen fører saken på vegne av de ansatte.

– Vi argumenterer prinsipielt. Basert på formuleringer i kontraktene skal ambassadeansatte ha lønn i tolv måneder. Ifølge norsk lov har de rett på feriepenger som er 10,2 prosent av lønna, sier Monsen.

Det står i avtalen at arbeidsgiver skal følge lokale lover.

Avhengig av årslønna til de ansatte – som varierer fra 230.000 til 452.000 kroner – skal hver ansatt få utbetalt mellom 50.000 og 100.000 kroner om de vinner fram. På grunn av foreldelsesfristen kan en bare kreve utbetaling av feriepenger tre år tilbake i tid.

Mye delt: Ambassaderenholder David fikk beskjed om å slutte på dagen: – De ville ikke gi meg en forklaring

To utfall av rettssaken

Manglende utbetaling av feriepenger er bare ett av flere kritikkverdige forhold ved ambassaden. Da forbundssekretær Tove Helvik i Norsk Tjenestemannslag startet å jobbe for å bedre arbeidsvilkårene, manglet ansatte også yrkesskadeforsikring. Det kom på plass etter et møte med arbeidsgiver.

Fortsatt får ikke arbeidstakere overtidsbetaling, godtgjørelse for kveld- og helgejobbing og lønnsjustering. Lønna er også veldig lav. En renholder tjener under den allmenngjorte tariffavtalen, Norges svar på minstelønn i den bransjen.

Denne skaper debatt: Spanske Olatz (51) jobbet 700 timer uten å få ekstra betaling

NTL og LO-juristene kunne gått rettens vei med flere av de kritikkverdige forholdene, men valgte uteblivelse av feriepenger fordi det er godt dokumentert, ifølge Helvik.

Saksøkerne ser for seg to utfall av rettssak. Enten får de ansatte lønn i tolv måneder og feriepenger i tillegg eller så ender de med å få lønn i elleve måneder og feriepenger på toppen. Det siste er vanlig i det norske arbeidslivet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse