JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Det verste var lønna og alle timene jeg måtte jobbe. Jeg hadde hele tida et håp om at lønnsnivået ville øke, sier Olatz Trojaola. Innfelt er skjermdump av brevet som beviser misbruket.

– Det verste var lønna og alle timene jeg måtte jobbe. Jeg hadde hele tida et håp om at lønnsnivået ville øke, sier Olatz Trojaola. Innfelt er skjermdump av brevet som beviser misbruket.

Irati Ayerza

Kritikkverdige arbeidsforhold ved den spanske ambassaden:

Olatz (51) jobbet 700 timer uten å få ekstra betaling

I løpet av tre år jobbet Olatz Trojaola over 700 timer overtid ved residensen til den spanske ambassadøren i Oslo. Hun fikk aldri ekstra betaling.18.02.2021
13:00
18.02.2021 13:07

katharina@lomedia.no

– Jeg jobbet ofte ti-femten timer i strekk, sier Olatz Trojaola (51).

Este articulo en español: Olatz (51) trabajó 700 horas sin recibir pago extra

Ambassadører inviterer jevnlig til mottagelser i residensen. Der møtes diplomater i mer uformelle settinger, de nyter kanapeer og viktige kontakter knyttes. Men sammenkomstene har ei bakside. I fem og et halvt år var dette hverdagen til den tidligere husholdersken Trojaola. For etter at gjestene og de innleide kelnerne hadde reist hjem – noen ganger så seint som ved midnatt –, måtte hun og kollegene vaske og rydde residensen. Da jobben var unnagjort et par timer senere, hadde ofte den siste bussen hjem gått.

– Vi hadde egne soverom i kjelleren hvor vi overnattet. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sovet der, sier husholdersken.

Neste morgen var det på'n igjen. Klokka ni startet arbeidsdagen med å servere frokost til diplomaten. For Trojaola ble det til slutt mange, mange timer ekstraarbeid. Til sammen over 700 timer overtid i løpet av tre år.

– Det er helt utrolig. Jeg har det svart på hvitt, at jeg jobbet masse overtid uten å få ekstra betaling, sier Trojaola.

I et anbefalingsbrev skriver en tidligere ambassadør at Olatz Trojaola viste så stor interesse for å lykkes i jobben at hun «... exceed her working hours, reaching more than 700 hours of overtime in these three years».

– Det er forferdelig, et skikkelig misbruk av makt. Ambassadørene har masse diplomatiske privilegier ved å bo i Norge, men de interesserer seg ikke for at vi som jobber for dem, skal ha det bra. Det er trist.

FriFagbevegelse har stilt ambassaden spørsmål om overtid, overnatting på ambassaden og påstander om misbrukt av makt, men arbeidsgiver ønsker ikke å svare.

I en tidligere artikkel har ambassaden avvist at de har bedt ansatte jobber helger uten ekstra betaling.

Men arbeidsgiver innrømmer også at ansatte av og til må jobbe utenom normal arbeidstid på mottagelser eller middager på residensen. Ambassaden understreker at de følger loven.

Har mareritt om jobben

FriFagbevegelse har snakket med en annen person som også har jobbet ved residensen. Vedkommende vil være anonym for hun er redd for reprimander fra ambassadeansatte. Men hun bekrefter at lønna var lav, at de innimellom jobbet fra tidlig morgen til klokka ett-to om natta, at de sov over i residensen – av og til to ganger i uka – og at de aldri fikk ekstrabetaling.

– Det var ydmykende at de hyret inn kelnere som de betalte 400 kroner i timen, mens vi som var fast ansatt, fikk dårlig lønn og ingen overtidsbetaling.

Vedkommende måtte også slutte i jobben på grunn av helseproblemer. Hun er fortsatt syk og forteller at hun har mareritt om opplevelser i residensen.

– Etter å ha fortalt dette til deg, gjenopplever jeg det helvete jeg levde i da jeg jobbet ved residensen.

NTL-magasinet har vært i kontakt med flere ansatte ved den spanske ambassaden. De viser også til frykt for represalier og vil ikke intervjues.

Flere historier fra ambassaden: Renholder David hadde 225.000 kroner i årslønn på ambassaden - så ble han bedt om å slutte på dagen

Har fortsatt vondt i kroppen

Vi har tidligere skrevet om husholderske Lidia M. Santamaría Fernández som arbeidet ved den samme residensen. Hun tjente 239 000 i året, ble bedt om å jobbe kvelder og nektet gradert sykemelding. Det samme opplevde Olatz Trojaola da hun ble syk.

Etter tre-fire år i en jobb hvor hun stod og gikk mye rundt i den 1500 kvadratmeter store residensen og annekset, fikk husholdersken vondt i det ene kneet. Smertene forplantet seg raskt til ryggen. I februar 2017 sykemeldte legen henne. Etter en stund følte Trojaola seg bedre. Hun ville gjerne jobbe et par dager i uka.

– Legen min foreslo gradvis sykemelding, men det godtok ikke ambassaden. De ville ha meg fulltid eller ingenting og truet med å si meg opp, sier Trojaola, som er medlem av Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Etter et år som sykemeldt, var husholdersken tilbake på igjen i en 100 prosent stilling. Nå med en ny ambassadør i residensen. Trojaola opplevde at arbeidsgiver ikke tok hensyn til helsa hennes. Hun fikk stadig mer å gjøre. Da kolleger var syke, måtte husholdersken også utføre deres arbeidsoppgaver. Det gikk ikke mange månedene før helseplagene kom tilbake. Om høsten blir hun sykemeldt igjen, og våren 2019 sier hun opp. Hun begrunner oppsigelsen med at hun ikke klarte å utføre arbeidsoppgavene på grunn av helsa. Det bekreftes i et brev fra legen hennes.

– Jeg har fortsatt vondt i kneet og ryggen. Jeg kan ikke være sikker på at jeg fikk helseplagene bare av jobben ved ambassaden, men jeg var frisk og rask i alle årene før jeg begynte å jobbe der.

I dag bor hun i Bilbao i Spania, hvor hun fortsatt går til behandling for smertene.

Flere historier fra ambassaden: Husholderske Lidia (35) har 239.000 kroner i årslønn: – Jeg ble behandlet som en slave

Hun tjente 122 kroner i timen

For å hindre at utenlandsk arbeidskraft har dårligere lønns- og arbeidsvilkår i Norge, er lønningene i enkelte bransjer allmenngjort. Minstelønna for en renholder er 187,66 kroner i timen, ifølge Arbeidstilsynet. Det er en timebetaling Olatz Trojaola og de andre ansatte ved residensen ikke var i nærheten av å oppnå. Med en årslønn på 228 000 kroner og 700 timer i ekstraarbeid i løpet av tre år, ble timebetaling til Trojaola 122 kroner, to-tredjedeler av dagens minstelønnssats.

Men ambassadeansatte er ikke beskyttet av allmenngjøringen, mener Arbeidstilsynet.

– Norsk arbeidsmiljølovgivning gjelder ikke for ambassader i Norge. Arbeidstilsynet har ikke myndighet til å føre tilsyn på utenlandske ambassader, som regnes som fremmed territorium, skriver seksjonsleder Tonje Faanes i Arbeidstilsynet.

Forbundssekretær Tove Helvik er uenig og mener at også ambassadeansatte er omfattet av arbeidsmiljølovgivning.

– Jeg skjønner ikke hvorfor Arbeidstilsynet drar den konklusjonen. De har ikke tilsynsrettigheter ved ambassader fordi det er en annen stat, men arbeidsmiljøloven og norsk lovgivning gjelder for de lokalt ansatte som betaler skatt til Norge og er medlem av folketrygden i Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

– En hvilken som helst bedrift må følge arbeidsmiljøloven, også ambassader, sier Tove Helvik i NTL.

– En hvilken som helst bedrift må følge arbeidsmiljøloven, også ambassader, sier Tove Helvik i NTL.

Anders Hauge-Eltvik

Folkeretten styrer forhold mellom land, og ifølge folkeretten skal det landet som har best kompetanse, ivareta rettighetene til arbeidstagere, ifølge NTL.

– Når det gjelder de lokalt ansatte ved ambassadene, så er det norsk lov, sier Helvik.

Tidligere har ambassaden svart FriFagbevegelse at lønna ved ambassaden varierer, reflekterer markedet og er en del av statsbudsjettet i Spania.

Til sammenligning har husholdersken ved residensen til den britiske ambassadøren en årslønn på 396 000 kroner, ifølge en utlysning på finn.no.

Mye delt og lest: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor

Tar ambassaden til retten

Det er flere element knyttet til de ansattes arbeidsforhold som tolkes ulikt. Det første punktet NTL og LOs advokater går løs på, er feriepenger.

Nesten to år etter at NTL stevnet den spanske ambassaden, skal Oslo tingrett mellom 25. og 28. mai avgjøre om 16 ambassadeansatte og medlemmer av NTL har rett på feriepenger.

Rådgiver Marieke Koning i ITUC (International Trade Union Confederation) er spent på utfallet av rettssaken.

– Det er uakseptabelt at arbeiderne er underbetalt og at de jobber lange dager. Dessverre skjer dette over hele verden, både på innsiden av ambassader og utenfor, sier Koning.

Ambassadørens hjem: Det er mye jobb å rengjøre residensen og anneksen på til sammen 1500 kvadratmeter.

Ambassadørens hjem: Det er mye jobb å rengjøre residensen og anneksen på til sammen 1500 kvadratmeter.

Google street view

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.02.2021
13:00
18.02.2021 13:07Mest lest

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon


Flere saker