JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bertelsen & Garpestad Gruppen i Egersund:

Denne bedriften gir utbytte til de ansatte istedenfor eierne

Istedenfor å gi 1,25 millioner i utbytte til eierne, gir Bertelsen & Garpestad Gruppen 5.000 kroner til hver av de 250 ansatte.

Privat

ane.borrud@lomedia.no

Det var bygg.no som først meldte at Bertelsen & Garpestad Gruppen – BG Gruppen – gir 5.000 kroner i «helikopterpenger» til 250 ansatte i Egersund, og oppfordrer dem til å bruke pengene til å støtte lokalt næringsliv.

Ikke hørt om helikopterpenger før? Det er et begrepet som brukes for en stor sum av nye penger som trykkes og fordeles i allmennheten, for å stimulere økonomien i en resesjon eller når rentesatsene faller til null.

Permitterte arbeidere slipper økonomisk kjempesmell i påska. Se de nye reglene

Tar godt vare på de ansatte

Eivind Omdal, hovedtillitsvalgt i bedriften, forteller om et selskap som tar godt vare på sine ansatte.

Saken fortsetter under bildet

Eivind Omdal, hovedtillitsvalgt i Bertelsen & Garpestad AS.

Eivind Omdal, hovedtillitsvalgt i Bertelsen & Garpestad AS.

Privat

– Det er en solid bedrift som alltid har tatt ansvar for de ansatte. Sjøl har jeg vært her i 12 år nå, sier han.

Han visste ikke noe om tiltaket før de andre i bedriften.

– Det var styret og eierne som ble enige om dette. Og det har blitt veldig godt tatt imot, forteller han.

Nyheten har spredd seg som ild i tørt gress på Facebook, i lokalavisa Dalande Tidende, og på bygg.no.

Selv vet han ikke hva han skal bruke pengene på enda.

– Jeg har vært på heia og jobbet i hele dag, uten dekning. Jeg har ikke landa helt enda. Men jeg skal vel finne på noe kjekt med familien og kanskje litt verktøy. Og så skal jeg handle lokalt, så langt det gjøre. Selvfølgelig!

På grunn av karantenereglene i mange kommuner, er en av tre anleggsarbeidere i Leonhard Nilsen & Sønner permittert.

En liten oppmerksomhet

Daglig leder, Øyvind Langemyr, synes det er hyggelig at de ansatte er fornøyde.

Saken fortsetter under bildet

Daglig leder, Øyvind Langemyr.

Daglig leder, Øyvind Langemyr.

privat

– Det er godt. Vi tenkte at det var greit å gi en liten oppmerksomhet i den perioden vi er inne i. En del er i permisjon, og en del i karantene.

Sjefen selv er også i karantene fram til lørdag, etter å ha vært på en fagmesse i Las Vegas.

Han forteller at bedriften aldri før har gjort noe lignende.

– Det var en av eierne, Sverre Garpestad, som kom på ideen. Og resten av oss syntes det var en god idé! Vi har en god økonomi i firma, og hadde et greit år i fjor. Vi vil at det skal gå tilbake til dem som er på prosjektene.

Etter at ledergruppa ble enige, gikk det ut en mail i bedriften. Der sto det:

«Håper alle har det bra i denne vanskelige og krevende tiden. Vi tenker på dere og jobber dag og natt med refinansiering, samtaler med politikere, banker, leverandører osv. Det arbeidet går veldig bra. Det er mye velvilje der ute nå. Norge er et dugnadsfolk. For om mulig å lette noe på hverdagen har vi besluttet å ta arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen sin oppfordring om å forskuttere ut lønn til alle permitterte de første 20 dagene. I tillegg betaler vi ut 5000 kr til alle ansatte i helikopterpenger»

Akkurat hva de ansatte skal bruke pengene til, vet han ikke.

– Vi håper at pengene blir brukt lokalt, og nå står påska for tur. Da er det jo ting å finne på. Det er ikke sikkert det blir noen tur på hytta, men man kan jo pusse opp huset eller starte med båtpussen. Sånne ting!

Flere jenter søker seg til bygg og anlegg

Permitterte tilbake i jobb?

En annen mulig gladnyhet for de ansatte, er at de som er permittert ved bedriftens anlegg på Evenes, nå kanskje kan komme tilbake på jobb.

-Kommunelegene har gitt oss positive signaler på at vi kan få dispensasjon fra karantenereglene. Får vi det, kommer anlegget i gang igjen og de permittere kan de reise på jobb.

Det er fortsatt noen permitterte arbeidere igjen, blant annet på et anlegg i Bodø. Og de som bor i Polen, kommer ikke inn i Norge uten å sitte i karantene i 14 dager.

Nå har Langemyr en oppfordring til myndighetene.

– Dere må komme raskt i gang med flere prosjekter. Hvis dette viruset holder på lenge, så vil det gå nedover med anleggsbransjen. Å sette i gang med nye prosjekter om seks måneder vil være for sent!

Koronakrisen: Trøndelag fremskynder prosjekter for 700 millioner kroner

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse