Korona:
Koronakrisen: Trøndelag fremskynder prosjekter for 700 millioner kroner
Allerede på første møte i krisestaben ble det klart at her må det rask handling til.
Tore O. Sandvik setter inn tiltak som fylkesordfører. Det vil trengs i lang tid.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Ganske umiddelbart ble det bestemt å fremskynde prosjekter som i utgangspunktet er planlagt igangsatt til høsten eller neste år. Et investeringsprosjekt på 250 millioner kroner fremskyndes fra høsten 2021 til høsten 2020. Tilsammen er prosjekter for om lag 700 millioner kroner fremskyndet.
p
– En del av prosjektene er allerede inne på årets budsjett. De andre må behandles politisk. Det skjer allerede i begynnelsen av april, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik til FriFagbevegelse.
Blant tiltakene som flyttes fram er et investeringsprosjekt på fylkesvei 17 verd drøyt 250 millioner kroner, som i utgangspunktet var planlagt igangsatt høsten 2021. I tillegg gjelder det allerede igangsatte prosjekter i milliard-klassen på fylkesvei 714, i Fosen-pakken og ved andre prosjekter på fylkesvei 17. Pluss det vedtatte fornyingsprogrammet på 200 millioner kroner for fylkesveiene i Trøndelag.
Tore O. Sandvik karakteriserer tiden vi er inne i som en underlig tid. Med hjemmekontor og to skolebarn som trenger hjelp, går det i ett med nettmøter, politiske avgjørelser og undervisning innimellom.
Grønne skiftet
Politisk er det imidlertid ikke store endringer.
– Vi har jobbet på denne måten lenge. Vi prøver hele tiden se framover i tid. Forskjellen er bare at vi hittil har jobbet mot det grønne skiftet. Nå må vi skru om bryteren til å jobbe med tiltak mot korona og med motkonjunkturtiltak, sier han.
Samtidig avdekkes det hull i systemer, ting som burde fungert bedre.
– Vi er vel blant de fylkene som har satset mest på bredbåndsutbygging, men nå ser vi presist hvor det fortsatt ikke fungerer, sier han.
Mest merkes det med den interaktive delen av undervisningen. Løsningen har vært å skaffe ekstra datakapasitet til mobiltelefoner, eller ved at elever er skaffet egnede lokaler med bedre dekning.
– Arbeidet med bredbåndsutbygging må forseres slik at vi er godt nok forberedt neste gang vi kommer i en slik situasjon. Dette har vi påpekt lenge, men nå har vi også fått det dokumentert, sier Sandvik.
Vedlikeholdet av skolene er også noe som forseres i disse tider.
– I forbindelse med det grønne skiftet har Trøndelag jobbet med å bruke skolebyggene som energifangere med blant annet solceller på takene. Vi har planer om å produsere 50 gigawatt-timer her, sier Sandvik, som utfordrer kraftbransjen til å skape et marked for dette.
Solcelleanlegg
Fylkesordfører Tore Sandvik mener fylket må gjøre sitt for at det er aktivitet i næringslivet og samfunnet for øvrig.
p
– At vi fremskynder prosjekt nå er ikke bare å redde dagens situasjon. Vi opplever en kraftig nedbremsing i privat sektor. Krisepakkene er i stor grad lån, ikke tilskudd. De skal nedbetales når vi er over kneika og vil få konsekvenser i lang tid framover. Her kan det offentlige bidra til å holde oppe aktivitet med god motkonjunkturpolitikk, sier han.
Trøndelag merker også selv krisen på kroppen og pengesekken.
Kollektivtrafikken i Trøndelag begrenses nå til et minimum. Fylket taper 19 millioner kroner i uka om produksjonene skulle gått som før, mens utgiftene er de samme. Nå har fylkene samlet gitt innspill til myndighetene med krav om å bli kompensert for dette hvis kollektivtilbudet fortsatt skal kjøre med full kapasitet. Spesielt for fergene er det krevende å ta ned produksjonen uten å ramme lokalsamfunn og næringsliv for sterkt, sier Tore O. Sandvik.