Koronaviruset:
Her er én av tre anleggsarbeidere permittert
På grunn av karantenereglene i mange kommuner, er en av tre anleggsarbeidere i Leonhard Nilsen & Sønner permittert.
Illustrasjonsfoto fra en reportasje fra Elkem Tana i Austertana i Finnmark i 2016, der LNS er driftsoperatør.
Sissel M. Rasmussen
ane.borrud@lomedia.no
Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) har base i Nordland. Selskapet har mange anlegg nordpå, og flere av dem blir rammet av lokale karanteneregler.
Når innreisende pendlere må i 14 dagers karantene før de kan begynne å jobbe, er det ikke noe vits at de møter på jobb. Ved karantenetidens slutt er arbeidsperioden slutt, og de må reise hjem. Kanskje må de også i karantene i 14 dager når de kommer til hjemkommunen i igjen. Derfor er over 100 av de i underkant 300 anleggsarbeiderne i bedriften permittert.
Permitterte arbeidere slipper økonomisk kjempesmell i påska. Se de nye reglene
Rana Gruver
LNS jobber for Rana Gruver, med uttak av jernmalm både i dagbrudd og under jorden. Gruva ligger i Rana, som er blant kommunene som har vedtatt at alle som har vært utenfor Helgeland automatisk må 14 dager i karantene.
– Vi har søkt om dispensasjon, men fikk avslag. Nå forventer vi at sentrale myndigheter tar grep og sørger for felles regler over hele landet. Dette må det ordnes opp i, og det må skje raskt, sier LNS-sjef Frode Nilsen til Byggeindustrien.
Hovedtillitsvalgt i bedriften, Børge Torgeirsen, forteller at det skiftet som er ved gruva i dag, egentlig skulle reist hjem på torsdag i forrige uke.
– På torsdag var det usikkert om kommunelegen ville gi dispensasjon, og jeg tenkte: Vi må levere. Derfor gikk jeg med på at skiftet fikk jobbe overtid i helga. Hvis de reiste, ville ikke nye komme inn.
Saken fortsetter under bildet
Børge Torgeirsen er hovedtillitsvalgt i LNS.
Privat
Må stenge?
I dag må han diskutere med ledelsen om de skal stenge driften.
– Det er min oppgave som hovedtillitsvalgt. Vi kan ikke bryte arbeidsmiljøloven. Jeg kan ikke skrive under på noe mer overtid. Da bryter jeg loven selv.
Han synes ikke oppgaven som tillitsvalgt er enkel i disse dager.
– Hva kan en tillitsvalgt gjøre? Hva er unntakene? Det kommer noe nytt annenhver time! Og i dag trer de nye koronalovene i kraft. Kanskje Justis- og beredskapsminister Mæland ringer kommunelegen og sier fy-fy. Men med dagens regler så bryter vi arbeidsmiljøloven. Da må vi få en dispensasjon fra Arbeidstilsynet, eller så må folk reise hjem. Jo lenger det går, jo verre blir det!
Som tillitsvalgt har han strukket strikken så langt den lar seg strekke. Og understreker at medlemmene hans, de har lyst til å jobbe og å berge bedriften.
– Nå har jeg bedt om en 36-timers stopp, for at anleggsarbeiderne skal få nok hviletid dersom det ikke kommer nye inn. Dersom Mæland opphever de lokale karantenereglene, blir alle permitteringer opphevet, og alt kan gå som normalt i gruva. Men det igjen kan jo føre til mer smitte.
Flere jenter søker seg til bygg og anlegg
Støtter karantenereglene, men
Torgeirsen støtter de lokale karantenereglene, men mener at anleggsarbeidere burde få unntak.
– Anleggsarbeiderne som skal på jobb ved gruva kan kjøre hjemmefra og rett til anlegget. Kommunelegen kan pålegge dem å ikke forlate området, men holde seg på brakka og på anleggsområdet. Dersom de ikke går på butikken eller andre steder, vil de ikke smitte noen lokalt, mener han.
Dette er noen av en rekke smitteverntiltak som LNS har, eller kan, iverksette.
Han viser til at LNS har et anlegg på Leikanger, og der har anleggsarbeiderne fått dispensasjon fra karantenereglene, og pendlere har fått lov til å jobbe. Men de må holde seg ved anlegget.
– Jeg er selv av dem som ikke bør få viruset, siden jeg både har astma, diabetes og for høyt kolesterol. Hvis jeg blir smittet, havner jeg nok i respirator, avslutter han.
Ny kriselov: – Permitterte arbeidere kan bli bedt om å jobbe med Norges laveste timelønn
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.