JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ordensvaktene får likevel ikke bedre opplæring. Justisministeren stopper den nye ordningen

Arbeidsmandsforbundet raser mot justisminister Per-Willy Amundsen som i siste liten setter stopp for nye opplæringsplaner for sikkerhetsbransjen.
Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, raser mor justisminister Per-Willy Amundsen.

Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, raser mor justisminister Per-Willy Amundsen.

Eirik Dahl Viggen

ane.borrud@lomedia.no

– Jeg forventer at kravet om stans i de nye opplæringsplanene trekkes tilbake. Dette er forferdelig dårlig håndverk. Det er et totalt brudd på trepartssamarbeidet, og sånn kan bare ikke en justisminister gjøre, sier forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Fra 1. januar 2018 skulle det bli strengere krav for å få godkjenning som vekter.

Men 22. november mottar Politidirektoratet (POD) et brev fra Justis- og beredskapsdepartement, med pålegg om å stanse den nye opplæringsplanen for ordensvakter, og at POD skal lage en ny og mindre omfattende opplæringsplan. I tillegg ber departementet om en snarlig vurdering om utsettelsen også bør omfatte nye utdanningskrav for vekterne.

Sett denne? LO spår pensjonssmell for sliterne

Informert gjennom media

Forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen, fikk kaffen i halsen da han leste nyheten i Dagbladet: Både NHO Reiseliv og organisasjonen Norske Konsertarrangører har reagert sterkt på at det skulle innføres nye regler for opplæring av ordensvakter fra nyttår.

Etter planen måtte alle som skal stå vakt på blant annet festivaler, konserter og puber ha 120 timer opplæring, også om du er frivillig vakt. Nå snur justisdepartementet i saken.

– Jeg forstår problemet, og jeg er for så vidt enig i problembeskrivelsen. Dette går for langt. Da må vi rydde opp i det, og det gjør vi, sier justisminister Per-Willy Amundsen, til Dagbladet.

Et lite sjokk

Mikkelsen trodde ikke sine egne øyne.

– Det var et lite sjokk. Vi hadde ikke hørt en lyd på forhånd.

Brevet til POD var nemlig ikke offentlig, og Arbeidsmandsforbundet fikk først tilgang til det i går.

– Her har bransjen brukt masse tid og ressurser, innrettet seg etter de nye reglene for å være klare til 1. januar, og så setter de på nødbremsene fem på tolv. Uten å ha diskutert med sikkerhetsbransjen overhode. Hverken med arbeidsgivernes eller arbeidstagernes organisasjoner. I brevet til POD er det heller ikke gitt en grunn for at de setter ned foten, sier forbundssekretæren.

– Det eneste jeg kan finne av argumentasjon er økonomiske hensyn. Vi snakker om et kurs på litt over 100 timer, ikke et toårig høyskolestudier, sier Mikkelsen.

Hva som skjer nå er uvisst. Justisdepartementet har bedt politidirektoratet stoppe opplæringsplanen for ordensvakter, og vurdere om ikke de nye utdanningskravene til vekterne også bør utsettes.

Dørvakter blir utsatt for livsfare – men må selv betale for sikkerhetsvester

Regjeringen legger ned sikkerhetsfaget - stikk i strid med råd fra vekterbransjen

– Underlig at regjeringen vil fjerne utdanningen vår når man ser på hvor mange vektere som finnes i det norske samfunnet. Vi er overalt

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse