JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dørvakter blir utsatt for livsfare – men må selv betale for sikkerhetsvester

Dørvaktene i Youngstorvet Vertskap må betale for sin egen stikksikker vest. Det er i strid med arbeidsmiljøloven.
BEKYMRET: «Daffi» er hovedtillitsvalgt for flertallet av de ansatte i Youngstorvet Vertskap. Han har sett kolleger bli skadet for livet på jobb.

BEKYMRET: «Daffi» er hovedtillitsvalgt for flertallet av de ansatte i Youngstorvet Vertskap. Han har sett kolleger bli skadet for livet på jobb.

Tri Nguyen Dinh

merete.holtan@lomedia.no

«Daffi» er hovedtillitsvalgt for flertallet av de ansatte i Youngstorvet Vertskap. Han liker ikke situasjonen de ansatte har havnet i.

– Jeg er fortvila på bransjens vegne. Mange av oss er glad i jobben vår, men blir tvunget til å godta uholdbare premisser hvis vi skal fortsette som dørvakter. Det blir litt sånn: Hvis vi skal ha den jobben her, må vi velge mellom å betale husleia eller være trygge på jobb.

Han vet hva som blir svaret for mange. Selv jobber Daffi i døra to dager i uka, og har ikke tatt seg råd til stikksikker vest.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

– Vi vokter frontlinja

«Daffi» mener at enhver dag på jobb utgjør en potensiell fare.

– Det er vi som står i døra, det er vi som vokter frontlinja. Hvis det kommer noen med et våpen, er det oss de møter, og du kan aldri forutsi når beskyttelse er nødvendig, sier Daffi, og sammenligner med anleggsbransjen:

– Kommer du inn på et byggeområde, skal du ha på deg hjelm.

Daffi har også sett kolleger bli rammet for livet, også psykisk.

– Blir du først knivstukket, er ikke det noe du glemmer med det første. Hvis du i det hele tatt overlever, sier han.

Arbeidsmanden møter en dørvakt og vaktleder i Youngstorvet Vertskap som er blitt stukket med kniv uten vest, angrepet med en knust flaske og fått rettet en ladd pistol mot seg. Nå har han to sikkerhetsvester, den ene skuddsikker og i 20.000-kronersklassen, den andre enklere, til snaut 5000. Begge er betalt av egen lomme.

– Vestene kan redde liv. Vi jobber med sikkerhet, og da må vi prioritere den, sier vakten, som ikke vil ha navnet på trykk.

Som vaktleder krever han at alle «hans» vakter skal ha stikksikker vest på jobb.

– Det er sjelden det skjer noe alvorlig, og de fleste tenker derfor at de ikke har behov for vest. Men så skjer det. Og da er det for sent.

Trekkes fra lønna

For en dørvakt kan det være livsnødvendig å ha en vest som beskytter mot knivstikk og skudd. Også stikksikre hansker kan redde helse og liv.

Hovedverneombud i Youngstorvet Vertskap bekrefter at de ansatte må betale vest og hansker selv.

– Vi bruker en såkalt multivest, som beskytter mot slag og spark, stikk og skudd. Og vi har fått pruta ned prisen på den, og fått til en bra avtale med ledelsen, sier verneombudet, som selv står i døra og helst ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Han forteller at den ansatte betaler 2.700 kroner for vesten, og at beløpet kan deles opp og trekkes fra lønna, med ti prosent i avdrag hver måned.

– Det er en avtale som er bedre enn mange andre i samme situasjon har, mener verneombudet.

– Men arbeidsmiljøloven slår fast at det er arbeidsgivers ansvar å sørge for verneutstyr?

– Jeg har ikke oppfatta loven som absolutt når det gjelder stikkvest. Jeg vet at det er mange firmaer som ikke betaler for vaktenes utstyr, og jeg synes vi har fått kjøpt inn veldig bra vester til en grei pris, med en god avbetalingsmåte.

– Jobber du som hovedverneombud for at bedriften skal sørge for verneutstyr i framtida?

– Ja, vi jobber med det hele tida, tar det opp på hvert møte i arbeidsmiljøutvalget.

– Hvordan reagerer de ansatte på at de blir trukket i lønn for å betale for sin egen trygghet?

– Det er noen som har reagert, men veldig få. Mange har dessuten vester fra før, da de har jobbet som dørvakter noen år og allerede har gått til innkjøp av eget utstyr.

Frykter regjeringens nye grenser for kveldsarbeid vil gi press på tilleggene for arbeid etter klokka 21

Dette sier loven

I arbeidsmiljølovens § 3-2 (2) heter det følgende: «Når det ikke på annen måte kan tas forholdsregler for å oppnå tilstrekkelig vern om liv eller helse, skal arbeidsgiver sørge for at tilfredsstillende personlig verneutstyr stilles til arbeidstakers rådighet (...)».

Denne paragrafen følges ikke av dørvaktselskapet Youngstorvet Vertskap, som leverer tjenester til flere av de populære utestedene på og rundt Youngstorget i Oslo.

Arbeidsmanden har flere ganger skrevet om vaktselskapet, der de ansatte var nær ved å gå til streik for å få tariffavtale. Men streiken ble avblåst, bedriftsledelsen vant fram og dørvaktene i Youngstorvet Vertskap er fremdeles uten tariffavtale.

De står også uten verneutstyr, om de ikke betaler for det selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UENIGHET: En del av de ansatte i Youngstorvet Vertskap er imot bediftsledelsens avgjørelse om å la de ansatte betale for stikkvest.

UENIGHET: En del av de ansatte i Youngstorvet Vertskap er imot bediftsledelsens avgjørelse om å la de ansatte betale for stikkvest.

Ole Palmstrøm

Følg oss på Facebook

Få vårt nyhetsbrev

Tariff eller ikke

Youngstorvet Vertskap har ingen tariffavtale, i motsetning til større vaktselskaper som Securitas og NOKAS. Disse er tariffbundne, og de ansatte får dekket utgifter til stikkvest etter et dokumentert behov.

– I Securitas avgjør man behovet etter en grundig HMS-risikovurdering. Kommer man fram til at det foreligger et reelt behov for stikkvester, betales disse av selskapet, forteller sentralt hovedverneombud, Christian Heinecke.

Han legger til at det enkelte steder lokalt har vært utfordringer fordi økonomiske hensyn har vunnet fram, eller det har tatt for lang tid før de ansatte har fått verneutstyret. Men Heinecke er prinsipielt klokkeklar:

– Ansatte i seriøse bedrifter innen vaktbransjen som har tariffavtale og ordnede arbeidsforhold skal ha dekket nødvendig verneutstyr.

Hovedtillitsvalgt i NOKAS, Ole Morten Karlsen, forteller at de ansatte hos dem får sikkerhetsutstyr av arbeidsgiver etter såkalt Norsk Standard for risikoanalyse (NS5814) for personell.

– Tidligere var det bedriften som avgjorde om den enkelte ansatte trengte utstyr, og de ansatte delte ikke alltid bedriftens syn. De fikk da tilbud om vester, mot at de betalte dem selv. Fra tidsrommet 2009-2010 ble situasjonen bedre, og flere ble utstyrt med sikkerhetsvester bekostet av bedriften, forteller Karlsen.

Arbeidsgivers plikt

NOKAS, Securitas og de andre større og tariffbundne selskapene er alle på linje med loven. På Arbeidstilsynets hjemmesider utdypes arbeidsgivers plikt i § 3-2 (2) til å stille nødvendig verneutstyr til disposisjon. Under overskriften «Når skal verneutstyr brukes?» står det følgende:

«Personlig verneutstyr skal brukes når tilfredsstillende vern av arbeidstakerens sikkerhet, helse og velferd ikke kan oppnås ved tekniske installasjoner på arbeidsplassen eller ved endring av arbeidsmetoder eller arbeidsprosesser. For å verne om arbeidstakerens liv og helse er det viktig at personlig verneutstyr alltid brukes når det foreligger risiko for farlige påvirkninger.»

I neste avsnitt plasseres ansvaret:

«Arbeidsgiver er ansvarlig for at personlig verneutstyr er tilgjengelig der det er påkrevet, og at nødvendig opplæring blir gitt.»

Styreleder mener vester ikke er påbudt

Styreleder i Youngstorvet Vertskap, Stefan Jansen, sier at ingen av deres dørvakter er blitt angrepet med kniv på jobb siden selskapet startet opp i februar 2011.

– Våre dørvakter er drevne på å sikre ro, orden og trygghet for gjester og ansatte på utestedene vi drifter. De gjør det på en skånsom måte, uten å bruke makt, og vi har bygget vårt renommé på dette, sier Jansen.

– Er styret klar over at Youngstorvet Vertskap som arbeidsgiver plikter å stille med nødvendig verneutstyr for de ansatte?

– Vi tar vårt ansvar som arbeidsgiver meget alvorlig, og de ansattes sikkerhet er alltid det viktigste for oss. Vi har tett dialog med Arbeidstilsynet og overholder de lover og regler som finnes i dag. Vester er ikke påbudt verneutstyr for vår bransje, men bruk av vester er en risikovurdering vi tar løpende sammen med våre ansatte og politiet. Ved et fåtall oppdrag har vi blitt pålagt bruk av ekstraordinært sikkerhetsutstyr, som oftest metalldetektorer eller stikkvester, av politiet. Da sørger vi for at det er tilgjengelig for de som ikke har det umiddelbart.

– Loven sier at arbeidsgiver «skal sørge for at tilfredsstillende personlig verneutstyr stilles til arbeidstakers rådighet». Oppfatter du at dere er på kant med regelverket her?

– Nei. Vi overholder alle lover og regler som finnes i Norge i dag. Vi har også et sterkt arbeidsmiljøutvalg styrt av de ansatte, med hovedverneombud som leder. Vi arbeider hver dag for at de ansatte skal ha en trygg og god jobb. Dette er noe av det vi setter høyest på vår daglige agenda.

– Vil dere gjøre noen endringer i framtida, og bekoste stikkvest og annet utstyr for dørvaktene deres?

– Vi kjøpte tidligere inn vester som de ansatte disponerte, men stikkvester kjøpt som hyllevare passer ofte ikke helt ifølge våre dørvakter. De ansatte mente at disse vestene ikke var behagelig nok å ha på seg gjennom en vakt. Gjennom arbeidsmiljøutvalget, som er ledet og styrt av de ansatte, ba de ansatte selv om å få den innkjøpsordningen vi har etablert i dag. Den går ut på at vi kjøper inn stikkvester til de som ønsker det, til en langt bedre pris enn om de skulle kjøpe spesialtilpassede vester selv. Youngstorvet Vertskap betaler i tillegg en andel på rundt ti prosent av kjøpesummen, og de ansatte kan betale det resterende beløpet over noe tid dersom de ønsker det. Dette er en ordning de ansatte er fornøyd med, og det har ikke kommet innvendinger mot dette i arbeidsmiljøutvalget. Vi oppfatter dette som en god ordning, sier Stefan Jansen.

Arbeidstilsynet: – Arbeidsgiver skal betale

Arbeidsmanden har lagt fram styreleders vurdering for Arbeidstilsynet, og fått svar fra Trine Elise Hammer, nasjonal prosjektleder i tilsynet. Hun viser til lovens generelle formuleringer om at arbeidsgiver plikter å utføre en risikovurdering og kartlegge konsekvensreduserende tiltak sammen med de ansatte.

– Dersom det vurderes at de ansatte må benytte verneutstyr, er det arbeidsgiver som plikter å bekoste dette, ikke arbeidstakeren selv, kommenterer Hammer.

Om det aktuelle tilfellet med Youngstorvet Vertskap sier tilsynslederen dette:

– Jeg kan vanskelig se at en vekters arbeidssituasjon som dørvakt på kveld og natt med gjester som er påvirket av alkohol og uvisshet om de bærer våpen som kniv, pistol etc. ikke er utsatt for en risiko som tilsier at de skal ha vest eller annet personlig verneutstyr som arbeidsgiver skal bekoste. Det å jobbe ansikt til ansikt med kunder øker sannsynligheten for å bli utsatt for vold og trusler med fare for liv og helse. Alenearbeid, natt- og kveldsarbeid og det å jobbe med penger og andre verdier samt berusede personer, øker også risikoen.

Nå kan vekterne kreve bedre beskyttelse mot vold

Rebellen fant ro som vekter

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse