JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeids- og sosialdepartementets stopper forslag

Regionale verneombud i renhold kan fortsatt besøke alle bedrifter i bransjen

– Nå slipper vi å lage et helvete, og det er vi glade for, sier forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.
Glede: – Dette er en gledens dag, sa forbundssekretær Brede Edvardsen da han fikk nyheten om at RVOene fortsatt kan besøke alle renholdsbedrifter.

Glede: – Dette er en gledens dag, sa forbundssekretær Brede Edvardsen da han fikk nyheten om at RVOene fortsatt kan besøke alle renholdsbedrifter.

Sissel M. Rasmussen

ane.borrud@lomedia.no

I juli sendte Arbeids- og sosialdepartementet ut et høringsforslag på en forskriftsendring som skulle presisere hvilke bedrifter verneombudene i hotell-, restaurant - og renholdsbransjen kunne besøke.

Den gamle forskriften ga verneombudene mulighet til å besøke alle firmaer som i realiteten driver innenfor disse bransjene.

Departementets forslag til forskriftsendringer ville gjort at verneombudene kun kunne ha besøkt bedrifter som hadde registrert i Brønnøysundregisteret at de driver med disse virksomhetene. Dermed ville ikke verneombudene i renhold kunne ha besøkt bedrifter som driver med renhold, men er registrert som for eksempel flyttebyrå eller vaktmestervirksomhet.

Les også: Vurderer endring for verneombudene: – En katastrofe for renholdsbransjen

Forslaget fra departementet fikk forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, til å se rødt. Han mente det var naivt å tro at alle bedrifter er ordentlige og registrerer seg på rett virksomhet i Brønnøysund.

– Hvis de departementet reverserer endringen, da skal vi lage et helvete, tordnet forbundssekretæren.

I et møte med departementet i desember fikk Arbeidsmandsforbundet glad-nyheten: Departementet hadde kommet fram til at denne endringen likevel ikke skulle gjennomføres, og departementet opphevet derfor endringsforskriften.

– Begrunnelsen for at endringen ikke blir gjennomført er hensynet til likebehandling av virksomheter som driver samme aktivitet og muligheten for å omgå ordningen ved å registrere seg innenfor en annen næringskode, skriver departementet i en e-post til Arbeidsmanden.

Brede Edvardsen jubler.

– Dette var det eneste fornuftige å gjøre. Det hadde fått så store konsekvenser for renholdsbransjen hvis forskriften hadde blitt endret.

Nå slipper vi å lage et helvete, og det er vi glade for, avslutter forbundssekretæren.

Lurer du på hva en RVO gjør? Trykk her og les intervju med regionalt verneombud Steve Mutch.

Arbeidstilsynet avdekket brudd hos 75 prosent av godkjente renholdsbedrifter

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse