JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permitteringer i Securitas:

Securitas har 157 permitterte. I tillegg er 545 permitteringsvarsler sendt ut

Securitas forventer flere permitteringer i tiden som kommer. – Det er en krevende tid for oss, også fordi hovedtillitsvalgt Janita Blomvik er satt på sidelinjen, sier fungerende hovedtillitsvalgt Stian Tveitan.

Sissel M. Rasmussen

ane.borrud@lomedia.no

Også Securitas er rammet av korona-krisen.

– Denne situasjonen er utfordrende for Securitas, på lik linje med svært mange andre bedrifter i Norge. For oss er det viktig å holde flest mulig i jobb så lenge det lar seg gjøre, og vi omdisponerer personell der det er mulig, skriver markedssjef Eldrid Odden Otterlei i en epost til Arbeidsmanden.

At korona-krisen vil ha innvirkning på bedriftens resultater på kort sikt, er det ingen tvil om. Hvilke konsekvenser den vil ha på lang sikt er vanskelig å si.

– På lang sikt er det usikkerhet knyttet til regjeringens tiltakspakker som ikke er fullt avklart, skriver Otterlei.

Nå drøftes alle permitteringer av vektere i Nokas

Permitteringsvarslene blir drøftet lokalt

Fungerende hovedtillitsvalgt, Stian Tveitan, forteller at bedriften følger hovedavtalens regler om permitteringer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Privat

– Det er drøftinger mellom lokale driftsledere og lokale tillitsvalgte som er utgangspunktet, og permitteringsvarslene blir sendt ut lokalt. De lokale tillitsvalgte får støtte av regionale tillitsvalgte dersom det er nødvendig, forklarer Tveitan.

De lokale drøftingene følger sentrale føringer, som er drøftet mellom ledelsen i bedriften og de tre topptillitsvalgte for Arbeidsmandsforbundet, de to regiontillitsvalgte Robert Ball og Hilde Thue, samt Stian Tveitan.

Tveitan forteller at noen få steder melder lokale tillitsvalgte at det ikke er reelle drøftinger, men at utfallet av møtet blir presentert ved møtets begynnelse.

– Det er synd, det undergraver systemet vi har i Norge. Der det ikke er reelle lokale drøftinger tar vi det opp og ber om at det skal foregå reelle drøftinger, sånn som vi har drøftet med bedriften på sentralt nivå, sier Tveitan.

Ifølge markedssjef Otterlei i Securitas følger bedriften avtalene som er inngått.

– Vårt mål er å ha et godt samarbeid med både lokale og sentra tillitsvalgte og vi følger de avtaler vi har blitt enige om, skriver hun i e-posten.

Dagpenge-kalkulator: Sjekk kor mykje du får

Uenighet om varslingsfrist

De sentrale tillitsvalgte har skrevet en uenighetsprotokoll med bedriften, om varslingsfrist for permitteringene.

– På noen steder, for eksempel flyplasser, er det sendt ut permitteringsvarsler med to dagers frist. Vi mener at hovedavtalens hovedregel om 14 dagers varslingsfrist skal følges, sier Tveitan.

Otterei fra Securitas skriver at bedriften som hovedregel benytter seg av 14-dagers varslingsfrist også under Covid-19.

– Men vi har noen unntak der vi har benyttet todagers varslingsplikt i den situasjonen vi nå er i. Dette har vært spesielle og uforutsette situasjoner der det har vært riktig å anvende denne varslingsplikten, mener hun.

Tveitan tror varslingsfristen vil bli tatt opp mellom LO og NHO når krisa har over.

– Det er jo ikke bare i Securitas at varslingsfrist er satt til to dager, påpeker han.

– Håper Janita kommer tilbake snart

Snaue to uker før koronakrisa rammet Norge, ble hovedtillitsvalgt i Securitas sagt opp av bedriften.

Bakgrunnen var at Securitas-selskapet Securitas Transport Aviation (STAS) tapte anbudsrunden om vakthold ved 39 av Avinors flyplasser, og 1. mars byttet i underkant av 600 vektere arbeidsgiver fra STAS til Nokas Aviation. Securitas mener at både hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i bedriften må være med over til Nokas i en virksomhetsoverdragelse.

Arbeidsmandsforbundet ser saken som svært prinsipiell viktig, og LO har sendt en stevning til Oslo tingrett med krav om at oppsigelsene er ugyldig.

Det blir også krevd at hovedtillitsvalgt Janita Blomvik får stå i stilling, det vil si at hun får fortsatte som hovedtillitsvalgt fram til det kommer en dom fra tingretten. Det er ikke avgjort enda, og inntil videre er det Stian Tveitan som fungerer som hovedtillitsvalgt i Securitas.

– Vi anser at det er Janita som er hovedtillitsvalgt i Securitas. Det er hun som er valgt av alle medlemmene våre, og hun har hele organisasjonen i ryggen. Vi håper hun kommer tilbake så fort som mulig, sier Tveitan.

Selv ble han valgt som nestleder, og har nå trådt inn i vervet som leder mens de venter på en avklaring på om Blomvik får stå i stilling eller ei.

Alle lønnsoppgjørene ble utsatt. Her er de nye datoene

Krevende for organisasjonen

– Det merkes i disse dager at Janita er satt på sidelinja, sier Tveitan, som synes det er krevende å ta rollen som hovedtillitsvalgt.

– Janita er dyktig og kan så mye, og savnes i organisasjonen. Men vi har et veldig bra fungerende AU som tar avgjørelser sammen, og dyktige tillitsvalgte lokalt og regionalt, sier han.

Tveitan tror ikke at enkeltmedlemmene i Securitas nødvendigvis merker at Blomvik ikke fungerer som hovedtillitsvalgt, men tillitsvalgtorganisasjonen gjør det.

– Det er Janita som har ledet forhandlingene i bedriften de siste fem årene, og det krever mer av organisasjonen når hun er satt på sidelinjen inntil videre, avslutter han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse