JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Stor streikevilje i Trondheim 

Mangfoldige, motiverte og i godt humør møtes de klokka 07 på Folkets Hus med flyers i hånda.  
De gule streikevestene er på. Fra venstre ser vi Raymond Kjøsnes, Pål Sture Nilsen, Erik Sagmo og Fredrik Vanebo.

De gule streikevestene er på. Fra venstre ser vi Raymond Kjøsnes, Pål Sture Nilsen, Erik Sagmo og Fredrik Vanebo.

Guri C Wiggen

arb-mand@lomedia.no

Ut til Prinsens krysset med en skoeske full av LO- drops og stor kaffekanne på slep i morgensola.

Sånn startet dagen for de streikende i Midt-Norges hovedstad, hvor LOs kaffeaksjon skal informere innbyggerne om streiken.

– Vi er veldig fornøyde med oppmøtet så tidlig på morgenen. Nå skal vi ut å vise hvorfor vi streiker, sier Pål Sture Nilsen, distriktssekretær for Norsk Arbeidsmandsforbund avdeling 8, Midt-Norge.

Han mener at LOs kaffeaksjon er viktig. 

– Vi i fagbevegelsen må, tvers av alle forbunda, møtes og viser at vi står sammen under en så viktig streik. Vi representerer snart én million medlemmer, da er det ekstra viktig at vi står opp og viser at vi er her for våre medlemmer, sier han. 

– Vi gir oss ikke

Martin Morken, ungdomssekretær i LO Trøndelag, er med på aksjonen. 

– Vi skal øke kjøpekraften til alle våre medlemmer. Vi gir oss ikke før kravene er oppnådd. På fredag går enda flere ut i streik, påpeker han.

Ifølge Morken har streiken stor støtte i befolkningen.

– De sier stå på videre, selv om de ser hvor store konsekvenser streiken får. Mannen i gata merker at inflasjonen går opp, sier han. 

Innsikt: Dette bør du vite om streik. 23 spørsmål og svar

– Vi skal ha en lønn å leve av

Og det er mye som taler for at dette kan bli en tøff kamp.

Nestleder i avdeling 8 Midt-Norge, Ann Jeanette Westrum, er renholder og jobber i ISS. Hun har gjort seg opp en klar mening: 

– Det er vår tur nå. Når lederne kan ta ut 9,2 prosent i lønnsøkning, pluss bonus og vi skal vise moderasjon, da harmoniserer det ikke. Vi er lavtlønnet og må tenke på at vi skal ha en lønn å leve av. 

– Det er viktig med aksjoner på tvers av forbundene, sier distriktssekretær Pål Sture Nilsen. Han står i midten. På venstre siden står Martin Morken, faglig ungdomssekretær i LO-Trøndelag, og på høyre side Ann Jeanette Westrum som er  nestleder i NAF avd. 8 Midt-Norge.  

– Det er viktig med aksjoner på tvers av forbundene, sier distriktssekretær Pål Sture Nilsen. Han står i midten. På venstre siden står Martin Morken, faglig ungdomssekretær i LO-Trøndelag, og på høyre side Ann Jeanette Westrum som er nestleder i NAF avd. 8 Midt-Norge.  

Guri C Wiggen

Westrum peker på at renholderne på overenskomsten for private renholdsbedrifter ikke har lokale forhandlinger. 

– I fjor mistet vi kjøpekraft. Næringa går så det suser, så vi forstår ikke hvordan dette henger sammen. 

Mye lest: Svak krone er grunn til å gi ansatte høyere lønn, mener sjeføkonom

– Jeg har ingen pålitelig spåkule

Også skadesanerere fra Polygon og Recover deltok i kaffeaksjonen.  

Klubbleder Kim Valberg i Polygon forteller at de har streikevakter utenfor bedriften på Øvre Rosten. Fire om gangen, i et rullerende system. 

– Hos oss har det gått fint med pep-talk og kaffeaksjonen i byen. Vi streiker for å få et løft, men jeg vil ikke spekulere i hvordan dette går, jeg har ingen pålitelig spåkule, sier han. 

Også Knut Erik Lysø, klubbleder i Recover, er med i morgensola.  

– Samholdet når bedriftsgrupper går sammen synes jeg er artig, slik jeg har sett i dag. Nå snakker de sammen om å etablere bransjegruppe for skadesanering, forteller Pål Sture Nilsen. 

Det ble gjennom dagen holdt kaffeaksjoner i Teknobyen, St.Olavs, Ladebyhagen, Sintef Ocean, Nidarvoll skole og Prinsen krysset og Elgeseter bro.

Oversikt: Så mange bedrifter har søkt om unntak fra streiken

Også Arbeiderpartiet var ute med kaffe i morgenrushet.

Også Arbeiderpartiet var ute med kaffe i morgenrushet.

Guri C Wiggen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse