JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Arrogant nestleder i LO

En ting jeg ikke forstår i denne saken, er hvorfor Steinar Krogstad drar inn at lavlønnsproblemer er mye større i andre land enn i Norge? skriver Synnøve Bakken.

En ting jeg ikke forstår i denne saken, er hvorfor Steinar Krogstad drar inn at lavlønnsproblemer er mye større i andre land enn i Norge? skriver Synnøve Bakken.

Eirik Dahl Viggen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Steinar Krogstad kommer med flere ytringer om lavtlønte jeg mener er uheldig.

LO-medlemmene Viktoria (31), Vidar (60) og Tina (42) er alle lavlønte, men ingen av dem får lavlønnstillegg.

Baristaen Tina fra NTL forteller om skam over å være lavlønnet, og en frustrasjon over å ikke få lavlønnstillegg slik hennes kollegaer i andre studentsamskipnader fikk.

Nestleder i LO, Steinar Krogstad kommer med flere ytringer i saken jeg mener er uheldig for en LO-topp.

Urettferdighet på arbeidsplassen for over 20 år siden, førte til at jeg meldte meg inn i fagforeninga. Veien derfra var ikke lang til å bli tillitsvalgt. Nå er det min hverdag på heltid, der jeg forsøker å oppnå rettferdighet for de jeg representerer. I dag ved å ta bokstavene fatt i et leserinnlegg om lavlønnede medlemmer.

Steinar Krogstad sier at det er en reell utfordring at de som har lavlønn sliter med å betale regningene sine. Jeg er glad for at han anerkjenner dette. Selv om det er ganske åpenbart at lavlønnede ofte lever fra hånd til munn, som Tina.

Derfor vil jeg berømme streiken i fjor som resulterte i et sjeldent godt lavlønnstillegg. Høyt lønnede medlemmer blant annet i mitt forbund NTL, sto streikevakt og viste en rørende solidaritet. Dessverre traff ikke det fremforhandlede lavlønnstillegget alle våre medlemmer. Det var bare halvparten som fikk, fordi ulike modeller blir brukt.

Her har LO har en jobb å gjøre. Tillitsvalgte i NTL, Fagforbundet, Industri og Energi og Fellesforbundet står sammen bak medlemmer i flere forbund med samme utfordring.

En ting jeg ikke forstår i denne saken, er hvorfor Krogstad drar inn at lavlønnsproblemer er mye større i andre land enn i Norge?

Når en lavlønnet barista og alenemor for to barn sier at hun sliter med å få det til å gå rundt økonomisk, så er det for henne en reell utfordring. Er det greit å parkere det fordi noen andre alltid har det verre?

Det blir litt sånn "kan de ikke bare spise kake-"-svar etter min mening. Slike tilstander er nettopp det vi forsøker å forebygge – hvis det var uklart.

Steinar Krogstad svarer: Det viktigste er organisasjonsgraden

Prioriteringer i årets forhandlinger

Krogstad viser også til journalistens spørsmål om at lavlønn at det er LOs Representantskap som skal avgjøre om lavlønn blir prioritert i lønnsoppgjøret. Ikke Trondheimskonferansen. Det vet vi, og demokratiske prosesser er vi tilhengere av.

Det betyr ikke at det ikke kan snakkes om utenfor de demokratiske prosessene. Drive litt folkeopplysning. Kunnskapen fra grasrota kommer ikke til det inntektspolitiske utvalget av seg selv. Det starter alltid et sted og ender forhåpentligvis der det skal til slutt.

LOs ledelse var forresten savnet på Trondheimskonferansen.

Aktuelt: Kun én forbundsleder dukket opp på LOs største konferanse: – Kanskje noen som misliker å få litt kjeft

Det går an å si fra at LO kan sende en annen innleder om den som ble forespurt ikke har anledning. Kommunikasjon i fagbevegelsen kan som alle andre steder gå begge veier. Ta gjerne initiativ til å delta selv også. Påmelding bruker ligge åpent på nettsiden til arrangøren.

Det er alltid noen flere skjær i sjøen. Tallene TBU kommer ut med og tallene flere av oss som forhandler får utlevert lokalt, har store differanser. Denne problemstillingen fører til at vi i prinsippet må si fra oss streikeretten for å få uttelling i forhandlinger. Det oppleves ikke greit når arbeidsgiver sitter med et ess i ermet støttet av TBU.

Vi som forhandler er av den oppfatning at tallene LO godkjenner, ikke kan være riktig. Det er gitt beskjed i mange år, men økonomene i LO holder på at det er rett. Vi melder oss herved til å fremlegge saken selv og ikke være det fjerde leddet i linja. Mye informasjon kan gå tapt eller forsvinne i mengden.

Vi ønsker primært å finne løsninger. Kan også diskutere alternative modeller som kan treffe bedre. Dette er tross alt noe vi håper vi står sammen om? Det fremstår nemlig noe uklart i svarene Krogstad kommer med.

Trondheimskonferansen

Så en betrakting om Krogstads uttalelse om at "hele Trondheimskonferansen er full av folk som er misfornøyde med LO". Etter den uttalelsen kan han ha mer rett enn før det ble sagt, for å si det sånn. Selv om det presiseres at det ble sagt med et glimt i øyet.

Til opplysning - på Trondheimskonferansen deltar nesten 600 medlemmer av LO, som igjen representerer enda flere tillitsvalgte og medlemmer fra hele landet. Min opplevelse av Trondheimskonferansen var en arena der utfordringer på tvers av forbund knyttet oss sammen. Støtte fra sine egne er godt å oppleve.

Bare et tips om at diplomatiske evner er lurt å hente frem. Vil derfor tro at andre formuleringer om lavlønnede og arbeidet i inntektspolitisk arbeid kunne slått heldigere ut. Glimtet i øyet opplevdes ikke som reelt.

Fra en trønder til en trønder

Oppfordrer Krogstad til å stå opp om morran, lese Trondheimsresolusjonen 2024 og uttalelsen om lavlønn som ble vedtatt på LOs Regionkonferanse i Trøndelag november 2023.

Lavlønn og krav er tydelig formulert i begge.

Gjerne les høyt i inntektspolitisk utvalg i den pågående prosessen det vises til om lavlønnstillegg. Flere ganger. Repetisjon er god læring. Som kjent gir kunnskap makt.

Warning
Annonse
Annonse