JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Høyre skjøt seg i foten»

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
De siste dagene har vi vært vitne til et politisk teater av det sjeldne.

kjell.werner@anb.no

Søndag kom Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) med et voldsomt angrep på Oslos byrådsleder Raymond Johansen. I et VG-intervju beskylder han byrådslederen for å ha utvist dårlig lederskap og dermed har sviktet i kampen mot koronaepidemien. Og Dahl ga langt på vei Oslos innbyggere skylden for at smitten har bredd seg i landet.

Bakgrunnen er at byrådslederen over lang tid har kjempet iherdig for at hovedstaden skal få en større andel av vaksinen. Men så viser det seg at Molde-ordføreren har fått hjelp til å komme på trykk i VG, og det var ingen ringere enn statssekretær Peder Egseth (H) ved Statsministerens kontor som opprettet denne kontakten. Da blir historien mildt sagt pikant. Noen vil kalle det en skandale at en av Erna Solbergs nære medarbeidere indirekte har bidratt til å hisse opp korona-stemningen mellom by og land.

Kommentar: «Løsarbeidersamfunnet var et samfunnsproblem også før koronaen», skriver Eline Lønnå

Erna Solberg måtte til slutt legge seg flat og gi byrådslederen en beklagelse. Statssekretæren fikk samtidig en offentlig refs for å ha handlet i strid med den tilnærmingen som regjeringen har hatt gjennom pandemien. Men alle kan gjøre feil, hevdet statsministeren og la til at Peder Egseth er dyktig og flink. Erna Solberg gjentok gang på gang at hun ikke kjente til saken før den sto å lese i VG søndag.

Erna Solberg har blitt presset fra skanse til skanse i denne saken. Først gikk hun ut med en refs av Molde-ordføreren for å bringe debatten inn på et unødvendig sidespor. Men da Egseths rolle ble kjent, ble saken plutselig mer alvorlig. Og til slutt måtte statsministeren altså kalle inn til pressekonferanse tirsdag kveld for å rydde opp i skandalen. Vi vet ikke konkret hvor aktiv Egseth har vært, men det som så langt har kommet fram er alvorlig nok.

Kronikk: «Bak ungdomsledigheten ligger det et betydelig psykisk helseproblem», skriver Fafo-forskere

Vi får tro Erna Solberg på hennes ord om at hun var uvitende til det som skjedde i helgen. Men det er uansett statsministerens ansvar å ha kontroll på troppene sine. Statsministerens medarbeidere må kommunisere en felles linje. Det kan ikke være slik at en statssekretær bærer ammunisjon til en krig som statsministeren ikke er interessert i å føre. Peder Egseth har vært en løs kanon på dekk. Resultatet ble at Høyre skjøt seg selv i foten.

Mange sentrale Høyre-folk har irritert seg over Raymond Johansens utrettelige kamp for å få flere vaksinedoser til områder med høyt smittetrykk. Paradoksalt nok har byrådsleder Johansen vunnet fram når regjeringen nå endrer litt på fordelingen av vaksiner. Statsminister Erna Solberg står tilbake på kampplassen som en taper med politiske skuddskader.

Annonse
Annonse