JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

«Industri er noe vi snakker ofte om, men vi må ikke glemme menneskene bak»

Forbundsleder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi. Forbundet organiserer 56 000 ansatte innen olje og landbasert industri.

Forbundsleder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi. Forbundet organiserer 56 000 ansatte innen olje og landbasert industri.

Atle Espen Helgesen/Industri Energi

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Det er svært begivenhetsrike tider for industrien vår.

For det første har det kommet en klimarapport fra FN som sier at bare ekstreme tiltak kan begrense den globale oppvarmingen. For det andre er valgkampen i gang og stortingsvalget er rett rundt hjørnet. Og sist, men ikke minst: vi har rukket å komme ett halvannet år ut i en pandemi som heldigvis ser ut til å avta.

La oss starte med FNs klimarapport som har generert så mange overskrifter over hele kloden. For å være krystallklar: Det er viktig å få ned utslippene og nå Parisavtalen sine klimamål. Det er derimot en omstilling av energisektoren vår som krever tid. Vi skal redde klimaet og vi skal samtidig skape nye arbeidsplasser. Derfor har vi forpliktet oss til svært ambisiøse klimamål, som skal nås innen kort tid. For å få dette til må hele energisystemet vårt spille på lag.

Mye lest: Vi må ta av oljefondet for å sette fart i det grønne skiftet, mener Agenda og Manifest. Slik svarer partiene

Jeg er stolt over det Norge har gjort på klimafronten! Norsk olje og gassproduksjon har verdens laveste utslipp i produksjonsfasen. Vi har fokus på gode initiativer som elektrifisering, batteriteknologi, havvind, hydrogen og fangst og lagring av CO2. Og det er oljeselskapene i Norge som er mest på hugget med disse initiativene, prosjektene og investeringene. Våre medlemmer jobber på spreng for å omstille seg, og de fortjener heder for det.

Det er ikke til å stikke under en stol at vi også er avhengige av at politikerne kommer på banen med en aktiv og offensiv energi- og industripolitikk. Det må skapes nye industriarbeidsplasser i Norge. Vi har alle forutsetninger for å lykkes, men vi må ha en mer offensiv og aktiv stat som jobber sammen med industrien for å lykkes.

Debatt: «Jeg har vært LO-medlem siden jeg var 15. Hvert år øker skammen», skriver Emma

Industri er noe vi snakker ofte om, men vi må ikke glemme menneskene bak. Det er til tross våre medlemmer som har vært så delaktig i å få industrien i Norge gjennom denne pandemien. Våre medlemmer, og tillitsvalgte i Industri Energi, har gjort en fantastisk jobb for å holde hjulene i gang og smitten utenfor våre arbeidsplasser. Det er godt å vite at vi har så flinke folk som står på og viser hvorfor Norge er et så høyt utviklet industriland.

I valgkampen blir det viktig for oss å legge press på partiene, slik at de som sitter i regjering etter valget forplikter seg til å danne et grunnlag for nye arbeidsplasser i industrien. Likeså er EØS et sentralt tema. Våre bedrifter er avhengige av stabile avtaler med andre land med lav barriere til handel, og det må ikke rokkes ved. Dessuten er det er viktig for våre medlemmer å ha en debatt om hvordan vi kan ha en samfunnsutvikling som sikrer og bygger et godt arbeidsliv.

Jeg kan ikke si det ofte nok: Å være fagorganisert er grunnleggende. Fordi organiserte forhold bidrar til et seriøst arbeidsliv, og tariffavtaler i bedrifter bidrar til forutsigbarhet og større mulighet både for bedrift og fagforening. Derfor jobber vi i Industri Energi for at fagforeningsfradraget skal dobles.

Kronikk: «Hvor lønnsom er golfstrømmen?», spør samfunnsøkonom Jonas Algers

Vi står på for å sikre at våre medlemmers interesser blir ivaretatt i den kommende regjeringserklæringen, uavhengig av hvem som danner regjering, og vi vil fortsette å kjempe våre medlemmers kamp hver eneste dag gjennom året. Også etter valget. Vi kjemper for et trygt og godt arbeidsliv. Vi kjemper for gode lønns- og arbeidsvilkår og for et sterkt partssamarbeid. Vi ønsker ikke bare å skape nye arbeidsplasser, vi ønsker å skape trygge arbeidsplasser med hele faste stillinger.

Det er mange av våre medlemmer som har hatt en ekstremt tøff hverdag på jobb i løpet av det siste halvannet året. Med eviglange karantener, innreisestopp til arbeidsplassen, permitteringer, oppsigelser og manglende utbetalinger og feriepenger. Samtidig ser det ut til at de fleste arbeidsplassene i våre bransjer kommer seg stående ut av pandemien. Det er veldig bra!

Helt til slutt: Sammen er vi sterke, så gå ut å bruk stemmeretten din!

Warning
Annonse
Annonse