JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Innleie er ut. Det er satsing på egne ansatte som er på moten nå»

Høyre skyver sårbare grupper foran seg i jakten på argumenter for bruk av innleie, skriver Tuva Moflag og Trine Lise Sundnes.

Høyre skyver sårbare grupper foran seg i jakten på argumenter for bruk av innleie, skriver Tuva Moflag og Trine Lise Sundnes.

Ole Palmstrøm

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Høyre og Erna Solbergs nyeste påfunn er å gå til angrep på ansattes rettigheter hvis partiet kommer til regjeringsmakt ved neste stortingsvalg.  

Det kler høyrelederen dårlig å legge seg på reverseringssporet, åpenbart tom for nye ideer for norsk arbeidsliv fram mot 2030.

I motsetning til Høyre som tviholder på å bruken av omfattende innleie, vil Arbeiderpartiet skape flere faste jobber og bedre arbeidsvilkårene for folk.

Vi fører en politikk som bidrar til at unges første møte med arbeidslivet blir tryggere og mer stabilt. Heltidsnormen som gjelder fra 1. januar og innleiebegrensningene som trer i kraft 1. april vil styrke rettighetene og mulighetene for arbeidstakerne.

Hele faste jobber gir forutsigbarhet for den enkelte og økt produktivitet og lønnsomhet for bedriftene. Med andre ord, en politikk som er bra både for folk, samfunn og bedrifter. 

Høyre argumenterer ofte for at bruk av innleid arbeidskraft vil fører til økt fleksibilitet i arbeidslivet.

I praksis er det arbeidsgiveren som nyter godt av Høyres syn på fleksibilitet, mens arbeidstakeren sitter igjen med store deler av risikoen.

Debatt: «LO og Ap, nå må dere være ærlige om innleie», skriver Henrik Asheim

Det er vanskelig å finne belegg for at innleie øker konkurransekraften til norske bedrifter slik Høyre ofte hevder. Vi mener at å ikke satse på egne ansatte faktisk er en større risiko for norsk næringsliv.

Det vi vet er at innleie kan gi økt konkurranse mellom arbeidstakerne, som igjen fører til dårligere arbeidsmiljø og dårligere lønns- og arbeidsvilkår.

Vi har sett alt for mange eksempler på høy bruk av innleie fører til dårligere arbeidsforhold og lavere lønn for bransjer med mange innleide arbeidstakere.  

Høyre skyver sårbare grupper foran seg i jakten på argumenter for bruk av innleie, fremfor å konfrontere arbeidsgivere som ikke gir folk med minoritetsbakgrunn eller hull i CV-en en sjanse uten selv å bære risiko.

Her viser forskningen at de mest sårbare av oss er de som blir sittende fast i evige tilfeldige kontrakter. Du må ta det du får fordi noen har lagt tilrette for at risikoen er din, retten er arbeidsgivers.

Sånn vil ikke Arbeiderpartiet ha det. 

Å begrense bruken av innleie i arbeidslivet er viktig for å sikre likebehandling av alle arbeidstakere. Når en bedrift bruker innleie i stedet for egne ansatte taper alle.

Rekrutteringen til fagutdanningene uteblir og etterveksten i egen bransje likeså, det gjør samfunn og beredskap mer sårbart enn nødvendig.

Derfor er det riktig å handle der Høyre vil reversere. 

LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst sprer feilinformasjon om innleie

Annonse

Flere saker

Annonse