JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«LO og Ap, nå må dere være ærlige om innleie»

Selv om små og mellomstore bedrifter utgjør den aller største andelen av næringslivet i Norge, er det visst bare de største aktørene i fagbevegelsen som får sine synspunkt gjennom, skriver Henrik Asheim. (Illustrasjonsfoto)

Selv om små og mellomstore bedrifter utgjør den aller største andelen av næringslivet i Norge, er det visst bare de største aktørene i fagbevegelsen som får sine synspunkt gjennom, skriver Henrik Asheim. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
I en rekke utspill prøver LO og Ap å fremstille innstrammingene på innleie som noe som nesten ikke har konsekvenser. Sannheten er at dette vil ramme store deler av næringslivet.  

Det er Erna Solbergs besøk på Norefjell ski og spa som har fått alarmen til å gå på Youngstorget.

Der møtte hun hotelldirektør Sjur Aalvik, som frykter de må takke nei til oppdrag på grunn av regjeringens innstramminger på innleie.

Han sier at hotellet ikke kan ha 40 servitører fast ansatt for en enkelt konferansekveld. For å ta topper har de derfor leid inn ekstra arbeidskraft fra bemanningsbyrå.

Fra 1. april, når det nye lovverket trer i kraft, må de selv ut i markedet og rekruttere fra gang til gang. Det sier seg selv at det blir vanskelig for en bedrift i distriktet.  

Det enkle svaret fra LO-leder Peggy Følsvik til FriFagbevegelse er at bedrifter som er bundet av tariffavtaler på høyt nivå fortsatt kan leie inn arbeidskraft etter avtale med tillitsvalgte.

I praksis betyr dette at minst 10 prosent av arbeidstakerne i bedriften må være organisert i en større fagforening. Problemet er bare at dette ikke er tilfelle i over 90 prosent av reiselivsbedriftene.

Det er de ansatte som må organisere seg og kreve tariffavtale. Bedriften kan ikke tvinge sine ansatte til å organisere seg for å skaffe seg tariffavtale på egenhånd. Høyre er for at ansatte organiserer seg, men dette skal være frivillig.

Det er bedrifter i flere bransjer som ikke har tariffavtaler. Det kan være blikkenslagere, rørleggere og distriktshoteller. For disse bedriftene blir det derfor umulig å leie inn arbeidskraft ved kortvarig behov.

Det betyr at de må si nei til oppdrag. Det kan LO og regjeringen begynne å være ærlige om.  

LO-leder Peggy Følsvik og arbeidsminister Marte Mjøs Persen prøver nå å lede oppmerksomheten bort fra de reelle problemene regjeringens nye regler skaper for bedriftene. De burde heller lytte til fagfolk og til næringslivet.

Regelrådet har påpekt at de foreslåtte reglene kan komme til å treffe de små bedriftene betydelig hardere enn større bedrifter. Det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke lytter til egne statlige organer som kommer med verdifulle betraktninger rundt disse spørsmålene.

Selv om små og mellomstore bedrifter utgjør den aller største andelen av næringslivet i Norge, er det visst bare de største aktørene i fagbevegelsen som får sine synspunkt gjennom.

Det kan LO og regjeringen også være ærlige om. 

Ap svarer: «Innleie er ut. Det er satsing på egne ansatte som er på moten nå»

Annonse

Flere saker

Annonse