JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie

LO-lederen hevder at Erna Solberg bevisst sprer feilinformasjon om innleie

Peggy Hessen Følsvik reagerer kraftig på helgens utspill fra tidligere statsminister Erna Solberg.
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Tidligere statsminister Erna Solberg var på lørdag i Aftenposten avbildet ved en skiheis på Norefjell Ski & Spa.

Her uttaler Solberg at «innleieforbudet truer reiselivsnæringen», og varsler at forbudet mot innleie vil reverseres dersom hun får mulighet til å danne en ny regjering.

Dette er et av de første grepene hun skal ta hvis hun får flytte inn i statsministerboligen igjen.

Til Aftenposten sier Solberg at bemanningsbyråene bidrar til et smidige, enklere og mer fleksibelt arbeidsmarked.

– Jeg tror man undervurderer den administrative merbelastningen ved å måtte gjøre rekrutteringen på egen hånd. Og jeg tror at vi kan få vel så mye useriøsitet av at bedriftene må sitte og lete etter folk til korte oppdrag, sier Høyre-lederen.

Er ikke forbud

Problemet med oppslaget, mener LO, er at det ikke kommer til å bli innført noe generelt innleieforbud for reiselivsnæringen på Norefjell.

Dette bekrefter også daglig leder for Fair Play Bygg, Lars Mamen, overfor FriFagbevegelse.

Totalforbudet mot innleie som gjelder fra 1. april, gjelder bare byggebransjen på Østlandet.

Virksomhetene kan fortsatt leie inn i vikariater og fra andre produksjonsbedrifter.

For virksomheter som er bundet av tariffavtaler på høyt nivå, vil det fortsatt være mulig å leie inn arbeidskraft ved avtale med tillitsvalgte.

Andre steder er det med andre ord fortsatt mulig å leie inn i samarbeid med tillitsvalgte. Det kan for eksempel ta topper på steder som hos Norefjell Ski & Spa.

– Erna vet bedre

LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommenterte først utspillet overfor Aftenposten:

– Erna Solberg vet bedre. Hun konstruerer et problem som ikke eksisterer når hun viser til innleie av arbeidskraft i reiselivsbransjen. Problemet har vært tilstanden på mange byggeplasser i Oslo-området. Derfor forbys innleie der, sier Peggy Hessen Følsvik til Aftenposten.

Overfor FriFagbevegelse legger hun til via epost:

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon.

LO og regjeringen mener innleie fortrenger faste ansettelser og representerer et tredje ledd mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som pulveriserer ansvar og arbeidstakernes rettigheter.

For hotellsjefen ved Norefjell Ski & Spa vil det fortsatt være mulig å leie inn arbeidskraft, poengterer hun.

LO-lederen mener utspillet viser Høyres sanne ansikt. Partiet ser ikke arbeidslivet fra arbeidsfolks perspektiv, men fra den andre siden av bordet, hevder LO-lederen.

– Høyres arbeidslivspolitikk skaper uforutsigbarhet og usikkerhet for folk. For mulighet til å få lån, planlegge familie og planlegge framtida, skriver Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Les også: Mange håper innleie-forbudet blir en ny start for byggebransjen

– Arbeidsfolks rettigheter

For LO handler dette om interessekamp.

– LO representerer arbeidstakerne, og jobber for arbeidsfolks rettigheter. Høyre forsvarer arbeidsgiverne. Forholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver er i sin natur et skjevt maktforhold i arbeidsgivers favør. Derfor trengs reguleringer i arbeidslivet. Det har LO alltid jobbet for, mener Peggy Hessen Følsvik. 

For LO er det viktig at hver og en får en trygg og fast jobb, med forutsigbar inntekt, påpeker hun.

– I tillegg er det andre grunner til at innleie ikke er smart. Innleie fra bemanningsbyrå fortrenger og utfordrer faste ansettelser, særlig i enkelte utsatte bransjer. Innleide arbeidstakere har ofte dårligere arbeidsmiljø og er mer utsatt for skader. Tall fra Arbeidstilsynet viser at innleide har større sannsynlighet for å bli skadet i alvorlige arbeidsulykker, legger hun til.

Erna Solberg mener angrepet fra LO-lederen fremstår som et forsøk på å avlede oppmerksomheten bort fra de reelle problemene regjeringens nye regler skaper for bedriftene. 

- Stortinget har vedtatt at innstrammingene i regelverket ikke skal gjelde alle bransjer. Helsevesenet og arbeidsplasser med behov for konsulenter med spesialkompetanse vil ha mulighet til å omgå deler av regelverket. I tillegg skal det ses nærmere på landbruksnæringen og kulturbransjen. På den måten innrømmer regjeringspartiene selv at innstrammingene i innleie kan være utfordrende eller til hinder for drift, mener Erna Solberg.

–  I tillegg er bemanningsbyråene en viktig inngangsport til arbeidslivet for mange. I Norge står 250 000 i arbeidsfør alder utenfor jobb eller utdanning. Jeg er redd regjeringens politikk gjør det enda vanskeligere å komme inn, mener Erna Solberg.

Mye lest: Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse