JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Ja til rusreform!»

Hvem skal vurdere hvilke personer som er tunge misbrukere? Hvem er de lette? Hvem er de verdig trengende? Hvem er de uverdige? (Illustrasjonsfoto)

Hvem skal vurdere hvilke personer som er tunge misbrukere? Hvem er de lette? Hvem er de verdig trengende? Hvem er de uverdige? (Illustrasjonsfoto)

Hanna Skotheim

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Det er med stor forundring vi leser at eget forbund er i mot rusreformen i dagens Klassekampen.

Det er mange av oss som er dypt uenige og overrasket over dette vedtaket. Vi er mange medlemmer og tillitsvalgte i Fagforbundet som støtter avkriminalisering fordi vi ser den sosialfaglige verdien i reformen. Den viktige sosialpolitiske reformen på veldig mange år innebærer at bruk, kjøp, besittelse og oppbevaring av mindre mengder narkotika til eget bruk ikke lenger skal straffes.

Straff skader mer enn det hjelper. Det er fortsatt slik at narkotika vil være ulovlig, men reaksjonene vil være annerledes enn i dag. Rusbruk og rusavhengighet skal møtes med den oppfølging som vil være til hjelp. Det er helt nødvendig at virkemidlene som tas i bruk ovenfor det komplekse problemet avhengighet er, er forankra i kunnskap og kjennskap. Straff skyver folk enda mer ut i marginalisering, fattigdom, skyld, skam og stigma.

Mye lest: Kenneth var 15 år da han prøvde kokain for første gang. Nå kjemper han fram en ny rusreform

Kommunene ivaretar innbyggerne fra vugge til grav. Det er jo ikke slik at en avkriminalisering vil innebære at man går fra straff til ingenting. Fagforbundet skriver at dette ikke er en helsereform. Hva menes med det? Det er jo allerede god forebygging, rehabilitering og oppfølging blant helse- og sosialarbeidere i kommunene, og en dreining fra justis til sosialfeltet må jo selvsagt innebære en styrking. Noe annet kan vi ikke akseptere.

Vi ser det flørtes med muligheten for at avkriminalisering skal gjelde noen få. At man ikke skal straffe de såkalte utslåtte. Hvem skal vurdere hvilke personer som er tunge misbrukere? Hvem er de lette? Hvem er de verdig trengende? Hvem er de uverdige? Politiet har i hvert fall ikke den kompetansen! Å dele rusavhengige inn i slike båser er ikke en kunnskapsbasert tilnærming til rusavhengighet. Dette er basert på fordommer. Det å gjøre loven ulik for folk en farlig vei å gå.

Mer rus under koronakrisen: Ingeniør Alf Egil (58) brukte jobbreisene til rus. Slik fungerer avhengigheten

Vi gleder oss stort over at reformen har fått støtte på tvers av politiske skillelinjer, og er skuffa over at eget forbund synes bruke vårt fag til å støtte et partsinnlegg til Arbeiderpartiets landsmøte. Skal man bruke yrkesgruppene i Fagforbundet til inntekt for vedtaket, fordrer det involvering fra de nevnte. Det har ikke skjedd!

Warning
Annonse
Annonse