Solfrid Rød " />
Rusreformens kanskje mest profilerte ambassadør, mente juryen da Kenneth Arctander Johansen nylig fikk årets rusreformpris.

Rusreformens kanskje mest profilerte ambassadør, mente juryen da Kenneth Arctander Johansen nylig fikk årets rusreformpris.

Hanna Skotheim

Kenneth var 15 år da han prøvde kokain for første gang. Nå kjemper han fram en ny rusreform

På et tidspunkt i livet gikk det bare nedover for Kenneth Arctander Johansen. Nå er han doktorgradsstudent og vinner av årets rusreform-pris.30.10.2020
13:35
30.10.2020 15:00

solfrid.rod@lomedia.no

Hvem er det her som hater matte? roper Kenneth. Det er siste skoledag i fjerde klasse, og elevene skal egentlig bare ta bokbind av bøkene og kaste seg ut i sommerferien.

Men Kenneth hater skolen dypt og inderlig. På impuls pisker han opp stemningen. Flere av klassekameratene tenner på ideen hans om å brenne bøker. De legger ikke merke til at Kenneth og kompisen forsvinner. De to stjeler lollipop fra fryseren på småskoletrinnet på Langhus barneskole og sitter på det lokale fjellet Narkern og spiser is uten å være klar over hva de har stelt i stand.

De elevene som lot seg rive med har lagt skolebøkene i en haug inntil skoleveggen og tent på. Det har tatt fyr i trepanelet, og brannvesenet har rykket ut.

– Jeg har alltid vært flink til å få med meg folk. Det har ofte overrasket meg, sier Kenneth Arctander Johansen 29 år seinere.

Kenneth Arctander Johansen har alltid hatt en egen evne til å stå opp for meningene sine og sprenge rammer og regler.

Kenneth Arctander Johansen har alltid hatt en egen evne til å stå opp for meningene sine og sprenge rammer og regler.

Hanna Skotheim

Nettopp den evnen ble trukket fram da Foreningen Tryggere Ruspolitikk nylig ga Johansen årets rusreformpris. De liker kombinasjonen viktig brukerstemme og faglig tyngde, og berømmer jobben han gjør med å forsvare rusreformen i den polariserte offentlige debatten. «Rusreformens kanskje mest profilerte ambassadør», mener juryen. Og antyder at det er Johansens fortjeneste at helseminister Bent Høie skiftet mening i spørsmålet om avkriminalisering, en påstand som får helhjertet støtte i de utallige gratulasjonene og heiaropene på prisvinnerens facebookside.

Mer rus under koronakrisen: Ingeniør Alf Egil (58) brukte jobbreisene til rus. Slik fungerer avhengigheten

Straff og stigma

Johansen satt i det offentlige utvalget som i desember 2019 la fram NOU-en Rusreform – Fra straff til hjelp. Hvis det går som han håper, vedtar Stortinget reformen våren 2021.

Da blir Johansen en av få personer som gjennom faglig og politisk arbeid sletter sitt eget rulleblad. Han har ikke noe mer alvorlig enn bruk og besittelse der. Men det er ikke eget rulleblad som gjør at arbeidet med rusreform opptar denne mannen dag og natt. Det er hans hellige overbevisning om at tida er overmoden for å slutte å straffeforfølge mennesker som ruser seg.

– Hele tankegangen om straff er snudd på hodet på rusfeltet. Mens vi ellers ikke straffer barn og straffer mildt i starten, er det omvendt her. Vi skal liksom straffe skikkelig med en gang. For meg er det et tydelig klasseperspektiv i dette. Det er sju ganger høyere risiko for å bli straffet hvis foreldrene dine ikke har høyere utdanning. Vi påfører barn og unge stigma og straff som påvirker hvordan de ser på seg selv og hvordan samfunnet ser på dem, sier Johansen.

– Jeg tror økende forskjeller og et mer brutalt arbeidsliv vil tvinge fram en ny generasjon radikale sosialarbeidere, sier Kenneth Arctander Johansen. .

– Jeg tror økende forskjeller og et mer brutalt arbeidsliv vil tvinge fram en ny generasjon radikale sosialarbeidere, sier Kenneth Arctander Johansen. .

Hanna Skotheim

Han vet en del om det. Selv om han pleide å få gode karakterer, trodde han ikke han hadde en sjanse da han gikk tilbake til videregående etter endt rusbehandling. Et par 6-ere gjorde noe med selvtilliten, og han skjønte at det ikke var noe problem å fullføre. Nå er han halvveis i doktorgraden i sosialt arbeid. Men så har han alltid hatt en egen evne til å stå opp for meningene sine og sprenge rammer og regler.

Hatet skolen

Jakten på adrenalinrush begynte tidlig. Det er en del av personligheten, tror han selv. Som barn likte han å hoppe fra tak til tak, tenne på ting og løpe fra voksne.

– Jeg skulle hele tiden gjøre ting som fikk verden til å forsvinne under føttene mine. Risikosøkende atferd kalles det vel.

Han var ni år da han smakte alkohol første gangen og 15 da han prøvde kokain. Han ville teste alt.

Ett år med ecstasy gjorde alt mørkt og grått. Han følte seg hjernedød og deprimert. Da hjalp det med amfetamin. Etter fire år med daglig bruk begynte han med rohypnol for å kunne slappe av. Det var da han skjønte at han hadde et problem.

– Jeg forstår fortsatt ikke hva avhengighet er. Jeg måtte bare ha det, både fysisk og psykisk. Men hvorfor, hva som førte meg dit, det vet jeg ikke, sier 39-åringen.

Koronakrisen: – Du har ikke jobben som stanser deg lenger. Det er sikkert mye som foregår innomhus nå, sier rusavhengige «Atle»

På et tidspunkt i livet gikk det bare nedover for Kenneth Arctander Johansen. I dag er han på et godt sted.

På et tidspunkt i livet gikk det bare nedover for Kenneth Arctander Johansen. I dag er han på et godt sted.

Hanna Skotheim

Men noen teorier har han. Kanskje en grunnleggende sårbarhet. Og så var det dette skolehatet og utenforskapet, som han stadig kommer tilbake til. Han skjønte tidlig at skolen ikke var hans arena. Allerede i førskolen ble det bråk.

Kenneth nektet å synge Du som metter liten fugl. Han begrunnet det med at det ikke finnes noen gud, men læreren satte ikke pris på selvstendig tenkende seksåringer. Hun innkalte mor og barnehage til en alvors-prat.

– Fra den dagen gikk det egentlig bare nedover, sier han.

Lovende skater

Kenneth hadde lyst til å tegne og skate. Ingenting av det fikk han lov til på skolen. Han svarte med å knuse vindusruter og lage bråk.

Skating var den store lidenskapen. Han begynte da han var fem og øvde hver eneste dag. Han hadde hanekam og beskjeden «Skate og die» på siden av et skallet hode. Som 14-åring stilte han opp i NM og kom på 15. plass av 72 deltakere. Men året etter skadet han kneet på rampen gutta hadde bygd.

– Fra den dagen ble jeg bare sittende på skaterampen og røyke hasj. Kanskje det var da det begynte, undrer han.

Da han var 21 år skjønte han at livet ville bli kort om han fortsatte i samme spor. Han ville ikke dø, og la seg inn til behandling på Phoenix Haga, et terapeutisk samfunn i Østfold.

RIO-lederen er opptatt av å se rus i sammenheng med klasse. Her på RIOs konferanse om minoriteter og rus.

RIO-lederen er opptatt av å se rus i sammenheng med klasse. Her på RIOs konferanse om minoriteter og rus.

Hanna Skotheim

Protesterte mot nedlegging

Etter to års rehabilitering dro Johansen til Lillehammer for å utdanne seg til sosionom. I årene etterpå valgte han jobber der han kunne bety noe for rusavhengige, unge på barnevernsinstitusjoner og mennesker med psykiske lidelser. Ruspolitikk var foreløpig en hobby, men skulle etter hvert bli fulltids jobb.

I 2012, sju år etter at Johansen forlot Phoenix Haga, bestemte Helse Sør-Øst seg for å si opp kontrakten og satse mer på korttidsbehandling. Et protesttog i røde T-skjorter inntok Karl Johan. Her fikk Johansen sin debut som ruspolitisk talsmann.

– Vi har ikke sett forskning som støtter at det bør bli flere korttidsplasser. Tvert om vil det bety mer medisinering og mer svingdørsbehandling, sa han til Fontene den gangen.

«Han har beholdt brukeren i seg»

Johansen forlot det praktiske sosialfaglige arbeidet og ble informasjonsansvarlig i RIO, tidligere en forkortelse for rusmisbrukernes interesseorganisasjon, nå med undertittelen en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet.

Siden nyttår har han vært daglig leder, med ansvar for 17 ansatte over hele landet. Han beskrives som en sjef med arbeidskapasitet godt over gjennomsnittet som er flink til å balansere fag og erfaring. «Kenneth er faglig sterk, men han har beholdt brukeren i seg. Han glemmer ikke hvor han kommer fra», sier en av hans nære medarbeidere.

Kenneth Arctande Johansen skriver kronikker, holder foredrag og lager podkast om ruspolitikk.

Kenneth Arctande Johansen skriver kronikker, holder foredrag og lager podkast om ruspolitikk.

Hanna Skotheim

Johansen har også en partipolitiker i magen, og stilte til valg for SV i Oslo i 2019. Resultatet var ikke noe å juble for, men responsen fra noen av dem som normalt ikke bruker stemmeretten, varmet.

– Det var flere rusavhengige som tok kontakt med meg og sa at de aldri før hadde stemt, men nå skulle de stemme på grunn av at jeg stilte til valg. Det betydde mye for meg.

– Hvor er sosialarbeiderne?

Med unntak av ukas fem-seks økter med styrketrening på Tøyen Fitness er det liten forskjell på arbeid og fritid for Johansen. Han leser, skriver og snakker om ruspolitikk seint og tidlig. Det beste med helg er tid til å kunne fordype seg i fag, gjerne sammen med kjæresten Dagny, også hun sosionom. Sammen startet de Foreningen for Sosialpolitisk Arbeid, som etterlyser skarpere samfunnskritikk fra sosialarbeidere. I kronikker i Fontene har de utfordret sosionomer på at de ikke stilltiende kan godta myndighetenes rammer, men må være en kraftfull og radikal motkraft.

– Det burde ikke være de små brukerorganisasjonene som kjemper fram rusreformen. Hvor er sosialarbeiderne, spør Kenneth Arctander Johansen.

– Det burde ikke være de små brukerorganisasjonene som kjemper fram rusreformen. Hvor er sosialarbeiderne, spør Kenneth Arctander Johansen.

Hanna Skotheim

– Er det rimelig å forvente at sosionomer er så politiske? Er det ikke greit å bare gå på jobben for å hjelpe enkeltmennesker?

– Jo, for mange er det greit, og jeg mener at de gjør en fantastisk jobb hver dag. Men jeg tror økende forskjeller og et mer brutalt arbeidsliv vil tvinge fram en ny generasjon radikale sosialarbeidere. Vi blir kontaktet av unge som sier at de savner det politiske ved sosialarbeiderrollen på utdanningene. Men det er først og fremst organisasjonene vi mener må sterkere på banen, det er derfor vi har utfordret FO.

– Er du medlem?

– Ja, jeg er medlem. Jeg har en god dialog med FO, og jeg liker diskusjonene med dem. Men det burde ikke være de små brukerorganisasjonene som kjemper fram rusreformen. Hvor er sosialarbeiderne? De må bli langt mer synlige. Som den viktigste stemmen i fagbevegelsen på dette området må FO gi marsjordre til Arbeiderpartiet. Progressive krefter der trenger all den hjelp de kan få. Dette er vår tids aller viktigste sosialpolitiske reform.

Kenneth Arctander Johansen (39)

Utdanning: Master i sosialt arbeid, holder på med doktorgrad

Stilling: Daglig leder i RIO, en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet

Aktuell med: Rusreformen

Egenmelding

Hvem var din barndomshelt?
Michael Jackson

Hva skulle du ønske at du var god til?
Å skate, det er altfor lenge siden.

Når følte du deg modig sist?
Jeg lever et ganske komfortabelt liv. Føler meg ikke modig.

Hva er det beste komplimentet du har fått?
At jeg er snill.

Hvilken egenskap liker du best hos andre?
Moral.

30.10.2020
13:35
30.10.2020 15:00Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Ole Palmstrøm

Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

Petter Pettersen

Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet


Flere saker