JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Når det gjelder strømprisen, synes det å bli feil uansett hva regjeringen gjør»

Problemet for regjeringen og Jonas Gahr Støre er at mange bedrifter ikke har tid til å vente.

Problemet for regjeringen og Jonas Gahr Støre er at mange bedrifter ikke har tid til å vente.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Regjeringen utvider strømstøtten, setter inn tiltak for å hindre lav magasinfylling og vil nå også gi støtte til næringslivet. 

Men et ekstraordinært møte om strømkrisen på Stortinget blir det ikke. Det er resultatet av forhandlinger mellom regjeringen og opposisjonen.

De forannevnte tiltak imøtekom flere viktige krav fra Høyre og dermed trakk partiet sin opprinnelige støtte til et møte. Det kravet kom fra SV, Rødt og Frp. Uten Høyre er det ikke lenger flertall for et møte, og nå raser Frp mot det de kaller Høyres snuoperasjon.

Høyres begrunnelse for likevel ikke å samle Stortinget nå er i at det ikke finnes noen sak å behandle. Partiets energipolitisk talsperson Nikolai Astrup sier til Aftenposten at Stortinget bør vente og se hvilke forslag regjeringen kommer med på dette området før det kalles inn til møte.

Det er ikke grunnlag for å ha et stortingsmøte før regjeringen har gjort den jobben, sier Astrup. Det synet støttes av Stortingets presidentskap. De sier nei til et ekstraordinært møte nå, og ber i stedet regjeringen legge fram en tidsplan for strømstøtten i løpet av uken.

Når det har skjedd er Høyre åpne for å kalle inn til et ekstraordinært stortingsmøte, ifølge Astrup, for støtten må være på plass før Stortinget normalt trer sammen i oktober.

Arbeidet med å utforme en strømstøtteordning for næringslivet er allerede i gang. Mandag møtte representanter for regjeringen NHO og LO for å diskutere behovet for støtte til bedrifter.

Etter møtet sa statsminister Jonas Gahr Støre at man ikke hadde brukt møtet til å diskutere konkrete modeller, men til å skaffe seg en oversikt over situasjonen ute i næringslivet.

Med en så ekstrem situasjon som vi har hatt i deler av landet nå, så er det grunn til å se på om det trengs ordninger som kan komme noen bedrifter til unnsetning, sa han til Aftenposten, uten å antyde når en ordning kan være på plass.

Det er forståelig. Å få på plass en strømstøtteordning for næringslivet er adskillig mer komplisert enn støtten til husholdninger, så det vil ta tid å få på plass en god modell. Problemet for regjeringen og Støre er at mange bedrifter ikke har den tiden.

Så uansett fornuften i å ta seg god tid, forsterker det som skjedde mandag bare inntrykket av en regjering som heller utreder enn handler. Ved å si nei til raske tiltak og nei til å avbryte stortingsrepresentantens ferie virker det igjen som om krisen i kraftmarkedet ikke helt tas på alvor.

Det rammer regjeringen knallhard blant velgerne, og tar oppmerksomheten bort fra de gode tiltak som faktisk skal innføres nå og de som har vært gjennomført og har hatt god effekt for mange norske husholdninger.

For slik synes det å ha blitt for denne regjeringen når det gjelder strømprisen; nesten uansett hva den gjør blir det feil.

Mye delt: Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Warning
Annonse
Annonse