JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler Aasland

Nå får olje- og energiministeren én uke på seg til å komme til Stortinget med en tidsplan for strømtiltak.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Martin Guttormsen Slørdal

Stortingets presidentskap skulle mandag avgjøre om det skulle innkalles til hastemøte om strømsaken i Stortinget.

I stedet falt presidentskapet ned på en mellomløsning: Regjeringen får én uke på seg til å komme med en tidsplan for de ulike strømtiltakene.

Neste tirsdag blir et eventuelt hastemøte vurdert på ny.

– I møtet som regjeringen hadde med de parlamentariske lederne i dag, ble det etterlyst en tidsplan på de ulike tiltakene. Vi etterlyser nå dette fra regjeringen, så vi får det på bordet før neste mandag. Da vil vi vurdere om det er behov for et møte på Stortinget, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NTB.

Aktuelt: Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Prisene kan øke

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Der redegjorde han for de grepene regjeringen til nå har tatt: Å øke strømstøtten til husholdningene til 90 prosent av alle kostnader over 70 øre fra 1. september, at det nå jobbes med en støtteordning for næringslivet, og at det blir innført eksportbegrensninger dersom nivået i vannmagasinene kommer under normalen for årstiden.

Men dersom strømprodusentene blir pålagt å holde fyllingsgraden i vannmagasinene over et visst nivå, kan det føre til at strømprisene kan stige i tida framover.

– Slik som situasjonen er nå, vil klare beskjeder om å holde igjen på vannet gjøre at strømprisene faktisk kan øke noe, sier Aasland.

Kommentar: «Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»

– Skal være trygge

Samtidig understreker han igjen at folk skal være trygge på at regjeringen håndterer saken.

– Folk skal være trygge på at de skal få slippe å betale for økningen gjennom støtteordningen som er etablert. Det er viktig at folk føler trygghet nå, framholder Aasland.

Søndag ble det kjent at regjeringen innfrir Høyres krav om å innføre strømstøtte på 90 prosent allerede fra 1. september og ikke 1. oktober som opprinnelig planlagt.

– Kostnaden er foreløpig kalkulert på 23 milliarder kroner inneværende år, sier statsråden.

Men samtidig håver staten inn mange titalls milliarder kroner på høye strømpriser.

Kommentar: «Var det umulig for våre politikere å skue konsekvensene av omleggingen av energipolitikken?»

Høyre: Trenger ikke hastemøte

Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup er fornøyd med at regjeringen har lyttet til Høyres krav. Det demper behovet for et ekstraordinært stortingsmøte før åpningen 1. oktober, sier han.

– Vi har ikke noe behov for å ha noe stortingsmøte før regjeringen har gjort jobben. Regjeringen må først gjøre en jobb med en bedriftsordning slik at Stortinget har noe å ta stilling til, sier han til NTB.

Men saken kan bli aktuell igjen.

– Det det er grunnlag for, er å ha et nytt stortingsmøte før oktober der vi tar stilling til en bedriftsstøtteordning. Men da må regjeringen først gjøre en jobb med å utrede innholdet til en slik ordning, sier Astrup.

Debatt: «Vi kan takke regjeringen og Stortinget for de høye strømprisene»

Frp: – Handlingslammet

Frp-leder Sylvi Listhaug er derimot ikke fornøyd etter Aaslands orientering. Hun mener regjeringen har vært handlingslammet i møte med strømkrisen.

– Vi har en regjering som ikke gjør nok for å hjelpe folk og bedrifter, sier Listhaug, som mener deres forslag om makspris på strøm ville vært det beste.

Hun sier at det nå er vanlige folk som rammes, samt at bedrifter som taper konkurransekraft.

– Energinasjonen Norge bør ha som utgangspunkt at vi har rimelig strøm, og det vil en makspris på 50 øre sørge for, sier hun.

LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger: – Det haster, men ikke så mye at man kan hive fornuften over båten

Rødt: Nødvendig med hastemøte

Frp har sammen med Rødt markert seg som de sterkeste kritikerne av regjeringen i strømsaken. Begge partiene ønsker fortsatt hastemøte på Stortinget om situasjonen.

– Regjeringen er mer preget av handlingslammelse enn handlekraft, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om strømkrisen, og legger til:

– Det er ingen tiltak for å få kontroll på strømprisene. Det er heller ingen tiltak som vil stanse eksporten av kraften ut av landet vårt, sier Moxnes til NTB.

Annonse
Annonse