JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

For LO-leder Peggy Hessen Følsvik er det viktig at en strømstøtte til bedriftene må komme arbeidsplassene til gode, ikke eierne.
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Mandag formiddag møtte LO og NHO regjeringen med tanke på den ekstreme strømsituasjonen både for husholdningene, næringslivet og industrien. Med en så ekstrem situasjon som vi har hatt i deler av landet nå, varsler regjeringen at det er «grunn til å se på om det trengs ordninger som kan komme noen bedrifter til unnsetning».

Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill før partene om noen uker møtes igjen.

Strømprisen: Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler Aasland

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er allerede klar med LO sine krav:

– Vi vet det alltid vil være en risiko for at noen vil utnytte denne type støtteordninger. Det vi ikke trenger er en ordning som for eksempel gir useriøse bedrifter mulighet til å stikke et sugerør ned i fellesskapets kasse. For LO er det viktig, var hennes budskap.

Derfor stiller hun følgende krav til en eventuell statsstøtte:

• Utbetaling av bonuser og stort utbytte er ikke forenlig med behov for statlig støtte.

• Støtte må bare gis seriøse bedrifter.

• Bedrifter med morselskap i skatteparadis må ikke få støtte.

• Støtte fra staten bør ikke være hemmelig. Den bør offentliggjøres. 

LO-lederen mener det er behov for å minne om at kraftkrisen i Norge også henger sammen med Putins krig i Ukraina, og må håndteres deretter.

– Krigen treffer først og fremst det ukrainske folk, som hver dag må telle tapte liv. Men Putin har også startet en energikrig, der målet er å ramme land som står opp for Ukraina. Putins krig har til nå ikke vært nok fremme i den politiske debatten i Norge. Det er et reelt problem. Krigen rammer oss alle og må være utgangspunktet for alt vi som nasjon nå foretar oss. Ikke minst når det gjelder hvordan vi skal håndtere kraftkrisen, mener Peggy Hessen Følsvik.

Putin versus kraftkabler: – Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer, mener Agenda-lederen

Hun mener den norske modellen og trepartssamarbeidet er nøkkelen for å komme oss gjennom krevende tider.

– LO og NHO jobber tett sammen med regjeringen for å utarbeide løsninger som er gode for vanlige arbeidsfolk, og som er gode for næringslivet. Ordninger som treffer der de trengs, sier Peggy Hessen Følsvik.

Hun mener vi står i en helt ekstraordinær situasjon, som ingen regjering har vært oppe i før. Hun advarer likevel mot lettvinte løsninger.

– Det viktige nå er å finne gode løsninger, som favner bredt og sikrer tryggheten til folk. Utfordringene vi står foran er for viktige til at vi kan la den politiske debatten ende opp som en simpel politisk auksjon, hvor man konkurrerer om å by høyest uten å være særlig opptatt av de reelle konsekvensene for folk, mener Peggy Hessen Følsvik.

Samtidig påpeker hun at regjeringens strømpakke er historisk og hjelper.

– Den treffer bredt og den er effektiv, men vi må gjøre mer. LO støtter derfor en styrking av dagens strømpakke.

Strømstøtte til husstander: Regjeringen flytter strømstøtten en måned fram – og vurderer å begrense strømeksporten

Warning
Annonse
Annonse