JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen

– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer

Daglig leder i Tankesmien Agenda, Trygve Svensson, mener det ligger i fagbevegelsens DNA å stille krav om nye strømtiltak. Samtidig poengterer han at Jonas Gahr Støre må balansere nasjonens interesser.03.08.2022
15:16
04.08.2022 15:10

helge@lomedia.no

– Dette er ikke tiden for lettvinte løsninger. Å styre etter en pandemi under en krig med utrolig usikre økonomiske tider, er vanskelig. Det ville det vært for enhver statsminister i Norge. Det finnes ingen quick fix for noen statsminister i dagens situasjon, sier Trygve Svensson til FriFagbevegelse.

Han mener det er helt naturlig at forbundene i privat sektor presser på og vil ha en løsning på kraftsituasjonen og de høye strømprisene. Slik forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum og lederen i Industri Energi, Frode Alfheim, gjorde tirsdag.

– Det er helt naturlig at fagbevegelsen trykker på. Det ligger i deres DNA. Det er slik det skal være i arbeiderbevegelsen. Men det er bedre for forbundene i LO at det er en statsminister fra Ap som skal ta avgjørelsen, og ikke en borgerlig regjering, sier Svensson.

– Regjeringen må balansere nasjonale hensyn og ta inn over seg det store bildet, legger han til.

Ikke til luksus

For å bringe et historisk sus over presset mot Jonas Gahr Støre i dagens overopphetede strømopprør, viser han til Einar Gerhardsens selvbiografi etter hovedoppgjøret i 1955.

«Blant arbeiderne var det misnøye fordi det lille lønnstillegget ble spist opp av prisstigningen. Fra fagforeninger, fagforbund og fra LO kom det krav om tiltak for å få prisene ned».

Etter dette ble Gerhardsen sittende 10 år som statsminister.

Svensson mener at regjeringen på kort sikt må få på plass pakker som hjelper næringslivet, med flere langsiktige kraftavtaler.

– I tillegg må vanlige strømkunder være med på laget. Det må finnes en balanse her. Mye dekkes av strømstøtten. Samtidig er det knapphet på strøm. Vi må finne en løsning slik at basisforbruket blir dekket.

I et notat har Agenda blant annet foreslått overfor regjeringen å vurdere å innføre et bunnfradrag hvor forbrukerne kompenseres for all kostnad over 50 øre per kWh for de første 1000 kilowattimene hver måned.

– Jeg tror det vil være ganske ødeleggende hvis det kommer avslørende saker hvor det viser seg at oppvarmet oppkjørsel og badebasseng blir dekket at statens strømstøtte. Det må gå til varme og lys i husene. Samtidig må det gis noen insentiver til strømsparing. Dette er en krevende balanse, mener Svensson.

Tidligere LO-leder: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister

Putin har skylda

På spørsmål om Støre er presset opp i et hjørne i forhold til kraftsituasjonen, spiller han heller ballen utenfor landets grenser.

– Putin har satt hele Europa inn i et hjørne. Vi må ikke miste av synet hva som er årsaken til de høyes strømprisene, matvareprisene og inflasjon. Veldig mye har sin årsak at vi har en invasjonskrig i Europa. Det er lett å glemme i døgnflueoffentligheten, påpeker Svensson.

– Vi har en sosial media-offentlighet der vi hopper fra sak til sak. Det er utrolig viktig å ha i mente at dette handler om angrepet på Ukraina. Gass er blitt et geopolitisk maktmiddel. Vi må tenke litt stort, mener han.

– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer. Den ene er en stormannsgal diktator som bruker energi som en del av krigføringen og har skapt denne situasjonen. Der andre er et kjedelig energireguleringsbyrå med hovedkontor i Slovenia som ennå ikke har påvirket norske strømpriser, poengterer Svensson.

– Det vi trenger aller minst i dag er europeiske land som kun tenker på seg selv. Strømprisen i Norge er høy og er et kjempestort problem. Det er like – om ikke enda mer – alvorlig for mange andre land i Europa. Som har dyrere strøm enn oss. Regjeringen må se det store bildet. Gjøre kloke valg, mener Svensson, som trekker fra et sitat fra Martin Tranmæl i så måte:

– Det som er det faktisk riktig å gjøre er det som er taktisk riktig å gjøre. Det vi trenger nå er ikke kjappe men kloke løsninger.

Kommentar: «Strømstøtten må forbedres, men ikke så mye at vi alle straffes med et rentesjokk»

Kan ikke feile

Debatten rundt strømprisen og kraftsituasjonen har skutt fart etter at to forbundsledere i LO altså gikk offentlig ut i FriFagbevegelse og krevde strømstøtte til næringslivet og en maksimal totalpris for husholdningene.

Dagen etter gikk tidligere LO-leder Roar Flaathen ut og sa at strømprisene og kraftsituasjonen blir en prøvestein for Støres ettermæle som statsminister.

Onsdag svarte Støre med å melde at det vil komme et nytt strømløfte og at regjeringen vurderer ordninger for næringslivet.

– Vi er i en situasjon som er ganske ekstrem, sier han til TV 2, og legger til:

– Vi ser på ordninger for de delene av næringslivet som nå har særlig behov.

Målrettede tiltak mot bedrifter og industri var blant kravene Arbeiderparti-lederen fikk fra sine egne ordførere i et møte om strøm tirsdag kved.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) varsler at det vil komme nye strømtiltak. Samtidig påpeker han at feil tiltak kan forverre problemet. Olje- og energiminister Terje Aasland sier til FriFagbevegelse at situasjonen er svært krevende for mange, både folk og bedrifter.

– Det tar regjeringen på alvor. Vi har gjennomført en rekke tiltak, blant annet gjennomført en ordning som reduserer husholdningenes strømutgifter, varslet endringer som gjør det mer gunstig å tilby gode fastprisavtaler, andre forenklinger i strømmarkedet og nye krav til kraftprodusentene. Vi har også varslet at det kommer flere tiltak, sier Terje Aasland.

– Samtidig evaluerer vi situasjonen nøye fordi feil tiltak kan forverre problemet. Det er viktig at vi unngår, legger han til.

Forsker: – Kablene er hovedårsaken til at strømprisene har gått bananas

Nei til makspris

Høyre vil på sin side verken avgrense eksporten eller innføre makspris.

– En makspris på strøm vil i verste fall kunne føre til en enda verre situasjon, med rasjonering av strøm. Det kan føre til at vi ikke har lys i husene. Makspris vil sette markedsmekanismene ut av spill. Det kan få negative konsekvenser, sier energipolitisk talsperson for Høyre, Nikolai Astrup til Klassekampen.

Astrup vil heller ikke regulere eksporten av kraft til utlandet.

03.08.2022
15:16
04.08.2022 15:10Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker