JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Svenske arbeidere tar kampen mot Elon Musk

Det er en enorm belastning å stå i streiken for den enkelte av de 120 når de er spredt på sju forskjellige steder i landet, skriver Helge G. Galtrud. Her en streikevakt utenfor Teslas servicesenter i Segeltorp. 

Det er en enorm belastning å stå i streiken for den enkelte av de 120 når de er spredt på sju forskjellige steder i landet, skriver Helge G. Galtrud. Her en streikevakt utenfor Teslas servicesenter i Segeltorp. 

TT NEWS AGENCY / Reuters / NTB

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Alle fagforeninger med respekt for seg sjøl må nå vise støtte til sine streikende svenske kamerater.

Det svenske fagforbundet IF Metall streiker nå ved sju Tesla-verksteder for å tvinge Tesla til å godta en tariffavtale.

Vi fagforeningsfolk vet at tariffavtalene er grunnlaget for et organisert og anstendig arbeidsliv. Den mye lovpriste nordiske modellen er utenkelig uten at arbeidslivet er dekket av tariffavtaler. 

Tesla, med 120.000 ansette verden over, skryter av de ikke har tariffavtaler noe sted. Firmaet skal være fritt for fagforeninger ifølge storsjefen sjøl Elton Musk.

Bakgrunn: 130 Tesla-arbeidere streiker i Sverige. Selskapet nekter å tegne tariffavtale

Store forbund i USA og Tyskland jobber med å organisere ansatte i Tesla. De har så langt ikke lykkes med å få til tariffavtaler.

Arbeidere som prøver å organisere, utsettes for grov trakassering og i noen tilfeller oppsigelse.

Heller ikke i Norge har Fellesforbundet per nå klart å organisere nok ansatte hos Tesla til å kreve tariffavtale. 

Svenskene tar nå kampen. Informasjon om bakgrunn for streiken, kravene og hvordan vi kan støtte, finnes hos IFMetall.se.

Det svenske Transportarbeiderforbundet vil nekte å losse Teslaer i svenske havner fra 7. november. Hvem vet, kanskje vil Tesla omdirigere lossing til norske eller danske havner?

Alle som har vært ute i kamp vet at støtte fra andre fagforeninger er viktig og nødvendig.

Det er en enorm belastning å stå i streiken for den enkelte av de 120 når de er spredt på sju forskjellige steder i landet.

Vi vet fra andre land at Tesla ikke nekter seg noen ting i kampen mot fagorganisering. Alle fagforeninger med sjølrespekt må nå snu seg raskt å støtte sine svenske kamerater.

IFMetall ber om at alle som ønsker å støtte streiken, skriver ut en støtteplakat som finnes på nettsida deres. Ta et bilde av fagforeningsfolk med plakaten og spre bildet i sosiale medier. Del bildet på IFMetall sin Facebook-side. 

Elon Musk har skaffet seg kontroll over tidligere Twitter, nå X. Han sier han er tilhenger av nærmest ubegrenset ytringsfrihet.

Test påstandene hans ved å spre støtte til de streikende på X. Da får vi kanskje se om han står ved sine store ord om ytringsfrihet.

Debatt: Vi kan ikke akseptere enda et nulloppgjør i Norge

Warning
Annonse
Annonse