JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

– Når vi må velge mellom arbeidstid og penger, så trumfer pengene, sier Mette Nord

Fagforbundets leder tror ikke sekstimersdagen vil toppe lista over prioriterte saker å jobbe med etter landsmøtet til høsten.
– Sekstimersdagen er med oss, men ikke på topp, sier Mette Nord.

– Sekstimersdagen er med oss, men ikke på topp, sier Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

Mette Nord gleder seg til Fagforbundets landsmøte 17.–21. oktober – ett år forsinket på grunn av pandemien.

I et sommerintervju med forbundets eget nettsted sier Nord at hun ser fram til mange interessante debatter på det hun kaller Fagforbundets viktigste politiske verksted.

Nord tror pensjon, heltid, styrking av vernet for arbeidstakere og normalarbeidsdagen blir de heteste temaene.

Pengene prioriteres

På spørsmål om hva som skjer med forbundets mangeårige krav om seks timers arbeidsdag, svarer hun følgende:

– Det er vel litt typisk at vi er opptatt av sekstimersdagen til landsmøtet. Men så, når vi holder tariffkonferanser i forkant av lønnsoppgjørene og må velge mellom arbeidstid og penger, så trumfer pengene. Sekstimersdagen er med oss, men ikke på topp.

Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Her er snittlønna i over 360 yrker

Ikke en fasit

Sekstimersdag eller krav om arbeidstidsreform ble heller ikke løftet særlig høyt under LO-kongressen i mai.

Fagforbundets leder tror ikke det finnes en fasit, men at det er flere elementer å se på i arbeidet med en arbeidstidsreform.

– Teknologien og demografien påvirker oss. Vi blir færre som skal ta oss av stadig flere eldre. Hvis summen av arbeid blir mer på hver enkelt i tunge yrker, må vi se på flere mulige løsninger, som særaldersgrenser eller en generelt nedsatt arbeidstid. Men vi trenger mer arbeidskraft. Heltidsarbeidet, som har høy prioritet hos oss, vil også hjelpe til å løse utfordringene med arbeidskraft i arbeidsbelastende yrker, sier Nord.

Mye lest: Sagaen om sekstimersdagen: Sigmundur og kollegaene jobber kortere dager

Veldig mange forslag

Det er kommet inn enormt mange forslag som skal debatteres, vedtas eller avslås i løpet av den uka Fagforbundets landsmøte varer.

Alle forslag og politiske debatter skal munne ut i prinsipp- og handlingsprogram, reviderte vedtekter, organisasjonsprogram og diverse uttalelser.

Landsstyret har allerede behandlet forslagene og laget sine innstillinger. Om de er for eller imot det som har kommet inn fra medlemmer og tillitsvalgte, kan du sjekke på denne samlesiden hvor alle dokumentene er publisert.

Denne skaper debatt: Halvor byttet jobb og gikk opp 150.000 i lønn, men holdt bare ut i to og en halv måned

Warning
Annonse
Annonse