JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Alf Rune er en av over 5000 som har gått i uførefella så langt.

Alf Rune er en av over 5000 som har gått i uførefella så langt.

Werner Juvik

Uførefella

16 dager kortere behandlingstid ville gitt Alf Rune 70.000 kroner mer i året

Tidligere postbud Alf Rune Dahl lever på under 20.000 kroner i måneden etter at han havnet i pensjonskassens uførefelle i 2015.27.04.2022
11:17
27.04.2022 13:37

ida.wangberg@fagbladet.no

Hvert år går nesten 800 offentlig ansatte i samme felle, viser tall Fagbladet har hentet inn.

Alf Rune Dahl begynte å jobbe i Posten da han var 16 år. Som hundre prosent ufør, etter 46 år i jobb, sitter han igjen med en månedsinntekt etter skatt på under 20.000 kroner.

En utvekst under foten gjorde det vanskelig å stå i full jobb som postbud. Det ble vanskelig å gå, og skjevheten i ganglaget førte med seg skjevheter i hele kroppen.

16 dager for seint

I 2008 fikk Dahl derfor innvilget 40 prosent uførepensjon fra Statens pensjonskasse (SPK). Han reduserte stillingen sin tilsvarende, til 60 prosent.

Mens man minst må være 50 prosent ufør for å få innvilget uføretrygd fra Nav, kan man få 20–40 prosent uføreytelse fra offentlige pensjonskasser.

Men etter hvert ble det umulig å fortsette i jobben som postbud.

– Jeg slet med å gå ute, så på slutten fikk jeg innejobb, sier Dahl til Fagbladet.

Etter en lang periode på arbeidsavklaringspenger søkte han Nav om 80 prosent uføretrygd. Søknaden ble sendt til Nav i september 2014, noen måneder før uførereformen trådte i kraft 1. januar 2015.

16. januar 2015 kom vedtaket fra Nav. Han var innvilget 80 prosent uføretrygd, men siden vedtaket ble gjort 16 dager inn i det nye året, ble uføretrygden beregnet ut fra de nye reglene som ble innført med uførereformen.

Det innebar at beregningsgrunnlaget for uføretrygden ble inntekten hans de beste tre av de fem siste årene, før helsetilstanden hans gjorde at inntektsevnen ble redusert med mer enn 50 prosent. Ett av de årene hadde han 60 prosent stilling, i tillegg til 40 prosent uføreytelse fra SPK, som ikke ble regnet med.

Hadde Nav fattet vedtaket 16 dager tidligere, ville han fått uføretrygden beregnet etter gamle regler. Da ville uføretrygden blitt beregnet ut fra inntekten gjennom hele yrkeslivet.

Dahl har selv regnet på at de 16 dagene med behandlingstid koster ham 60.000–70.000 kroner i året.

– Dette har jeg gått og tenkte på i sju år–at jeg kom ut i ulykka der. Jeg har hatt vondt i magen flere ganger, og føler meg rett og slett urettferdig behandla, sier Dahl.

Han har klaget på vedtaket i flere omganger, men ikke nådd fram.

Vidar (62) har Parkinson: Nå frykter han at uførefella vil gjøre ham sykere

Over 5000 i uførefella

Fagbladet har tidligere skrevet om Anne Kallset, som havnet i pensjonskassens uførefelle. Etter 40 år i arbeidslivet sitter hun igjen med minstesats for uføre, fordi uføretrygden hennes beregnes som 66 prosent av hennes 60 prosent stilling, fordi hun i flere år har mottatt 40 prosent uførepensjon fra KLP.

Flere politikere har reagert på reglene, og SV har fremmet forslag på Stortinget for å endre reglene. Senterpartiet mener også reglene bør endres.

Alf Rune Dahl var blant de første som ble rammet av den såkalte uførefella, som altså oppsto ved innføringen av uførereformen i 2015. Den rammer offentlig ansatte som etter mange år med 20–40 prosent uføreytelse fra pensjonskassen må over på over 50 prosent uføretrygd fra Nav.

Hvert år havner nesten 800 personer i den samme fella, basert på tall Fagbladet har innhentet fra KLP og SPK. KLP oppgir at dette gjelder rundt 400 av deres medlemmer hvert år, mens Statens pensjonskasse anslår at det gjelder rundt 300 av deres medlemmer. I tillegg kommer en rekke mindre pensjonskasser som Oslo pensjonsforsikring, Bergen kommunale pensjonskasse og Trondheim kommunale pensjonskasse.

På de sju årene som har gått siden de nye reglene trådte i kraft, har Alf Rune Dahl fått følge av over 5000 andre som har havnet i samme felle.

Det er ingen grunn til å tro at det vil bli færre i årene framover. Rett før årsskiftet mottok over 11.000 av KLPs medlemmer en gradert uføreytelse under 50 prosent. De av disse som mottar denne ytelsen i mer enn to år, før de må over på over 50 prosent uføretrygd fra Nav, vil rammes av uførefella.

Fagforbundet og Sykepleierforbundet har tidligere påpekt dette problemet overfor Arbeids- og inkluderingsdepartementet, uten at det har blitt fulgt opp fra departementet.

Mye delt: Bengt (58) vurderte å gå av som 62 åring. Så sjekket han pensjonskontoen sin

Håper på endring

Mens samarbeidspartnerne SV og Sp er tydelige på at de ønsker å gjøre noe med dette, har Arbeiderpartiet ennå ikke gitt noen klare svar om hva de vil gjøre i saken.

– Det er flere ulike problemstillinger for uføre som vi må finne løsninger på. Både for helt og delvis uføre. Dette vil vi komme tilbake til, og blant annet se i sammenheng med evalueringen av pensjonsreformen, skrev Arbeiderpartiets Tuva Moflag i en sms til Fagbladet før påske.

Da SVs Kirsti Bergstø stilte daværende arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) spørsmål om «uførefella» i Stortingets spørretime, fikk hun følgende svar:

– Når jeg blir gjort kjent med regelverk som noen mener skaper urimelig resultat, vil jeg naturligvis vurdere om det er behov for endringer i regelverket.

Men statsråden tok også en rekke forbehold.

– Denne problemstillingen krever at mange motstridende hensyn må vurderes opp mot hverandre, og det er for tidlig å si noe om utfallet av en slik vurdering, skrev hun i svaret.

Alf Rune Dahl håper Arbeiderpartiet og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen nå vil komme på banen.

– Hadde det vært noen store folk som hadde blitt behandla sånn, hadde vel pipa fått en annen lyd, sier han. 

Dette er «uførefella»

• Er du ufør i lavere grad enn 50 prosent, med ytelse fra pensjonskassen, vil du rammes kraftig økonomisk dersom du senere blir over 50 prosent ufør.

• For å få uførepensjon fra Nav må du være minst 50 prosent ufør.

• Ønsker du, eller har du mulighet til å jobbe mer enn 50 prosent, kan du søke mellom 20 og 50 prosent uføregrad fra KLP eller andre pensjonskasser.

• Får du innvilget uføretrygd fra Nav senere, vil den være basert på inntekten din de fem siste årene. Uføreytelsen fra pensjonskassen er ikke med i beregningsgrunnlaget, og uføretrygden vil kun være basert på stillingsandelen du har stått i.

• Har du fått 40 prosent uførepensjon fra pensjonskassen i fem år, vil uføretrygden din fra Nav regnes som 66 prosent av lønna i 60 prosent stilling.

• Per 31.12.2021 hadde 11.686 personer uførepensjon fra KLP med en utbetalingsgrad under 50 prosent. 

27.04.2022
11:17
27.04.2022 13:37Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

André Kjernsli

Her er den nye lønna til kontoransatte


Flere saker