JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav

Anne tapte flere hundre tusen på «uførefella». Nå håper hun på en regelendring

Anne Kallset (58) endte med Navs minstesats for uføre etter 40 år i arbeidslivet. Nå skal skal «uførefella» opp i Stortinget.
– Folk er veldig fortvilt og rent ut forbanna på at det har vært så lite informasjon om dette, sier Anne Kallset.

– Folk er veldig fortvilt og rent ut forbanna på at det har vært så lite informasjon om dette, sier Anne Kallset.

Ole Martin Wold

ida.wangberg@fagbladet.no

Fagbladet har tidligere skrevet om Anne Kallset, som sitter igjen med minstesats for uføre etter 40 år i arbeidslivet.

Årsaken til at Kallset får så lav uføretrygd, er at hun i flere år har mottatt 40 prosent uførepensjon fra KLP, framfor å søke Nav om 50 prosent uføregrad. Etter å nylig ha blitt 80 prosent ufør, får hun uføretrygd fra Nav kun beregnet ut fra sin 60 prosent stilling.

Uføreytelsen fra pensjonskassen er ikke med i beregningsgrunnlaget, og Kallset får dermed Navs minstesats for uføre, selv om hun har vært i arbeidslivet i 40 år, og jobbet full stilling i 35 av dem.

Bakgrunn: Anne (58) gikk i uførefelle: – Verden falt i grus da jeg fikk brevet fra Nav

Vil lukke «uførefella»

Nå har SV fremmet forslag i Stortinget for å lukke den såkalte uførefella, som rammer ansatte i offentlig sektor som må over på høyere uføregrad hos Nav etter å ha mottatt delvis uførepensjon fra pensjonskassen.

«Uførefella» oppsto da uførereformen trådte i kraft i 2015, fordi beregningsgrunnlaget for uføretrygden ble endret.

SV vil ha Stortinget med på å be «regjeringen komme tilbake til Stortinget med nødvendige endringer for å stenge uførefella», ifølge forslaget.

De foreslår også at folk som er uføre i lavere grad enn 50 prosent med ytelse fra en pensjonskasse, skal få ytelsen fra pensjonskassen som en del av beregningsgrunnlaget fra Nav dersom de senere blir over 50 prosent uføre.

– Det er alvorlig at mange delvis uføre, gjennom en årrekke har tapt på at det skulle bli lettere å kombinere arbeid og uføretrygd. Det var ikke intensjonen bak uførereformen. Nå er det på høy tid at det ryddes opp, sier SVs nestleder Kirsti Bergstø, som også er leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Ny feil fra Nav oppdaget: Over 500 personer har fått utbetalt for lite uføretrygd

KRYSSER FINGRENE FOR FLERTALL: SV-nestleder Kirsti Bergstø håper regjeringspartiene Sp og Ap vil støtte SVs forslag om å stenge uførefella.

KRYSSER FINGRENE FOR FLERTALL: SV-nestleder Kirsti Bergstø håper regjeringspartiene Sp og Ap vil støtte SVs forslag om å stenge uførefella.

Werner Juvik

Håper på støtte fra Ap og Sp

Uførereformen ble vedtatt under Stoltenbergs andre regjering, men ble innført under Erna Solberg.

– Høyre-regjeringa gjorde ingenting for å hindre uførefella. Nå må vi stenge uførefella en gang for alle. Det er dypt urettferdig at folk som strekker seg veldig langt for å jobbe så mye som mulig så lenge som mulig blir straffa økonomisk for det, sier Bergstø til Fagbladet.

Nå håper hun på støtte fra regjeringspartiene.

– Det er ikke overraskende at Høyre-regjeringen aldri ryddet skikkelig opp, men representanter fra Sp og Ap har sagt at de er opptatt av problemstillingen og jeg håper de nå vil bruke muligheten til å gå sammen med oss og rette opp i helt åpenbare urimeligheter, sier hun.

LO sier fortsatt nei til AFP til uføre: Tillitsvalgte Charlott mener det er å straffe folk fordi helsa svikter

Ber politikerne rydde opp

Anne Kallset, som taper flere hundre tusen kroner på «uførefella», er glad for at forslaget nå fremmes i Stortinget. Etter at hun sto fram med sin historie har hun fått mange henvendelser fra andre i samme situasjon.

– Folk er veldig fortvilt og rent ut forbanna på at det har vært så lite informasjon om dette. For når du først havner i fella, sitter du der, og kan ikke gjøre noe med det, sier hun.

Ingen har oversikt over hvor mange som blir rammet av dette, men Kallset har inntrykk av at det er mange.

– Jeg ble kontaktet av en sykepleier som sa de var tre på samme enhet som hadde gått i denne fella. Det sier kanskje noe om omfanget.

Etter at lokalavisa skrev om saken har hun også blitt stoppet på gata av folk som har blitt overrasket over at reglene er som de er.

– Mange spør meg: «Er det virkelig sant, hvordan er det mulig?» så det er ingen tvil om at dette oppfattes som dypt urimelig, sier Kallset.

– Å straffe noen for å ha gått i lavere uføregrad enn det helsa viste seg å tillate, det strider jo helt imot politikernes ønske om at man skal stå lengst mulig i jobb. De aller fleste synes dette er urettferdig, og forventer at det ryddes opp, sier hun.

Kronikk: «Hvorfor må akkurat de uføre ta regninga, LO?»

Ingen klare svar foreløpig

Tuva Moflag, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, sier at de ennå ikke har fått saken oversendt til komiteen, og at de skal komme tilbake til dette etter påske.

– For Arbeiderpartiet er det viktig at det er mulig å kombinere arbeid og uføretrygd på en god og forutsigbar måte, skriver Moflag i en SMS.

Fagbladet har også kontaktet Per Olaf Lundteigen (Sp), som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, for å høre om det kan være aktuelt for Sp å støtte SVs forslag. Han har foreløpig ikke svart på henvendelsen.

Da Kirsti Bergstø stilte daværende arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) spørsmål om «uførefella» i Stortingets spørretime, fikk hun følgende svar:

– Når jeg blir gjort kjent med regelverk som noen mener skaper urimelig resultat, vil jeg naturligvis vurdere om det er behov for endringer i regelverket.

Men statsråden tok også en rekke forbehold.

– Denne problemstillingen krever at mange motstridende hensyn må vurderes opp mot hverandre, og det er for tidlig å si noe om utfallet av en slik vurdering, skrev hun i svaret.

Aktuelt: Nye regler for AAP fra 1. juli

Denne skaper debatt: Tor Arne jobbet hele livet i en AFP-bedrift. Så fikk han kreft og mistet hele ekstrapensjonen

Annonse
Annonse