JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toppsjef får millioner i bonus for å styre pensjonen i Oslo: – Vanvittig

Bystyrepolitiker Siavash Mobasheri (R) går hardt ut mot ordningene.
Toppsjefen har ikke lenger en bonusavtale, men får likevel utbetalt flere millioner.

Toppsjefen har ikke lenger en bonusavtale, men får likevel utbetalt flere millioner.

Oslo pensjonsforsikring (OPF)

ola.tommeras@fagbladet.no

I fjor ble det kritisert at administrerende direktør i Oslo pensjonsforsikring Lars Haram fikk 5,4 millioner kroner året før på å forvalte de ansattes pensjon i Oslo kommune.

Nå har han bikket sju millioner kroner, viser fersk årsrapport.

– Jeg fikk kaffen i vrangstrupen, sa bystyrepolitiker Siavash Mubasheri (R) den gangen til Dagsavisen.

Da Fagbladet kontakter ham i år, har han bare ett ord:

– Vanvittig.

Lederlønninger: Oslo kommunes snittlønn for toppledere i år: 1.508.306 kroner

Bystyrepolitiker Siavash Mobasheri går hardt ut mot bonusordningene.

Bystyrepolitiker Siavash Mobasheri går hardt ut mot bonusordningene.

Werner Juvik

Oppsamlet bonus

Bonusen er ikke for jobben som administrerende direktør, men opparbeidet gjennom de fire årene han var investeringsdirektør fram til februar i fjor.

9. februar i fjor overtok Haram jobben som administrerende direktør og fikk fastsatt ei årslønn på 4,8 millioner kroner. Denne stillingen gir ikke rett på bonus, men toppsjefen får altså fortsatt utbetalinger for foregående år.

Siden 2020 har toppsjefen fått utbetalt til sammen 6,6 millioner kroner i bonus for resultatene i pensjonsfondet til de ansatte.

Og mer er i vente.

Oslo pensjonsforsikring (OPF)

Leverer offentlig tjenestepensjon til de fleste ansatte i Oslo kommune, kommunale foretak, flere av kommunens aksjeselskap og ansatte på sykehus.

Det kommunalt eide selskapet driver med pensjon og forvaltning av pensjonsfondet, boliglån og skadeforsikring.

Fra tidligere år

– Opptjent bonus blir utbetalt over tid. Administrerende direktør har ikke lenger en bonusavtale, men mottar utbetaling fra tidligere opptjeningsår, forklarer styreleder Jørun Vandvik i Oslo pensjonsforsikring AS.

– Var bonus utbetalt i fjor den siste av opptjent bonus fra toppsjefens tid som investeringsdirektør?

– Nei, svarer Vandvik i epost og henviser til svaret over.

Aktuelt: Toppledere i kommunen tjener i snitt 1,5 millioner kroner – byråden forsvarer lønna

6,6 millioner totalt

Lønna til investeringsdirektøren i Oslo pensjonsforsikring var i 2019 på 2.422.000 kroner. Den steg til 3.200.000 inklusiv pensjonsopptjening fram til Haram ble administrerende direktør i februar i fjor.

Første bonus ble utbetalt i 2020, og til sammen har han mottatt bonuser på 6,6 millioner kroner for resultatene som investeringsdirektør, viser årsmeldingene disse årene.

Mette Cecilie Skog overtok som konstituert investeringsdirektør 25. oktober 2022, og innkasserte dette året en bonus på 1.653.000. I 2023 endte den nye investeringsdirektørens bonus på 1.268.000 kroner.

Lars Haram overtok i fjor sjefsstolen i Oslo pensjonsforsikring AS etter Åmund T. Lunde, som gikk av med fire millioner kroner i etterlønn.

Basert på oppnådd resultat

– Bonuspolitikken i Oslo pensjonsforsikring er i samsvar med eierskapsmeldingen til Oslo kommune. Det er bare investeringsdirektør av de ledende tilsatte som har bonusavtale, skriver styreleder Vandvik i en epost.

På spørsmål om hvordan bonuser beregnes, svarer han:

– Bonus er basert på oppnådd resultat. Detaljer om avtalene kan jeg ikke gå inn på.

Vandvik fremholder at disse bonusene er på markedsmessige vilkår, og at de er avgrensa oppad.

– Jeg har ingen problem med at folk kritiserer ordningene, men mitt fokus er å sikra rett kompetanse slik at OPF framover oppnår like gode resultat som det OFP har gjort historisk, kommenterer Vandvik.

– River ned tilliten

Bystyrepolitiker Siavash Mobasheri (R) kritiserte bonusordningene i Oslo pensjonsforsikring i fjor. Han er ikke mindre kritisk i år.

– Arbeidsfolk får beskjed om å være moderate i sine lønnskrav. Samtidig belønnes papirflytting. Det river ned tilliten, mener han. 

Roger Dehlin som til daglig er leder av Fagforbundet Oslo, sitter selv i styret. - Som styremedlem må jeg forholde meg til markedet.

Roger Dehlin som til daglig er leder av Fagforbundet Oslo, sitter selv i styret. - Som styremedlem må jeg forholde meg til markedet.

Bjørn A. Grimstad

Usunn høy verdsetting

I styret for OPF sitter Roger Dehlin som styremedlem for de pensjonsberettigede i Oslo kommune. Til daglig er han leder for Fagforbundet Oslo.

– Personlig og som leder av Fagforbundet Oslo, mener jeg politisk at det er usunt at forvaltning i finansbransjen er verdsatt så høyt, langt høyere enn andre bransjer, kommenterer Dehlin.

Som styremedlem har han likevel gått med på lønnsnivået og bonusene til investeringsdirektørene.

– Som styremedlem må jeg forholde meg til at lønn og annen godtgjørelse som gis i OPF skal være markedsmessige, skriver han i en epost til Fagbladet.

– Nivået i OPF skal ikke være ledende i bransjen og det skal tas hensyn til moderasjon. Disse to hensynene fremkommer også i de retningslinjene for godtgjørelsesordninger som er vedtatt av styret, mener Dehlin. Han legger til:

– Styret har vedtatt at godtgjørelse som hovedregel skal være fast lønn på alle nivåer i OPF. Det er jeg glad for.

Warning
Annonse
Annonse