JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Toppledere i kommunen tjener i snitt 1,5 millioner kroner – byråden forsvarer lønna

Finansbyråd Hallstein Bjercke (V) har tidligere uttalt seg kritisk til høye lederlønninger i Oslo. Nå som han sitter i posisjon, forsvarer han kommunens lønnspolitikk.
– Vi kan ikke ha et så moderat lønnsnivå at vi ikke får tak i nødvendig lederkompetanse, mener Hallstein Bjercke (V).

– Vi kan ikke ha et så moderat lønnsnivå at vi ikke får tak i nødvendig lederkompetanse, mener Hallstein Bjercke (V).

Terje Pedersen / NTB

berit.baumberger@fagbladet.no

Oslo kommunes snittlønn for toppledere i år er på 1.508.306 kroner, skrev Fagbladet nylig. 20 av 57 direktører tjener nå mer enn byrådslederen.

Kommunaldirektøren selv tjener en kvart million mer enn byrådslederen – og hennes lønn har steget med 7,6 prosent hvert år siden 2016.

Bakgrunn: Oslo kommunes snittlønn for toppledere i år: 1.508.306 kroner

– Ikke lønnsledende

Fagbladet har bedt om et intervju med finansbyråd Hallstein Bjercke, men han er travel og svarer kun på e-post.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha et konkurransedyktig lønnsnivå på lederne, uten at vi trenger å være lønnsledende, skriver Bjercke.

I 2022 satt Bjercke i opposisjon i Oslo. Da sa han til Dagbladet at høye lederlønninger i Oslo var «et symptom» på at kommunen drives «altfor dyrt og dårlig».

– Hva tenker du om det nå?

– Som jeg tidligere har sagt, er byrådet opptatt av å drive kommunen effektivt, og det mener jeg forrige byråd burde prioritert høyere. Jeg har først og fremst vært opptatt av at veksten i antall ansatte i kommunen er for høy. Vi kan ikke drive kommunen dyrere enn vi har råd til, og min hovedkritikk av det forrige byrådet er at de gjorde det, skriver Bjercke.

Kritisk under høring

I 2021 rapporterte Utdanningsnytt fra en høring om omorganisering av Utdanningsetaten. De skrev at den sterkeste kritikken mot lederlønninger kom blant annet fra Bjercke. Bjercke trakk fram en direktør som fikk et lønnsløft på 122.400 kroner og stilte kritiske spørsmål.

Bjercke kommenterer:

– Vi stilte spørsmål til hvordan omorganiseringen ble gjennomført. Dette omfattet også antall direktører og deres lønnsnivå. På generelt grunnlag er jeg opptatt av at Oslo kommune skal tilby konkurransedyktige betingelser for å tiltrekke oss gode ledere, men vi skal ikke være lønnsledende, skriver Bjercke.

Ønsker nytt system

Leder av Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, ønsker at all lønn skal bli fastsatt i forhandlinger, framfor at lederlønningene blir bestemt i lukkede rom.

ØNSKER NYTT SYSTEM: Roger Dehlin, leder av Fagforbundet i Oslo.

ØNSKER NYTT SYSTEM: Roger Dehlin, leder av Fagforbundet i Oslo.

Bjørn A. Grimstad

Bjercke – derimot – mener dagens system fungerer bra:

– Oslo kommune er en stor og kompleks organisasjon med 55.000 ansatte og 100 milliarder i budsjett. Byrådet er opptatt av at Oslo kommune skal drives effektivt og med et moderat lønnsnivå, men vi kan ikke ha et så moderat lønnsnivå at vi ikke får tak i nødvendig lederkompetanse. Dagens system gir muligheter både for moderasjon og for å sikre et konkurransedyktig lønnsnivå, skriver Bjercke.

– Moderat utvikling

Han mener kommunen har sørget for en moderat lønnsutvikling for topplederne.

Den prosentvise utviklingen for topplederne det siste året har vært identisk med øvrige ansatte i kommunen, skriver byråden. Sammenligningen inkluderer personlige tillegg.

Ifølge fagavdelingen har lønnsøkningen vært 6,8 prosent både i toppleder-avtalen og i hovedoppgjøret, med en samlet snittlønn på henholdsvis 1.428.000 millioner for ledere og 660.000 for ansatte ellers.

Finansbyråden tilføyer: 

– Toppledere i kommunen har ikke betalt overtid, det er innbakt i lønna. Med få unntak er topplederstillinger i kommunen åremål. Det betyr at disse lederne kan stå uten jobb på et tidspunkt, og bidrar til å gjøre det mer utfordrende å rekruttere. Det betyr også at vi må ut igjen og konkurrere om de gode kandidatene etter endt åremål, skriver han.

Fagbladet har også bedt om intervju med byrådsleder, men hans pressefolk viser videre til Bjercke.

Kommunaldirektøren har så langt ikke besvart vår henvendelse rundt hennes lønn. 

Mye lest: Fikk for lite lønn i flere år – bedriften vil ikke etterbetale

Warning
Annonse
Annonse