JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nå møter 24 Fagforbundsmedlemmer Norges største omsorgskonsern i retten. Saken starter mandag.

Nå møter 24 Fagforbundsmedlemmer Norges største omsorgskonsern i retten. Saken starter mandag.

Monica Scanche

Rettssaken mot Aleris:

24 medlemmer i Fagforbundet møter Norges største omsorgskonsern Aleris i retten. Dommen vil bli avgjørende for norsk arbeidsliv

Mandag starter en av de viktigste arbeidsrettssakene på årevis. Utfallet av saken vil få konsekvenser for norsk arbeidsliv i framtida, sier spesialist på arbeidsrett.11.01.2019
16:55
21.08.2023 17:14

Ola.tommeras@fagbladet.no

– Det er dette det står om: skal vi utvikle et samfunn med løsarbeidere, eller skal vi ha et velfungerende arbeidsmarked med folk i faste jobber, trygghet for inntekt og trygghet for fritid? spør Mette Nord, leder i Fagforbundet, som bistår medlemmene i søksmålet mot omsorgsselskapet Aleris.

– Det handler om at folk skal kunne plannlegge livene sine og ha den trygge basen rundt arbeidet som norsk arbeidsliv er kjent for, sier Nord.

– Saken er selvfølgelig viktig for den enkelte konsulent som har reist søksmålet. Men den er også viktig for hvordan vi organiserer arbeidslivet i Norge. Skal denne typen kontrakter vi ser her være normen? Eller skal faste ansettelser være det som gjelder?, spør forbundslederen.

Møter i retten

Til sammen 37 tidligere og nåværende ansatte tilknyttet som frittstående konsulenter i omsorgskonsernet Aleris, er med i søksmålet som føres av Fagforbundets advokater. 24 av disse skal møte i retten.

De har alle gjort jobb for Aleris som Fagforbundet mener er regulært arbeid, men de har vært tilknyttet som selvstendig næringsdrivende konsulenter.

Dermed har de vært uten sikkerhet, overtidsbetaling, feriepenger og har mistet pensjonsopptjening. For saksøkerne dreier det seg om etterbetaling for flere millioner kroner. Utfallet av rettssaken kan medføre et ras med krav om etterbetaling. Flere tusen er i liknende situasjon.

For alle andre dreier saken seg om hvordan norsk arbeidsliv skal organiseres, hvor langt man kan tøye strikken for å bruke innleide konsulenter framfor fast ansatte.

– Hvor ofte skjer det at Fagforbundet tar en slik sak?

– Det er veldig sjelden. Det er en utrolig viktig prinsipiell sak, sier Mette Nord.

Aleris måtte betale 17 millioner til Skatteetaten fordi konsulenter egentlig skulle vært ansatt

– En kjempealvorlig sak

– Saken er veldig viktig for den enkelte saksøker, men svært alvorlig for arbeidslivet, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Fagforbundet har gått tungt inn i saken på vegne av medlemmene.

– Spørsmålet er om det skal være fritt fram til å organisere seg som enhver vil, eller om vi skal ha et ryddig arbeidsliv med fast ansatte til å utføre regulært arbeid. Utfallet av denne saken er alvorlig for alle, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leder av Fagforbundet Mette Nord.

Leder av Fagforbundet Mette Nord.

Kai Hovden

Tungt for saksøkerne

For mange av saksøkerne har det vært en tøff tid.

Noen har sluttet, mens andre fortsatt jobber i konsernet. Saksøkerne fikk blant annet oppsigelse på grunn av søksmålet, denne ble siden trukket etter kraftig protest fra Fagforbundet.

– De involverte er slitne. Det er godt at saken kommer i gang, slik at vi får satt et endelig punktum for dette, sier Nord.

Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

Får konsekvenser for arbeidslivet

Også spesialister på arbeidsrett følger denne saken med stor interesse.

– Dette er et område hvor det finnes få føringer fra rettspraksis.

Utfallet kan absolutt få konsekvenser for hvordan arbeidslivet organiseres, sier Fredrik Lund Skyberg, senioradvokat ved Codex Advokat og spesialist i arbeidsrett.

Advokatbyrået Codex bistår både arbeidsgivere, arbeidstakere og fagforeninger i arbeidsrettslige spørsmål.

Lund Skyberg bekrefter at de har veldig mange henvendelser om nettopp forhold der den som utfører jobben er tilknyttet sin «arbeidsgiver» som selvstendig næringsdrivende konsulent istedenfor som arbeidstaker.

Størst konsekvenser om saksøkerne vinner

– Vinner arbeidstakersiden denne saken (konsulentene som bistås av Fagforbundet, red.anm.), så vil det nok kunne medføre større endringer, enn om arbeidsgiversiden vinner. I sistnevnte tilfelle, vil det først og fremst bli en sementering av hvordan dette praktiseres i dag.

– Det er lett å forstå at arbeidsgivere ønsker å holde på fleksibiliteten ved å kunne knytte til seg medarbeidere som konsulenter, sier Lund Skyberg, men legger til at det er et bredt spekter av denne typen arbeidskontrakter.

– Det er alt fra ressurssterke og godt betalte arbeidstakere med høy utdanning, som selv vil ha friheten ved å være konsulent, til dem som blir utnyttet av useriøse aktører i arbeidslivet.

Sistnevnte går ofte for lut og kaldt vann, og mister den sikkerheten de skulle hatt. Dersom adgangen til å tilknytte seg arbeidskraft som selvstendige konsulenter skal være like vid som det praktiseres i enkelte bransjer i dag, svekker dette stillingsvernet og forutsigbarhet for mange arbeidstakere. Det kan gi økte forskjeller i samfunnet, kommenterer advokat Lund Skyberg.

Hender sjelden i retten

Codex Advokat får mange henvendelser om det å være konsulent, bekrefter Skyberg.

Det er likevel ikke så mange saker som ender i retten.

– De større aktørene løser vanligvis konflikter som dette uten at det blir rettssak. De vil ikke ha denne typen oppmerksomhet, forteller han.

– Når det så kommer et så bredt saksanlegg som det vi ser her, vil nok resultatet legge føringer for arbeidslivet i framtiden.

Aleris-sjefene fikk over 13 millioner i bonus på fem år

Skal bruke EØS-regler

Aleris holder beinhardt fast på det de mener er rett, å anse dem som utfører jobben som oppdragstakere, det vil si selvstendig næringsdrivende konsulenter framfor fast ansatte. Deres advokater kommer til å bruke EØS-rett som argument i rettssaken. Det framkommer av sluttinnleggene, som Klassekampen først omtalte tirsdag.

Aleris mener at de trenger fleksibiliteten det gir når omsorgsarbeidet utføres av frittstående konsulenter.

Deres advokater kommer til å henvise til EØS-avtalen. De hevder begrensninger på friheten til å bruke konsulenter strider mot avtalens artikkel 31 og 36 om etableringsfrihet og frihet til å ta imot tjenester.

– Viktig å prøve denne ansettelsesformen.

Selskapet Ambea har kjøpt opp Aleris, og eierskiftet finner sted i disse dager. I oktober ville ikke Ambea kommentere den forestående rettssaken i det hele tatt, ikke før de respektive lands konkurransetilsyn hadde gitt klarsignal og salget kunne gjennomføres. Nå er meldingen fra selskapet til Fagbladet:

«Dette spørsmålet har vært diskutert lenge i Norge. Vi synes det er viktig at denne ansettelsesformen nå prøves for retten, » heter det.

Advokat Kjetil Edvardsen i Tenden advokater representerer saksøkerne. I sitt sluttinnlegg, som nå er offentlig, tilbakeviser han at EØS-avtalen er relevant for saken. Tidligere har norsk Høyesterett fastslått at regulært arbeid skal utføres av fast ansatte.

Edvardsen skriver: «Saksøkerne ligger så trygt innenfor ethvert relevant arbeidstakerbegrep både i Norge og i EU at AUBs Aleris Ungplan & BOI) synspunkt ikke tilfører saken noe av interesse.

Erik Sandøy, administrerende direktør i Aleris Omsorg, mener at saken vil klargjøre rammene for hele bransjen, uansett utfall.

– Retten skal ta stilling til hvilke rammer som skal gjelde for å benytte selvstendig næringsdrivende innen helse og omsorg. Dette er viktige spørsmål vi ser frem til å få en rettslig avklaring på slik at vi kan legge opp vår drift etter gjeldende regelverk, skriver Sandøy i en e-post til FriFagbevegelse.

Ble sparket av Aleris – får jobbene tilbake

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook

11.01.2019
16:55
21.08.2023 17:14Mest lest

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem

Hanna Skotheim

Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Jan-Erik Østlie

Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

Kolbjørn Rushfeldt

Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks

Kronikk

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.

Leif Martin Kirknes

Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker

Stian Lysberg Solum / NTB

Situasjonen er alvorlig for Ap – Støre forstår at mange kaller det en krise


Flere saker