JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nå møter 24 Fagforbundsmedlemmer Norges største omsorgskonsern i retten. Saken starter mandag.

Nå møter 24 Fagforbundsmedlemmer Norges største omsorgskonsern i retten. Saken starter mandag.

Monica Scanche

Rettssaken mot Aleris:

24 medlemmer i Fagforbundet møter Norges største omsorgskonsern Aleris i retten. Dommen vil bli avgjørende for norsk arbeidsliv

Mandag starter en av de viktigste arbeidsrettssakene på årevis. Utfallet av saken vil få konsekvenser for norsk arbeidsliv i framtida, sier spesialist på arbeidsrett.11.01.2019
16:55
10.04.2019 20:37

Ola.tommeras@fagbladet.no

– Det er dette det står om: skal vi utvikle et samfunn med løsarbeidere, eller skal vi ha et velfungerende arbeidsmarked med folk i faste jobber, trygghet for inntekt og trygghet for fritid? spør Mette Nord, leder i Fagforbundet, som bistår medlemmene i søksmålet mot omsorgsselskapet Aleris.

– Det handler om at folk skal kunne plannlegge livene sine og ha den trygge basen rundt arbeidet som norsk arbeidsliv er kjent for, sier Nord.

– Saken er selvfølgelig viktig for den enkelte konsulent som har reist søksmålet. Men den er også viktig for hvordan vi organiserer arbeidslivet i Norge. Skal denne typen kontrakter vi ser her være normen? Eller skal faste ansettelser være det som gjelder?, spør forbundslederen.

Møter i retten

Til sammen 37 tidligere og nåværende ansatte tilknyttet som frittstående konsulenter i omsorgskonsernet Aleris, er med i søksmålet som føres av Fagforbundets advokater. 24 av disse skal møte i retten.

De har alle gjort jobb for Aleris som Fagforbundet mener er regulært arbeid, men de har vært tilknyttet som selvstendig næringsdrivende konsulenter.

Dermed har de vært uten sikkerhet, overtidsbetaling, feriepenger og har mistet pensjonsopptjening. For saksøkerne dreier det seg om etterbetaling for flere millioner kroner. Utfallet av rettssaken kan medføre et ras med krav om etterbetaling. Flere tusen er i liknende situasjon.

For alle andre dreier saken seg om hvordan norsk arbeidsliv skal organiseres, hvor langt man kan tøye strikken for å bruke innleide konsulenter framfor fast ansatte.

– Hvor ofte skjer det at Fagforbundet tar en slik sak?

– Det er veldig sjelden. Det er en utrolig viktig prinsipiell sak, sier Mette Nord.

Aleris måtte betale 17 millioner til Skatteetaten fordi konsulenter egentlig skulle vært ansatt

– En kjempealvorlig sak

– Saken er veldig viktig for den enkelte saksøker, men svært alvorlig for arbeidslivet, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Fagforbundet har gått tungt inn i saken på vegne av medlemmene.

– Spørsmålet er om det skal være fritt fram til å organisere seg som enhver vil, eller om vi skal ha et ryddig arbeidsliv med fast ansatte til å utføre regulært arbeid. Utfallet av denne saken er alvorlig for alle, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leder av Fagforbundet Mette Nord.

Leder av Fagforbundet Mette Nord.

Kai Hovden

Tungt for saksøkerne

For mange av saksøkerne har det vært en tøff tid.

Noen har sluttet, mens andre fortsatt jobber i konsernet. Saksøkerne fikk blant annet oppsigelse på grunn av søksmålet, denne ble siden trukket etter kraftig protest fra Fagforbundet.

– De involverte er slitne. Det er godt at saken kommer i gang, slik at vi får satt et endelig punktum for dette, sier Nord.

Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

Får konsekvenser for arbeidslivet

Også spesialister på arbeidsrett følger denne saken med stor interesse.

– Dette er et område hvor det finnes få føringer fra rettspraksis.

Utfallet kan absolutt få konsekvenser for hvordan arbeidslivet organiseres, sier Fredrik Lund Skyberg, senioradvokat ved Codex Advokat og spesialist i arbeidsrett.

Advokatbyrået Codex bistår både arbeidsgivere, arbeidstakere og fagforeninger i arbeidsrettslige spørsmål.

Lund Skyberg bekrefter at de har veldig mange henvendelser om nettopp forhold der den som utfører jobben er tilknyttet sin «arbeidsgiver» som selvstendig næringsdrivende konsulent istedenfor som arbeidstaker.

Størst konsekvenser om saksøkerne vinner

– Vinner arbeidstakersiden denne saken (konsulentene som bistås av Fagforbundet, red.anm.), så vil det nok kunne medføre større endringer, enn om arbeidsgiversiden vinner. I sistnevnte tilfelle, vil det først og fremst bli en sementering av hvordan dette praktiseres i dag.

– Det er lett å forstå at arbeidsgivere ønsker å holde på fleksibiliteten ved å kunne knytte til seg medarbeidere som konsulenter, sier Lund Skyberg, men legger til at det er et bredt spekter av denne typen arbeidskontrakter.

– Det er alt fra ressurssterke og godt betalte arbeidstakere med høy utdanning, som selv vil ha friheten ved å være konsulent, til dem som blir utnyttet av useriøse aktører i arbeidslivet.

Sistnevnte går ofte for lut og kaldt vann, og mister den sikkerheten de skulle hatt. Dersom adgangen til å tilknytte seg arbeidskraft som selvstendige konsulenter skal være like vid som det praktiseres i enkelte bransjer i dag, svekker dette stillingsvernet og forutsigbarhet for mange arbeidstakere. Det kan gi økte forskjeller i samfunnet, kommenterer advokat Lund Skyberg.

Hender sjelden i retten

Codex Advokat får mange henvendelser om det å være konsulent, bekrefter Skyberg.

Det er likevel ikke så mange saker som ender i retten.

– De større aktørene løser vanligvis konflikter som dette uten at det blir rettssak. De vil ikke ha denne typen oppmerksomhet, forteller han.

– Når det så kommer et så bredt saksanlegg som det vi ser her, vil nok resultatet legge føringer for arbeidslivet i framtiden.

Aleris-sjefene fikk over 13 millioner i bonus på fem år

Skal bruke EØS-regler

Aleris holder beinhardt fast på det de mener er rett, å anse dem som utfører jobben som oppdragstakere, det vil si selvstendig næringsdrivende konsulenter framfor fast ansatte. Deres advokater kommer til å bruke EØS-rett som argument i rettssaken. Det framkommer av sluttinnleggene, som Klassekampen først omtalte tirsdag.

Aleris mener at de trenger fleksibiliteten det gir når omsorgsarbeidet utføres av frittstående konsulenter.

Deres advokater kommer til å henvise til EØS-avtalen. De hevder begrensninger på friheten til å bruke konsulenter strider mot avtalens artikkel 31 og 36 om etableringsfrihet og frihet til å ta imot tjenester.

– Viktig å prøve denne ansettelsesformen.

Selskapet Ambea har kjøpt opp Aleris, og eierskiftet finner sted i disse dager. I oktober ville ikke Ambea kommentere den forestående rettssaken i det hele tatt, ikke før de respektive lands konkurransetilsyn hadde gitt klarsignal og salget kunne gjennomføres. Nå er meldingen fra selskapet til Fagbladet:

«Dette spørsmålet har vært diskutert lenge i Norge. Vi synes det er viktig at denne ansettelsesformen nå prøves for retten, » heter det.

Advokat Kjetil Edvardsen i Tenden advokater representerer saksøkerne. I sitt sluttinnlegg, som nå er offentlig, tilbakeviser han at EØS-avtalen er relevant for saken. Tidligere har norsk Høyesterett fastslått at regulært arbeid skal utføres av fast ansatte.

Edvardsen skriver: «Saksøkerne ligger så trygt innenfor ethvert relevant arbeidstakerbegrep både i Norge og i EU at AUBs Aleris Ungplan & BOI) synspunkt ikke tilfører saken noe av interesse.

Erik Sandøy, administrerende direktør i Aleris Omsorg, mener at saken vil klargjøre rammene for hele bransjen, uansett utfall.

– Retten skal ta stilling til hvilke rammer som skal gjelde for å benytte selvstendig næringsdrivende innen helse og omsorg. Dette er viktige spørsmål vi ser frem til å få en rettslig avklaring på slik at vi kan legge opp vår drift etter gjeldende regelverk, skriver Sandøy i en e-post til FriFagbevegelse.

Ble sparket av Aleris – får jobbene tilbake

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook

11.01.2019
16:55
10.04.2019 20:37Mest lest

Colourbox.com

Nye satser for pensjon og trygd

Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.

Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.

Sondre Dalaker/NRK

Jordbærplukkere får hundretusener i erstatning

Hanna Skotheim

Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»

Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.

Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.

Ida Bing

Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte

Magnus Hauge under en vinterøvelse.

Magnus Hauge under en vinterøvelse.

Privat

Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør

Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.

Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.

Sissel M. Rasmussen

Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner

Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.

Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.

Brian Cliff Olguin

Terskelen for opptjening av pensjon i staten senkes

– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.

– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.

Alf Ragnar Olsen

Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt

Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.

Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.

Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK

Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen

Hanna Skotheim

Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet

Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.

Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.

Hanna Skotheim

Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte

– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).

– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).

Martin Guttormsen Slørdal

Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en Facebook-post

Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.

Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.

Håvard Sæbø

Samtlige 84 på Kirkenes-verft kan bli oppsagt

Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.

Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.

Herman Bjørnson Hagen

Hyller den norske storstreiken: – Det LO lyktes med i Norge, har jeg ikke sett noen andre klare

USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.

USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.

Merete Jansen

Hva om det skjer en ulykke på et atomdrevet skip?

– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.

– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.

Leif Martin Kirknes

LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing

Debatt

Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.

Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.

Brooks Rice / Unsplash

Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret

Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.

Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.

Equinor

Selskap avtalte ikkje innleige med tillitsvalde: ­– Omgår lovendringa

Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Arkivfoto: Eivind Senneset

Brudd i lønnsforhandlingene til oljearbeidere

Antall drosjer har mer enn doblet seg siden frislippet av drosjeløyver.

Antall drosjer har mer enn doblet seg siden frislippet av drosjeløyver.

Roy Ervin Solstad

Det blir flere taxier – men de tjener mindre


Flere saker