JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

Fagforbundet har anmeldt en av de største aktørene innen velferdstjenester Aleris Ungplan & BOI, til Økokrim. – Vi ser frem til å få alle sider av saken avklart i rettssystemet og ikke i mediene, svarer Aleris-direktør.
LOVBRUDD: Fagforbundet mener Aleris Ungplan & BOI driver rovdrift på ansatte, bryter loven og at arbeidet kan være uforsvarlig overfor klientene 
 som mottar tjenestene.

LOVBRUDD: Fagforbundet mener Aleris Ungplan & BOI driver rovdrift på ansatte, bryter loven og at arbeidet kan være uforsvarlig overfor klientene som mottar tjenestene.

Eirik Dahl Viggen (illustrasjonsfoto)

ola.tommeras@fagbladet.no

Påstandene handler om:

• Grove brudd på arbeidsmiljøloven
• Arbeidsuker på opptil 120 timer
• Mulig avgiftsunndragelse, bedragerier og dokumentfalsk
• Mulig uforsvarlig omsorgsarbeid

Fagforbundet anmelder på vegne av tidligere ansatte i Aleris Ungplan & BOI. 17 tidligere konsulenter stiller seg bak anmeldelsen, og flere har meldt om arbeidsforholdene til Fagforbundet.

Fire av konsulentene står i dag fram anonymt i Dagbladet og forteller om forholdene.

– Det er svært alvorlige forhold som kommer fram, et av de verste utslagene vi har sett av sosial dumping i offentlig finansierte tjenester, sier leder av Fagforbundet, Mette Nord, som har signert anmeldelsen.

Hadia Tajik (Ap): – Det er nok nå, nok kommersialisering og råkjør mot arbeidsfolk

Varsler skattemyndighetene

Fagforbundet krever minst 17 millioner kroner, og opptil halvannen million for enkelte av de tidligere konsulentene.

Konsulentene har jobbet med voksne brukere, blant annet personer med problemer knyttet til rus, psykiatri og nedsatt funksjonsevne.

Samtidig med anmeldelsen til Økokrim, har Fagforbundet varslet skattemyndighetene om mulig unndragelse av arbeidsgiveravgift, Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulige brudd på kravet til forsvarlig helse- og omsorgstjenester og Arbeidstilsynet om det Fagforbundet mener er omfattende brudd på arbeidsmiljøloven.

Aleris Ungplan & BOI solgte i fjor tjenester til norske kommuner for nær to milliarder kroner, med et overskudd på 98 millioner kroner.

Politiet henlegger over halvparten av anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven

Arbeidsuker på opptil 120 timer

Fagforbundet har gjennom sine egne undersøkelser avdekket arbeidsuker på 70 til 120 timer med 14-timers vakter.

– I flere tilfeller har ansatte vært flere døgn i strekk på arbeid uten mulighet for hvile, slik loven krever, forteller forbundsleder Mette Nord.

I ett tilfelle har Fagforbundet påvist at en konsulent jobbet 206 timer sammenhengende på jobb.

Definerer ansatte som konsulenter

Aleris gjør de ekstreme arbeidsukene mulig ved å definere dem som utfører jobben som innleide konsulenter, som hver har sitt enkeltpersonforetak. Selskapet unngår dermed å betale overtid, sosiale kostnader og arbeidsgiveravgift, slik de måtte ha gjort om staben bestod av ansatte.

– Dette er ulovlig, mener vi. De utfører ordinært arbeid som går kontinuerlig. Det er ikke forbigående oppdrag det er leid inn konsulenter til, sier Mette Nord.

Blir stadig mer omfattende

Saken begynte med at fire av Aleris innleide konsulenter som utfører kontinuerlig arbeid, gikk til Fagforbundet med arbeidsforholdene. Etter hvert har saken vokst seg større.

Nå saksøker Fagforbundet Aleris Ungplan & BOI på vegne av 17 tidligere konsulenter. Etter hva Fagbladet erfarer stiller allerede flere konsulenter seg bak anmeldelsen.

– Omfanget øker etter hvert som vi har fått innsyn i arbeidsforholdene, og det ser ut til å bli stadig større. Jeg kjenner ikke til noe tilsvarende, sier Nord.

Maksimerer inntjening

I fjor omtalte Fagbladet hvordan kriminelle skiftet område fra bygg- og anleggsbransjen til omsorgsmarkedet. Da dreide det seg om mindre aktører med kontrakter i norske kommuner.

– Det er veldig beklagelig at store aktører som oppfattes å være seriøse, operer på denne måten, kommenterer Mette Nord.

– Det er først og fremst selskapet som tjener på å bruke ansatte på denne måten. De bruker alle midler for å maksimere inntjeningen.

Først ble svindlerne jaget ut av byggebransjen. Nå dukker de samme aktørene opp i barnevern og ungdomsarbeid

– En fryktkultur

Dagbladet har snakket med flere av konsulentene.

– Det var en fryktkultur på hele bruket. Man måtte gjøre det man fikk beskjed om, eller så var man vanskelig, hevder en av konsulentene som nå går til sak til avisa.

En annen forteller at han aldri jobbet mindre enn 220 timer på en måned. Timelistene hans viser en periode på ni dager i strekk, der kun to vakter var hvilende.

Forholdene som kommer fram om belastning på den enkelte ansatte, gjør at Fagforbundet stiller spørsmål ved om det er forsvarlig overfor mottakerne av tjenesten. I varselet til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, ber Fagforbundet om at tiltak for å bringe på det rene om mottakerne får de tjenestene de har krav på etter loven.

Aleris-direktør: – Feilaktig og urimelig av Fagforbundet

I sitt tilsvar til Fagbladet angriper administrerende direktør i Aleris Omsorg Norge Erik Sandøy det han mener er forhåndsprosedering fra Fagforbundets side:

– Aleris Omsorg Norge synes det er beklagelig at lederen i LOs største forbund forhåndsprosederer en sak som skal behandles i rettssystemet, gjennom en lang rekke påstander som er så grovt feilaktige og usaklige at de faller på sin egen urimelighet. Å utvanne begrepet sosial dumping på feilaktig grunnlag for å fremme egen agenda, vitner også om total mangel på respekt for de arbeidstakerne som faktisk utsettes for ulovlige arbeidsvilkår.

Sandøy fortsetter:

– Fagforbundet er klar over at Aleris Omsorg Norge i en tid nå har gjennomført en betydelig endringsprosess for å nettopp få flere konsulenter over i fast stilling i vår bransje. Det er i tråd med hva både vi, myndigheter, oppdragsgivere og vi antar også Fagforbundet, ønsker. Vi er trygge på kvaliteten på arbeidet vi har lagt ned i denne saken. Vi ser derfor frem til å få alle sider av saken belyst og avklart i rettssystemet og ikke i mediene slik Mette Nord her legger opp til.

Les portrettinterjuv med administrerende direktør i Aleris Erik Sandøy fra 2017: – Jeg har blitt vant til kritikken om å være velferdsprofitør

Aleris

Aleris er et privateid selskap innenfor helse- og omsorgssektoren som ble etablert i 2005.

Selskapet er et av Skandinavias ledende i sin bransje med avdelinger i Norge, Sverige og Danmark.

Virksomheten har rundt 11 000 ansatte totalt, og rundt 3 500 i Norge.

Selskapet er eid av Investor AB, som er investeringsfondet til en av Sveriges rikeste familier, Wallenberg-familien.

Virksomheten er delt inn i Aleris Helse AS, som driver sykehus og medisinske tjenester, Aleris Ungplan & BOI AS, som driver innenfor barnevern, psykisk omsorg og BPA, og Aleris Omsorg AS, som er en privat aktør innenfor hjemmetjenester, sykehjem og omsorgsboliger.

Kilde: Wikipedia

Et av de verste utslagene vi har sett av sosial dumping i offentlig finansierte tjenester.

Mette Nord, leder i Fagforbundet

Warning
Annonse
Annonse

Aleris

Aleris er et privateid selskap innenfor helse- og omsorgssektoren som ble etablert i 2005.

Selskapet er et av Skandinavias ledende i sin bransje med avdelinger i Norge, Sverige og Danmark.

Virksomheten har rundt 11 000 ansatte totalt, og rundt 3 500 i Norge.

Selskapet er eid av Investor AB, som er investeringsfondet til en av Sveriges rikeste familier, Wallenberg-familien.

Virksomheten er delt inn i Aleris Helse AS, som driver sykehus og medisinske tjenester, Aleris Ungplan & BOI AS, som driver innenfor barnevern, psykisk omsorg og BPA, og Aleris Omsorg AS, som er en privat aktør innenfor hjemmetjenester, sykehjem og omsorgsboliger.

Kilde: Wikipedia