JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LOVBRUDD: Fagforbundet mener Aleris Ungplan & BOI driver rovdrift på ansatte, bryter loven og at arbeidet kan være uforsvarlig overfor klientene 
 som mottar tjenestene.

LOVBRUDD: Fagforbundet mener Aleris Ungplan & BOI driver rovdrift på ansatte, bryter loven og at arbeidet kan være uforsvarlig overfor klientene som mottar tjenestene.

Eirik Dahl Viggen (illustrasjonsfoto)

Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

Fagforbundet har anmeldt en av de største aktørene innen velferdstjenester Aleris Ungplan & BOI, til Økokrim. – Vi ser frem til å få alle sider av saken avklart i rettssystemet og ikke i mediene, svarer Aleris-direktør.13.08.2018
13:00
13.08.2018 13:24

ola.tommeras@fagbladet.no

Påstandene handler om:

• Grove brudd på arbeidsmiljøloven
• Arbeidsuker på opptil 120 timer
• Mulig avgiftsunndragelse, bedragerier og dokumentfalsk
• Mulig uforsvarlig omsorgsarbeid

Fagforbundet anmelder på vegne av tidligere ansatte i Aleris Ungplan & BOI. 17 tidligere konsulenter stiller seg bak anmeldelsen, og flere har meldt om arbeidsforholdene til Fagforbundet.

Fire av konsulentene står i dag fram anonymt i Dagbladet og forteller om forholdene.

– Det er svært alvorlige forhold som kommer fram, et av de verste utslagene vi har sett av sosial dumping i offentlig finansierte tjenester, sier leder av Fagforbundet, Mette Nord, som har signert anmeldelsen.

Hadia Tajik (Ap): – Det er nok nå, nok kommersialisering og råkjør mot arbeidsfolk

Varsler skattemyndighetene

Fagforbundet krever minst 17 millioner kroner, og opptil halvannen million for enkelte av de tidligere konsulentene.

Konsulentene har jobbet med voksne brukere, blant annet personer med problemer knyttet til rus, psykiatri og nedsatt funksjonsevne.

Samtidig med anmeldelsen til Økokrim, har Fagforbundet varslet skattemyndighetene om mulig unndragelse av arbeidsgiveravgift, Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulige brudd på kravet til forsvarlig helse- og omsorgstjenester og Arbeidstilsynet om det Fagforbundet mener er omfattende brudd på arbeidsmiljøloven.

Aleris Ungplan & BOI solgte i fjor tjenester til norske kommuner for nær to milliarder kroner, med et overskudd på 98 millioner kroner.

Politiet henlegger over halvparten av anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven

Arbeidsuker på opptil 120 timer

Fagforbundet har gjennom sine egne undersøkelser avdekket arbeidsuker på 70 til 120 timer med 14-timers vakter.

– I flere tilfeller har ansatte vært flere døgn i strekk på arbeid uten mulighet for hvile, slik loven krever, forteller forbundsleder Mette Nord.

I ett tilfelle har Fagforbundet påvist at en konsulent jobbet 206 timer sammenhengende på jobb.

Definerer ansatte som konsulenter

Aleris gjør de ekstreme arbeidsukene mulig ved å definere dem som utfører jobben som innleide konsulenter, som hver har sitt enkeltpersonforetak. Selskapet unngår dermed å betale overtid, sosiale kostnader og arbeidsgiveravgift, slik de måtte ha gjort om staben bestod av ansatte.

– Dette er ulovlig, mener vi. De utfører ordinært arbeid som går kontinuerlig. Det er ikke forbigående oppdrag det er leid inn konsulenter til, sier Mette Nord.

Blir stadig mer omfattende

Saken begynte med at fire av Aleris innleide konsulenter som utfører kontinuerlig arbeid, gikk til Fagforbundet med arbeidsforholdene. Etter hvert har saken vokst seg større.

Nå saksøker Fagforbundet Aleris Ungplan & BOI på vegne av 17 tidligere konsulenter. Etter hva Fagbladet erfarer stiller allerede flere konsulenter seg bak anmeldelsen.

– Omfanget øker etter hvert som vi har fått innsyn i arbeidsforholdene, og det ser ut til å bli stadig større. Jeg kjenner ikke til noe tilsvarende, sier Nord.

Maksimerer inntjening

I fjor omtalte Fagbladet hvordan kriminelle skiftet område fra bygg- og anleggsbransjen til omsorgsmarkedet. Da dreide det seg om mindre aktører med kontrakter i norske kommuner.

– Det er veldig beklagelig at store aktører som oppfattes å være seriøse, operer på denne måten, kommenterer Mette Nord.

– Det er først og fremst selskapet som tjener på å bruke ansatte på denne måten. De bruker alle midler for å maksimere inntjeningen.

Først ble svindlerne jaget ut av byggebransjen. Nå dukker de samme aktørene opp i barnevern og ungdomsarbeid

– En fryktkultur

Dagbladet har snakket med flere av konsulentene.

– Det var en fryktkultur på hele bruket. Man måtte gjøre det man fikk beskjed om, eller så var man vanskelig, hevder en av konsulentene som nå går til sak til avisa.

En annen forteller at han aldri jobbet mindre enn 220 timer på en måned. Timelistene hans viser en periode på ni dager i strekk, der kun to vakter var hvilende.

Forholdene som kommer fram om belastning på den enkelte ansatte, gjør at Fagforbundet stiller spørsmål ved om det er forsvarlig overfor mottakerne av tjenesten. I varselet til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, ber Fagforbundet om at tiltak for å bringe på det rene om mottakerne får de tjenestene de har krav på etter loven.

Aleris-direktør: – Feilaktig og urimelig av Fagforbundet

I sitt tilsvar til Fagbladet angriper administrerende direktør i Aleris Omsorg Norge Erik Sandøy det han mener er forhåndsprosedering fra Fagforbundets side:

– Aleris Omsorg Norge synes det er beklagelig at lederen i LOs største forbund forhåndsprosederer en sak som skal behandles i rettssystemet, gjennom en lang rekke påstander som er så grovt feilaktige og usaklige at de faller på sin egen urimelighet. Å utvanne begrepet sosial dumping på feilaktig grunnlag for å fremme egen agenda, vitner også om total mangel på respekt for de arbeidstakerne som faktisk utsettes for ulovlige arbeidsvilkår.

Sandøy fortsetter:

– Fagforbundet er klar over at Aleris Omsorg Norge i en tid nå har gjennomført en betydelig endringsprosess for å nettopp få flere konsulenter over i fast stilling i vår bransje. Det er i tråd med hva både vi, myndigheter, oppdragsgivere og vi antar også Fagforbundet, ønsker. Vi er trygge på kvaliteten på arbeidet vi har lagt ned i denne saken. Vi ser derfor frem til å få alle sider av saken belyst og avklart i rettssystemet og ikke i mediene slik Mette Nord her legger opp til.

Les portrettinterjuv med administrerende direktør i Aleris Erik Sandøy fra 2017: – Jeg har blitt vant til kritikken om å være velferdsprofitør

Aleris

Aleris er et privateid selskap innenfor helse- og omsorgssektoren som ble etablert i 2005.

Selskapet er et av Skandinavias ledende i sin bransje med avdelinger i Norge, Sverige og Danmark.

Virksomheten har rundt 11 000 ansatte totalt, og rundt 3 500 i Norge.

Selskapet er eid av Investor AB, som er investeringsfondet til en av Sveriges rikeste familier, Wallenberg-familien.

Virksomheten er delt inn i Aleris Helse AS, som driver sykehus og medisinske tjenester, Aleris Ungplan & BOI AS, som driver innenfor barnevern, psykisk omsorg og BPA, og Aleris Omsorg AS, som er en privat aktør innenfor hjemmetjenester, sykehjem og omsorgsboliger.

Kilde: Wikipedia

Et av de verste utslagene vi har sett av sosial dumping i offentlig finansierte tjenester.

Mette Nord, leder i Fagforbundet

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.08.2018
13:00
13.08.2018 13:24Mest lest

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Stein Inge Stølen

Selskapet stjal lønn fra de ansatte, men kjører fortsatt for Postnord

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Håvard Sæbø

– Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

Aslak Bodahl

Bedrift la ned hovedkontoret - alle ansatte bedt om å jobbe hjemmefra

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Martin Guttormsen Slørdal

Brenna lover billigere barnehage: – Bare å glede seg til budsjettet

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

Eivind Olai Kristiansen

Forskerforbundet vil sikre høytlønte i staten: Vurderer Akademikernes tariffavtale

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

Innleieforbud i Oslo ikke nok: – Blir det forbud, flytter bare byråene ut

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»


Flere saker