JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

Hadia Tajik (Ap) om Aleris-saken: – Det er nok nå, nok kommersialisering og råkjør mot arbeidsfolk

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson Hadia Tajik reagerer kraftig på det som kommer fram om arbeidsforholdene i Aleris Ungplan & BOI. – Vi må ta tilbake kontrollen, sier hun.
Hadia Tajik mener det er på tide å ta kontrollen tilbake over anbudspolitikken.

Hadia Tajik mener det er på tide å ta kontrollen tilbake over anbudspolitikken.

Jan-Erik Østlie

hege.bakken@fagbladet.no

Fagforbundet har nå anmeldt Aleris Ungplan & BOI på vegne av 17 tidligere ansatte i den kommersielle velferdsvirksomheten, til Økokrim.

Påstandene dreier seg om grove brudd på arbeidsmiljøloven, arbeidsuker på opptil 120 timer, mulig avgiftsunndragelse, bedragerier og dokumentfalsk og mulig uforsvarlig barnevernsarbeid. Dette er avdekket gjennom Fagforbundets egne undersøkelser.

Det var Dagbladet som først skrev om saken.

Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

Hadia Tajik: – Dette var sterke saker

Arbeidspolitisk talsperson og nestleder i Ap Hadia Tajik reagerer kraftig på det som kommer fram i saken og skriver i en e-post til Fagbladet at hun kommer til å følge den opp i partiet og på Stortinget.

– Dette var sterke saker. Det er nok nå. Nok kommersialisering, nok råkjør mot vanlige arbeidsfolk, nok arbeidsgivere som organiserer seg vekk fra arbeidsgiveransvaret. Den sosiale dumpingen vi har sett i bygg- og anleggsbransjen ser nå ut til å spre seg til helse- og omsorgstjenestene.

Tajik mener politikerne nå må ta tilbake kontrollen, både over hva arbeidsgivere kan gjøre med vanlige arbeidsfolk og felles velfersgoder.

– Velferd egner seg ikke som butikk. Arbeiderpartiet vil stoppe den økte kommersialiseringen innen velferden, og vi vil gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, skriver hun.

Politiet henlegger over halvparten av anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven

– Ingen grenser for kreativitet

De siste årene er det avdekket bekymringsverdige forhold og arbeidskriminalitet, spesielt i bygg- og anleggsbransjen.

Tajik ser med bekymring på at det nå dukker opp eksempler i andre bransjer.

– De siste årene har det kommet stadig flere eksempler på selskaper som organiserer seg vekk fra arbeidsgiveransvaret. Det er ingen grenser for kreativiteten hos de som vil utnytte smutthull i regelverket til sin egen fordel, sier hun.

Hun påpeker at skattepengene skal gå til våre felles velferdstjenester. Og at anbud ikke skal brukes til å gjøre kvaliteten på disse tjenestene dårligere. Eller å gjøre vanlige arbeidstakere til selvtendige næringsdrivende.

– Hvis anbud blir brukt, må det settes klare krav til innhold, kvalitet og arbeidsvilkår, og kravene må følges opp, påpeker Tajik.

Ideelle aktører fremfor kommersielle

Arbeiderpartiet har fra sine venner på venstresiden blitt kritisert for ikke å være tydelige nok i debatten om anbud og kommersialisering av velferdstjenester.

Nå svarer Tajik at partiet vil at andelen ideelle aktører, som for eksempel Blå Kors og Kirkens Bymisjon, må økes på bekostning av kommersielle aktører.

– Arbeiderpartiet har denne våren klart å danne flertall for å stoppe videre kommersialisering av barnevernet, med vedtaket på Stortinget om at andelen ideelle aktører må økes på bekostning av kommersielle. Vi har også fått flertall for å stoppe den økte bruken av innleie fremfor faste ansettelser. Samtidig har vi i kommunene vi styrer innført strenge krav til offentlige anbud og innkjøp, blant annet i Rogaland og Oslo. Vi har fremmet en rekke nye forslag på Stortinget, både for å klargjøre arbeidsgiveransvaret og for å gjennomgå mer medleverregelverket.

– Ser Arbeiderpartiet nå at de har vært for naive i å slippe til private aktører i bransjer som helse, omsorg og barnevern?

– For Arbeiderpartiet har det alltid vært veldig viktig å stille klare krav til private aktører. Nå ser vi et behov for å stramme inn, slik vi fikk flertall for når det gjelder barnevern på Stortinget nå i vår.

Først ble svindlerne jaget ut av byggebransjen. Nå dukker de samme aktørene opp i barnevern og ungdomsarbeid

Heidi Nordby Lunde (H): – Tajik forjævligserer norsk arbeidsliv

Arbeidspolitisk talsperson i Høyre Heidi Nordby Lunde mener Tajik reagerer for sterkt når hun sier at det har vært nok råkjør og kommersialisering.

– Jeg opplever at Ap og Hadia Tajik polariserer debatten, og bruker enkelteksempler for å generalisere og forjævligsere arbeidslivet i Norge. Den kommersialiseringen hun vil bekjempe, gjør at min mormor på 92 bor på et offentlig finansiert sykehjem i Oslo drevet av en privat aktør som leverer gode tjenester og har fornøyde medarbeidere.

Lunde vil ikke være med på at det vi nå ser av brudd på arbeidsmiljøloven i flere bransjer, er en trend, men snarere enkelteksempler. Hun mener at vi har gode nok reguleringer i Norge til å rydde opp og sanksjonere disse.

– Jeg mener vi i utgangspunktet har gode reguleringer på dette området, men at disse selvsagt må følges opp og sanksjoneres. Eventuelle brudd på regelverk betyr ikke at vi trenger strengere eller mer reguleringer, men at de vi har må følges opp.

– Man kan finne eksempler i alle bransjer på forhold som bør ryddes opp i. Offentlige helseforetak har i mange år slitt med brudd på arbeidsmiljøloven. Det må tas tak i og forbedres, sier hun.

Lunde viser til SSB-tall som i fjor viste at ni av ti sysselsatte fornøyd med jobben sin.

– Norsk arbeidsliv er hovedsaklig ryddig og seriøst, men vi må sørge for at dette også er tilfellet fremover og at uheldige tendenser ikke sprer seg.

– Så hva vil da Høyre og regjeringen gjøre for å hindre at dette skjer?

– Der det er problemer skal vi rydde opp, enten det er i private eller offentlige virksomheter.

Aleris-direktør: – Feilaktig og urimelig av Fagforbundet

I sitt tilsvar til Fagforbundets påstander om grov arbeidslivskriminalitet skriver administrerende direktør i Aleris Omsorg Norge Erik Sandøy dette i en e-post til Fagbladet:

– Aleris Omsorg Norge synes det er beklagelig at lederen i LOs største forbund forhåndsprosederer en sak som skal behandles i rettssystemet, gjennom en lang rekke påstander som er så grovt feilaktige og usaklige at de faller på sin egen urimelighet. Å utvanne begrepet sosial dumping på feilaktig grunnlag for å fremme egen agenda, vitner også om total mangel på respekt for de arbeidstakerne som faktisk utsettes for ulovlige arbeidsvilkår.

Sandøy fortsetter:

– Fagforbundet er klar over at Aleris Omsorg Norge i en tid nå har gjennomført en betydelig endringsprosess for å nettopp få flere konsulenter over i fast stilling i vår bransje. Det er i tråd med hva både vi, myndigheter, oppdragsgivere og vi antar også Fagforbundet, ønsker. Vi er trygge på kvaliteten på arbeidet vi har lagt ned i denne saken. Vi ser derfor frem til å få alle sider av saken belyst og avklart i rettssystemet og ikke i mediene slik Mette Nord her legger opp til.

Warning
Annonse
Annonse