JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Høyres Ingjerd Schou (t.v.) var Norges siste sosialminister (2001-2004). Schou tok over etter Arbeiderpartiets Guri Ingebrigtsen (t.h.). (Arkivbilde)

Høyres Ingjerd Schou (t.v.) var Norges siste sosialminister (2001-2004). Schou tok over etter Arbeiderpartiets Guri Ingebrigtsen (t.h.). (Arkivbilde)

Erlend Aas / NTB

Fellesorganisasjonen 30 år

En «sosialminister» er helt urealistisk, mener forsker

Men Fellesorganisasjonen gir seg ikke. Krever «sosialministeren» tilbake.

16.11.2023
14:55
17.11.2023 13:51

oystein.helmikstol@lomedia.no

Statsministeren fikk en klar oppfordring på FOs landsmøte som startet onsdag:

– Kjære Jonas, oppgrader Tonje Brenna til arbeids- og sosialminister!

Bakgrunn: FO-lederen til Støre: – Hvor er sosialministeren vår?

Gir seg ikke

Husker du sist Norge hadde en egen sosialminister? Det var i 2004.

Fellesorganisasjonen (FO) vil ha en slik minister tilbake. Det har de krevd en stund, både på Arendalsuka, i VG og i Fontene.

Dette til tross for sterk motbør både fra forskningshold og fra partitopper.

Og det er fra sine egne man skal ha det: Den rødgrønne regjeringen sørget for at også ordet sosial forsvant ut av departementskontorene.

Men FO gir seg ikke. På årets landsmøte kommer det samme kravet, med full tyngde. Samtaler mellom tre tidligere sosialministre ble vist på storskjerm åpningsdagen, og forbundet lanserer 10 punkter for en ny sosialpolitikk.

Påtroppende FO-leder Marianne Solberg tolket svaret fra statsminister Støre tidligere på dagen, som at han var på glid om egen sosialminister, sa hun til delegatene.

FO ønsker en sosialminister med eget departement. Påtroppende leder Marianne Solberg presenterte kravet på landsmøtet onsdag.

FO ønsker en sosialminister med eget departement. Påtroppende leder Marianne Solberg presenterte kravet på landsmøtet onsdag.

Skjalg Bøhmer Vold

Forbundet vil ha et paradigmeskifte i arbeidslinja: Målsettingen må endres fra plikt til rett til arbeid, foreslår FO.

En tom stol i landsmøtesalen symboliserer kravet om egen sosialminister.

Statsminister Jonas Gahr Støre fikk stående applaus både før og etter talen han holdt på landsmøtet til Fellesorganisasjonen onsdag.

Statsminister Jonas Gahr Støre fikk stående applaus både før og etter talen han holdt på landsmøtet til Fellesorganisasjonen onsdag.

Skjalg Bøhmer Vold

– Urealistisk

Selve forslaget er ikke symbolsk, mener professor Jostein Askim ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Etter hans mening er det et konkret og i prinsippet fullstendig gjennomførbart initiativ, som har en politisk og faglig begrunnelse.

Men:

– Det er politisk urealistisk.

Han begrunner det slik:

Så lenge det er tverrpolitisk enighet om arbeidslinja, så kommer det ikke til å bli noen egen sosialminister atskilt fra arbeid. I Norge er man tverrpolitisk enige om at man må se arbeids- og sosialpolitikk i sammenheng.

Og da er det vel bortkasta energi å jobbe for egen sosialminister?

Ikke nødvendigvis, ifølge Askim, som understreker at han er en observatør utenfra, ikke en ekspert på arbeids- eller sosialpolitikk. Han kan regjeringsarbeid og regjeringssammensetning.

– Det kan komme nye politiske konstellasjoner, nye hendelser og nye situasjoner som gjør kravet mer realistisk.

Men i så fall er det et langtidsprosjekt, ifølge professoren, som ikke er der at han rister på hodet av at FO fortsatt krever egen sosialminister, tross motbør.

– Antall og oppdelinger av departementer er dynamiske ting. Men på kort sikt er kravet fra FO helt urealistisk.

Askim gir kred til forbundet for å være utholdende.

SV: Ikke rett medisin

Hun er FO-lederens drømmekandidat som sosialminister, men barnevernspedagog Kirsti Bergstø (SV) støttet ikke forslaget om en egen minister for sosialpolitikken, da Fontene spurte henne for et par år siden.

Når vi nå spør om SV støtter kravet om egen sosialminister med eget departement, svarer partilederen dette:

– Å ha en egen sosialminister kan være en god idé, selv om det også finnes motargumenter. Det må være opp til regjeringer å legge sin egen regjeringskabal.

– Ønsker SV egen sosialminister innenfor arbeids- og inkluderingsdepartementet?

– Det å dele opp departementet i to tror ikke vi i SV er rett medisin. Det er mye sammenheng mellom arbeid og sosialpolitikk, og det er krevende å splitte departementer, svarer Bergstø.

Hun understreker at det først og fremst er politikken som må endres.

Men SV er ikke helt enig med seg selv, ser det ut til. Freddy André Øvstegård (SV) leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Han «støtter varmt» ideen om egen sosialminister, men ikke i et eget, atskilt departement. Her er han på linje med partilederens uttalelser til Fontene for et par år siden.

Tonje Brenna i Arbeiderpartiet fikk kjeft av sine egne da hun advarte mot å stakkarsliggjøre dem som går på trygd. Her får ministeren «high five» fra Andrea B. Næss, som ønsker jobb i Kragerø gjennom HELT MED-ordningen.

Tonje Brenna i Arbeiderpartiet fikk kjeft av sine egne da hun advarte mot å stakkarsliggjøre dem som går på trygd. Her får ministeren «high five» fra Andrea B. Næss, som ønsker jobb i Kragerø gjennom HELT MED-ordningen.

Jonas Fagereng Jacobsen

Men han vil ha en statsråd, en sosialminister, med ansvar for sosialdelen av politikken i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, skriver han i en sms til Fontene.

Brenna: – Det er meg!

Fontene har spurt arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna om hun støtter FO-kravet om egen sosialminister med eget, overordnet departement.

– Vi har allerede en statsråd som har dette ansvarsområdet, og det er meg.

Det svarer Brenna på e-post via politisk rådgiver Herman Høgby Robertsen.

Hun legger til:

– Jeg jobber for å få flere ut i arbeid og inkludere flere i arbeidslivet, og samtidig fange opp dem som ikke kan jobbe i vårt samfunn og gi dem trygghet. Disse tingene henger tett sammen, og jeg mener vi er best tjent med å ha en helhetlig tilnærming. 

Arbeids- og inkluderingsministeren framhever at regjeringen har vært tydelig på at sosiale forskjeller skal ned, skattesystemet skal være rettferdig, og velferden skal styrkes over tid.

– Derfor ser vi sosialpolitikk i mange departementer.

Det handler ifølge ministeren om god helsehjelp uansett livssituasjon, en rettsstat som beskytter rettighetene til hver og en av oss, en skole som gir alle like muligheter i livet, og et arbeidsliv som er inkluderende og gir folk en fast, trygg inntekt. 

Kandidaten i Senterpartiet

For to år siden nevnte FO-leder Mimmi Kvisvik flere kandidater fra flere partier til posten som sosialminister, om forbundet får gjennomslag. Til og med to mulige sosialministre fra Fremskrittspartiet.

Men hun ble stum da Fontene ymtet frampå med Senterpartiet. Kvisvik kom ikke på noen kandidater derfra.

Det har Per Olaf Lundteigen (Sp) merket seg. Han har sittet ti år i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, i dag er han nestleder der.

– Hvis det virkelig er sånn at de ikke har satt pris på at jeg har sittet der i ti år, da forstår jeg at jeg ikke er interessant for FO. Da har jeg ikke noe å si om dette.

– Kan du tenke deg å bli sosialminister?

– Jeg er beskjeden, jeg. Jeg rekker ikke opp labben sjøl. Men jeg kan si det sånn: Det er ikke tilfeldig at Per Olaf Lundteigen nå har sittet ti år sammenhengende i denne komiteen.

Per Olaf Lundteigen (Sp) har sittet ti år i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Per Olaf Lundteigen (Sp) har sittet ti år i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Leif Martin Kirknes

Støtter ikke FO

FOs drøm er en sosialminister som er overordnet de andre ministrene og som har «crossover-ansvar» på flere samfunnsområder.

– Altså, innflytelse på linje med statsministeren og finansministeren, har FO-lederen sagt.

Der er ikke Lundteigen på linje med FO.

Han trekker fram partifelle Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), hun var sosialminister fra 1997 til 2000.

Da ble kontantstøtten innført.

– Kleppa var en myndig, kunnskapsrik og respektert sosialminister. Hun hadde derfor stor innflytelse på Bondevik 1-regjeringa sine viktigste politiske prioriteringer. Ikke noe overordnet andre departementer, slik FO ser for seg, sier Lundteigen til Fontene.

Han legger til:

– Det er jo i regjeringskollegiet de må ta de samla avveiningene av de ressursene de har til disposisjon, sier Lundteigen.

Ny FO-leder: Nye toner

Påtroppende FO-leder Marianne Solberg presiserer til Fontene at ingen ministre er overordnet noen andre.

– Vi sier ingenting her på landsmøtet nå om at det skal være noe overordnet. Poenget er at det skal fungere slik sosialminister-posten har fungert tidligere, sier Solberg.

Hun nevner forebygging, miljøterapeuter i skolen, barnevernet, Nav, sosial boligpolitikk som eksempler på ansvarsområder en sosialminister kan ha.

Solberg går absolutt ikke med på at forslaget om egen sosialminister er urealistisk.

– Det er mer synlig enn noen gang at sosialpolitikken er for fragmentert. Det er ingen som har det overordna ansvaret.

16.11.2023
14:55
17.11.2023 13:51Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

Berit Baumberger

Skitbyen-Berit med ti råd til Nav

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Martin Guttormsen Slørdal

Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Ylva Lie Bjerke

Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen


Flere saker