JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Ukraina:

Ana Rădulescu, lederen for europeiske sosialarbeidere, jobber 20 timer i døgnet med å hjelpe flyktninger

– Mangelen på sosialarbeidere i grensebyene og flyktningleirene er desperat, sier Ana Rădulescu, lederen for europeiske sosialarbeidere.
Fra Romania melder Ana Rădulescu om stort behov for sosialarbeidere og psykologer som kan bistå mennesker på flukt. Rădulescu har sendt oss bakgrunnsbildet fra sin arbeidshverdag.

Fra Romania melder Ana Rădulescu om stort behov for sosialarbeidere og psykologer som kan bistå mennesker på flukt. Rădulescu har sendt oss bakgrunnsbildet fra sin arbeidshverdag.

Privat / essc-eu.org

solfrid.rod@lomedia.no

«HASTER! VÆR SÅ SNILL, jeg trenger psykologer og sosialarbeidere i Bucuresti. Absolutt nødvendig å kunne russisk», skriver Ana Rădulescu på Facebook.

Hun er president i IFSW (International Federatioen of Social workers) Europa.

Til Fontene sier Rădulescu at mange av grensebyene i Romania har få eller ingen sosialarbeidere. IFSW vil derfor starte en pengeinnsamling for å dekke reise og opphold for sosialarbeidere som kan tenke seg å reise dit for å hjelpe til.

Den siste uka har hun jobbet i Romania, som grenser til Ukraina, og som nå mottar mange flyktninger. Der setter hun sammen team av sosialarbeidere og sørger for at disse samarbeider med grensepoliti, brannvesen og andre nød- og hjelpeinstanser.

Både grensepostene og flyktningleirene trenger sosialarbeidere, understreker hun.

Rădulescu har sitt mandat fra departementet for nødssituasjoner, og jobber tett med departementene for barn og sosial sikkerhet, samt frivillige organisasjoner.

– Støtten fra sivilsamfunnet er helt avgjørende, og organisasjonene gjør en utmerket jobb, sier hun.

Mye delt: Kateryna bekymrer seg for pappa i Kyiv: – Han har fylt badekaret med vann

130 telefoner i døgnet

Rădulescus telefonnummer er spredt i Ukraina, og hun anslår at hun får 130 telefoner i døgnet fra folk som fortsatt befinner seg i Ukraina, og som har spørsmål om flukten vekk fra krigen.

Over en million mennesker har, ifølge FN, flyktet fra Ukraina. Menn får ikke lov å reise ut, men må bli igjen for å forsvare landet. Det er hjerteskjærende å se alle kvinnene og barna som har forlatt sine menn, fedre og brødre, forteller Rădulescus.

– De er i en ekstremt vanskelig situasjon. De er selvsagt glade for å ha kommet seg unna krigen, men de de har reist fra sine kjøre og lagt hele livet sitt igjen på den andre siden av grensa. De har bare med seg det de kan bære.

Norge sender våpen og ammunisjon til Ukraina. – Klok avgjørelse, mener offisersforbundet

Bekymret for barn og eldre

Rădulescu forteller at flyktningene må ta seg over grensa til Romania på egen hånd, og at det nå er svært vanskelig å få tak i biler og drivstoff.

– Jeg er svært bekymret for barn som ikke har foreldre, men som bor i fosterhjem eller på institusjon, funksjonshemmede og eldre. Dette er grupper som vil ha problemer med å flykte. Vi ber derfor alle internasjonale organisasjoner om å skape grønne ruter, slik at vi kan få mennesker som ikke kan flykte aleine over grensa til Romania, sier Rădulescu.

Hun har forsøkt å komme i kontakt med sosialarbeidere i Ukraina, men har ikke lykkes med det.

FO har tatt kontakt med Rădulescu for å formidle norske sosialarbeideres støtte og omtanke.

– Jeg vil gjerne takke dem for støtten, sier Rădulescu.

Bufetat: – Vi er klare og kan ta imot hvis barn kommer aleine fra Ukraina

– Sosialt arbeid viktig i krise

FO er en del av IFSW. Forbundet sier i en uttalelse at de fordømmer det russiske angrepet og ber verdenssamfunnet stille opp for sivilbefolkningen. 

FO-leder Mimmi Kvisvik understreker at sosialt arbeid er viktig for å ivareta sivile under en krise. 

– Sosialarbeidere er spesielt utdannet for å ivareta personer i krise, uavhengig av om det er snakk om pandemi, vedvarende fattigdom eller krig. Nå jobber våre sosialarbeiderkollegaer i Ukraina og i nabolandene for å ivareta mennesker på flukt. De trenger vår støtte, sier hun.  

IFSW skriver på sin hjemmeside at «profesjonene våre har erfaring med å støtte sivilbefolkningen til å bidra til fredsbygging i Nord-Irland, El Salvador, Rwanda, Øst-Timor og mange andre steder. Vi har lært at nøkkelingrediensen for fred er å lytte til hverandre, overkomme usikkerhet og å bygge tillit.» 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse