JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krig i Ukraina:

Bekymret for pappa hjemme i Kyiv: – Han har fylt badekaret med vann

– Det er en forferdelig, grusom situasjon, sier Kateryna Bilokin, konserntillitsvalgt i Ikea, om Russlands invasjon av hjemlandet Ukraina.
UROLIG: HK-tillitsvalgt Kateryna Igorevna Bilokin holder tett kontakt med faren, venner og slektninger i Ukraina, og bekymrer seg for hvordan det skal gå med dem og hjemlandet sitt.

UROLIG: HK-tillitsvalgt Kateryna Igorevna Bilokin holder tett kontakt med faren, venner og slektninger i Ukraina, og bekymrer seg for hvordan det skal gå med dem og hjemlandet sitt.

Erlend Angelo

lene.svenning@lomedia.no

Kateryna Igorevna Bilokin sitter på hjemmekontoret og prøver å jobbe for å holde tankene på krigen i Ukraina på avstand, men det er ikke lett. Det går ikke lang tid imellom hver gang hun har kontakt med faren sin og kona hans i Ukrainas hovedstad Kyiv.

– Torsdag morgen gratulerte han meg med både 8. mars og bursdagen min i juni, for sikkerhets skyld, sier hun.

Da hadde han forsøkt å filme luftangrepene han så fra leiligheten sin, men han var så stressa at han endte opp med å ta en masse bilder i stedet, forteller Bilokin.

Glad for at jeg bor i Norge

Faren og kona har ingen planer om å flykte fra Kyiv og Ukraina.

– Han har fylt badekaret med vann, og de har kjøpt inn mat, forteller Bilokin.

– De er bare glade for at jeg bor i Norge og broren min bor i Tyskland. Som jeg kjenner pappaen min skal det veldig mye til for at han skal flykte. Han mener at han skal stå i det, sier hun.

Da Igorevna diskuterte den politiske situasjonen i Ukraina med faren sin for et par uker siden, trodde han ikke dette skulle skje.

– Han sa: «Dette er 2022, Kateryna – tror du virkelig det blir krig nå?» Temperaturen var høy, men verken pappa eller vennene min i Ukraina trodde det skulle bli en krig – i alle fall ikke sånn som nå, med luftangrep på Kyiv og større byer, sier hun.

Kommentar: «Krigens pris må bli synlig for den jevne russer»

Hører på myndighetene

Kateryna Bilokin, som selv har bodd i Norge i 16 år og har dobbelt statsborgerskap, har også venner og andre slektninger i Ukraina som hun holder tett kontakt med i disse dager.

– Mine venner hører på myndighetene og tar det med ro. De har mat og bensin. En av dem fortalte at det forsøkte å fylle bensin, men det var veldig lange køer. Nå er de fleste bensinstasjoner i Kyiv stengt, det er tomt for bensin, sier hun.

Heller ikke for vennene hennes er det aktuelt å flykte. Alle over 18 år har blitt bedt om å holde seg i landet, ifølge Bilokin.

AKTIV TILLITSVALGT: Kateryna Igorevna Bilokin (midten) er konserntillitsvalgt i Ikea. Her er hun ute og besøker andre HK-tillitsvalgte sammen med John Thomas Suhr og Charlott Pedersen fra Oslo/Akershus HK.

AKTIV TILLITSVALGT: Kateryna Igorevna Bilokin (midten) er konserntillitsvalgt i Ikea. Her er hun ute og besøker andre HK-tillitsvalgte sammen med John Thomas Suhr og Charlott Pedersen fra Oslo/Akershus HK.

Brian Cliff Olguin

– Det vil bli store tap

39-åringen er svært bekymret for Ukrainas framtid.

– Vi kan ikke stå fysisk imot Russland over lang tid. Jeg ser ikke at Ukraina kan vinne over Russland. Det kommer til å bli store tap. Vi står alene. Europa støtter oss med økonomiske sanksjoner, men det vil ikke stoppe krigen, tror hun.

– Det er helt forferdelig at folk dreper hverandre fordi landene deres ikke klarer å ha en dialog. Jeg skjønner ikke konflikten, for å være helt ærlig.

– Hva kan pappa, kona hans, vennene mine og barna deres gjøre? Det er ikke lett å forsvare seg mot Russland alene.

Aktuelt: Norsk Folkehjelp forbereder seg på flyktningstrøm fra Ukraina

Mister nattesøvnen

Kateryna Bilokin følger med på nyhetene på fjernsynet, men prøver å skjerme seg også.

– Jeg må roe meg ned litt. Ikke all informasjon som kommer ut er korrekt heller, sier hun.

Bilokin forsøker å jobbe for å få tankene over på noe annet. 60 prosent av arbeidstida bruker hun på vervet som konserntillitsvalgt i Ikea, 40 prosent på jobben på kundesenteret.

– Jeg leverer ikke så veldig bra akkurat nå, men jeg gjør så godt jeg kan, sier hun.

Krigen tar nattesøvnen fra henne.

– Jeg sover lett, og våkner ved den minste lyd. Det kan jo hende jeg får en telefon fra Ukraina.

Krig i Ukraina: Norske offiserer på Andøya jobber nå «alt hva remmer og tøy kan holde»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse